Bodrum'da seçim: 36 partinin 18'i aday gösterdi

Bodrum'da yerel seçim için 36 siyasi partiden 18'i aday gösterdi. Bodrum'un öncelikli sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını söyleyen adaylar, kıyasıya yarış içinde.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

BODRUM - 31 Mart seçimleri için geri sayım başladı. Adaylar arasında kıyasıya bir rekabet var. Bu yarışı, belediye başkanlığına aday olanların sayısında da görmek mümkün.

Seçimlere girmeye hak kazanan 36 siyasi partiden 18'i Bodrum’da aday gösterdi. 

İYİ PARTİ'NİN ALACAĞI OY KAZANANI ETKİLEYEBİLİR

2019 yılında yapılan yerel seçimde CHP’nin adayı olan Ahmet Aras, yüzde 45,69’luk bir oy oranı ile seçimi kazanmıştı. Aras’ın rakibi ise o dönem İYİ Parti adayı olan Mehmet Tosun olmuştu. İYİ Parti yarışı ikinci sırada tamamlamıştı. HDP ise seçimde adaylarını çekmiş ve CHP’ye destek vermişti. Cumhur İttifakı da AK Parti’den Dr. Tahir Ateş’i aday göstermiş ve yüzde 15,9’lik oy oranıyla üçüncü parti konumuna gelmişti.

Mehmet Tosun


5 senenin sonunda Bodrumlular, yeni başkanlarını seçmek için sandık başına gidecek. Fakat bu seçimde dengeler alt üst olmuş durumda. Bodrum’da çok denklemli bir seçim süreci yaşanıyor.

Özellikle CHP’ye kendi tabanından ciddi bir eleştiri var. Eleştirinin nedeni ise adaylık başvurusu yapan 25 aday dışından atama usulüyle Tamer Mandalinci’nin atanması ve meclis üyesi aday listesinde ilk sırada Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerin seçilmesi oldu. Tamer Mandalinci’nin genç olması, seçmenlerin gözünde olumlu bir gelişme olarak sayılıyor. 

Bodrum için farklı bir dinamik ise İYİ Parti’nin mevcut durumu. 2019 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 34,57’lik oy oranıyla ikinci parti olan İYİ Parti’nin adayı Mehmet Tosun istifa ederek Cumhur İttifakı adayı olarak yarışıyor. Son dönemde İYİ Parti'de istifalar yaşanıyor. Bu nedenle İYİ Parti’nin oy oranında düşüş var. Yapılan anketlerde Bodrum'da yüzde 10 bandında görünüyor.

İYİ Parti’nin alacağı oy, kazananı belirleyecek pozisyonda. Yüzde 10 üzerinde alacağı oy kuşkusuz mecliste dağılımı da etkileyecektir. 

DEM PARTİ KRİTİK NOKTADA DURUYOR

İYİ Parti ile birlikte Bodrum’da kazanan ve kaybeden tarafı belirleyecek olan başka bir parti de DEM Parti (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi). Geçtiğimiz yerel seçimlerde HDP olarak seçime girmiş fakat adayını çekerek CHP’ye destek vermişti. Mevcut şartlarda yüzde 17’lere yakın bir oy oranı bulunan DEM Parti, kritik noktada duruyor. DEM Parti seçmeni ile CHP seçmeni arasında geçmişten bu yana bir geçirgenlik söz konusu Bodrum’da. Bu bağlamda DEM Parti, kendi kitlesinden beklediği oyu alırsa CHP’nin kaybetme ihtimali doğuyor. Aksi bir durumda CHP’nin kazanması da gündemde. Muhalefet bu durumdayken Cumhur İttifakı, Bodrum’da güçlü bir adım atmış durumda.  

CUMHUR İTTİFAKI ADAYLIĞI İLE SİYASETE DÖNDÜ

Cumhur İttifakı’nın Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun İYİ Parti’de genel başkan yardımcılığı yaparken siyaseti bıraktığını açıklayarak istifa etmişti. Şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın davetiyle Cumhur İttifakı Bodrum adayı olarak siyasete dönüş yaptı.

Mehmet Tosun, belediyecilik konusunda deneyim sahibi. Bodrum’un Konacık Belde Belediyesi'nde 10 yıl belediye başkanlığı yaptı. 

Genel hatlarıyla Bodrum'un ulaşım ve trafik sorununun her geçen yıl içinden çıkılmaz hale geldiğini, musluklarından su akmadığını, imar, kanalizasyon ve arıtma sorunlarıyla boğuştuğunu söyleyen Tosun, başta yeni çevre yolu olmak üzere, kentin trafik sorununu tümüyle çözecek üç ayrı ulaşım projesini derhal hayata geçireceklerini belirtti.

'HALK GENÇLERİN YANINDA OLSUN'

Bodrum’a yeni bir heyecan, yeni bir hizmet anlayışı getirme hedefiyle göreve talip olduklarına vurgu yapan CHP adayı Tamer Mandalinci, oldukça heyecanlı. Çocukluğunun sokaklarında geçtiği, birçok anı biriktirdiği Bodrum’a hizmet etmenin ve geleceğine imzasını atmanın kendisini heyecanlandırdığını ifade eden Mandalinci, Bodrum’u sorunlardan kurtarmanın yanında turizm vizyonuna da yönelik önemli çalışmalarının olacağını, hizmete başlamak için 1 Nisan’ı iple çektiğini söyledi.

CHP’deki değişim süreciyle birlikte gençlerin önünün açıldığını dile getiren Mandalinci, "Halk gençlerin yanında olsun, güç versin. Bu güçle durmadan, yorulmadan hizmet edeceğiz. Bizim başarımızın, bizden sonra gelen birçok gencin de önünü açacağının farkındayız. Yeni bir heyecanla, herkesi kucaklayan, birleştiren, hizmet odaklı bir anlayışla çalışacağız" dedi. 

'BODRUM'U HAK ETTİĞİ YÖNETİM ANLAYIŞINA KAVUŞTURACAĞIM'

Bodrum’da kilit durumunda olan İYİ Parti’nin adayı ise iş insanı Raşit Emir Süer. Süer, Bodrum’un rant uğruna çözümsüz sorunlara doğru sürüklendiğini belirterek “Türkiye’nin gözbebeği, Muğla’nın incisi Bodrum’u hak ettiği yönetim anlayışına kavuşturmak için var gücümle çalışacağım. Bodrum’da başka bir belediyecilik anlayışının mümkün olduğunu tüm Türkiye’ye göstereceğim” diye konuştu.

'BU SEÇİMİN BİZİM İÇİN GENEL SEÇİMDEN FARKI YOK'

2019 yerel seçimlerinde CHP’ye destek veren ve aday çıkarmayan DEM Parti’de ise iki deneyimli isim aday gösterildi. Mehmet Polat ve Zuhal Macit, önderliğinde seçime hazırlanan DEM Parti'nin alacağı oy, kazananı da etkileyecek.

Dem Parti Eşbaşkan adayları

DEM Parti, Bodrum’daki seçim çalışmalarında ekonomik olarak eşitsiz bir yarış içerisinde olduklarını ifade etti. Belediye Eşbaşkan Adayı Zühal Macit, bu yerel seçimin kendileri ve halk açısından önemine vurgu yaptı. Macit, “Bu seçim her ne kadar yerel de gözükse bizim için genel bir seçimden farkı yoktur çünkü biz yerel politikaların halk ile buluşması gerektiğini savunuyoruz. İki tercih arasına sıkışmış bir irademiz söz konusu değildir, biz üçüncü yolu politika olarak önümüze koyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Mehmet Polat ise “Demokratik esaslı bir politika ile yerelin özgürleşmesi adil kaynak dağılımı ve Bodrum'un sorunlarına katkı sağlayacak çalışmalar içerisindeyiz, alanda ciddi bir ilgi ve taleple karşılaşıyoruz" dedi. 

TİP İLK KEZ SEÇİME GİRİYOR

Bodrum’da ilk kez yerel seçimlere giren Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) adayı ise Özgül Tuzcu oldu. Halkın iki genel siyaset arasında sıkıştırılarak seçeneksiz bırakıldığını belirten Tuzcu "Bodrum’u, halkın merkezinde olduğu yenilikçi belediyecilik anlayışıyla tanıştıracak olan Türkiye İşçi Partisi; ilçenin su, yol, altyapı ve rant gibi kronikleşmiş sorunlarını, sürece ilgili sivil toplum kuruluşları, kurumlar, bilim insanları ve akademileri de dahil ederek bilimsel ve akılcı projelerle çözmeyi hedeflemektedir. Partinin adayı Bodrum’da ezberleri bozacak ve ilçenin yıllardır mahkum olduğu eski moda, ilkel ve yozlaşmış siyaset anlayışına son verecektir" dedi.

Özgül Tuzcu