Bodrum'da tabiat parkındaki villalara 'yıkım kararı' var, 'yıkım' yok

Bodrum Kent Konseyi, Bodrum'da, Usuluk Koyu Tabiat Parkı arazisinde yapılan villalar için 26 yıllık süreçte açılan tüm davaların kazanıldığını ve yıkım kararı çıktığını ancak uygulanmadığını söyledi. 

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan  

BODRUM-  Bodrum'da halka açık Usuluk Koyu Tabiat Parkı arazisinde 26 yıl önce turistik tesisler ve lüks villalar inşa edildi. Bodrum Kent Konseyi, 26 yıllık süreçte açılan tüm davaların kazanıldığını ve yapılarla ilgili yıkım kararı çıktığını ancak uygulanmadığını duyurdu.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde çalışmalarını sürdüren Bodrum Kent Konseyi, Kente Karşı İşlenen Suçlar dosyası kapsamında basın toplantısı düzenledi. Umurca Parkı Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Bu ay Kent Konseyi’nin gündeminde 26 yıl önce yapılan tabiat parkına yapılan villalar vardı. Toplantıda, Torba Mahallesi’ndeki Usuluk Koyu Tabiat Parkı’nın nasıl 5 yıldızlı otel ve lüks villa alanına dönüştüğü maddeler halinde anlatıldı.

Dosyada yer alan detaylara göre, Usuluk koyu Tabiat Parkı ve Mesire Yeri’nin plan değişikliği yapılarak yapılaşmaya açılırken Bodrum Belediyesi plan değişikliklerine ilişkin yasal süreçte herhangi bir girişimde bulunmadı. Dönemin Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, söz konusu projenin imar değişikliğine itiraz etmediği gibi, projenin görkemli açılışına da katılmış.

PLANLAR ASKIYA ÇIKMAMIŞ

Konuya ilişkin detaylı sunum yapan Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Erko ise planların yetkili il müdürlüklerinde askıya çıkmadığını ifade ederek, “Bu planlar 1/100.000’lik planlara aykırı idi. Bu nedenle, o süreçte, itiraz takvimini dikkatlerden kaçırmak için olsa gerek, bu planlar, ilgili bakanlığın il müdürlüklerinde asılmamış, adeta çekmecelerde saklanmıştır. Çünkü bu planlar “Yüzde 20 emsal kır evleri yapılabilir" lejantı getirmiş ve yapılaşmanın önü açılmıştır. Bu “kır evleri” de 150-250 metrekare tabanlı-havuzlu süper lüks villalardır. Keza, Bodrum Belediyesi, görevlendirdiği şehir plancısı tarafından verilen "uyumsuzdur" raporuna rağmen yasal süreci geçirmiş ve plan itirazını yapmamıştır” dedi.

PROJE MÜHÜRE RAĞMEN SÜRMÜŞ

Erko, 13 Ağustos- 13 Eylül 2012 tarihleri arasında askıda kalan bu planlara sadece TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nin itiraz ettiğini belirterek, "Bu itiraz hem Çevre Bakanlığı, hem Bodrum Belediyesi'ne yapıldı. Çevre Bakanlığı’na yapılan itiraza yanıt jet hızıyla, 6 gün sonra geldi ve reddedildi. Mimarlar Odası’nın itirazı üzerine Bodrum Belediyesi 10.10.2012 tarihinde inşaatı mühürledi ve yapı tatil zaptı düzenledi. Bu evrak Başkan Sayın Kocadon cezaevinde olduğundan vekil Sayın Dursun Göktepe tarafından imzalandı. 15.10.2012 tarihinde Mimarlar Odası bu projeye ilişkin MD-ÇED raporu düzenledi, yatırımcısına, ilgili tüm idari birimlere göndererek, usulsüzlükleri ve çekincelerini paylaştı, kamuoyuna da duyuruldu. Ancak Bodrum Belediyesi tarafından 07.11.2012 de yeniden yapı ruhsatı verildi ve inşaat devam etti. Bu imza da Başkan Mehmet Kocadon tarafından atıldı" ifadelerini kullandı.

DAVALAR KAZANILDI YIKIM BEKLİYORLAR

Sürecin devamında hem inşaatın, hem de ruhsat iptali başvurularının sürdüğünü dile getiren Erko, “Ruhsatların iptali sürecine paralel olarak şirket, gerek orman arazisindeki, gerekse Tabiat Parkındaki yapılar için Yapı Kayıt Belgesi (96+33=129) almak suretiyle kaçak yapıları yasallaştırmak istemiştir. Oysa Orman arazisi ve doğal sitlerde, koruma alanlarında ve Tabiat parklarında alınan yapı kayıt belgeleri geçersizdir. Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği 27.10.2020 tarihinde bu belgeleri ekine koyarak Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne konu ile ilgili yazı yazmış, ancak herhangi bir yanıt alamamıştır” dedi.

2014 yılından bu yana Usuluk Tabiat Parkı ile ilgili açılan davaların kazanıldığını belirten Çiğdem Erko, yüksek yargı kararının kendilerine tebliğ edilmesini beklediklerini söyledi. Söz konusu yapılar için yıkım kararı beklediklerini ifade eden Erko, yıkım kararının uygulanması konusunda umutlu olmadıklarının altını çizdi.