Bodrum’da inşaat firması fok bölgesine kaçak moloz döktü

Bodrum’da bir inşaat firmasının konut projesinden çıkan hafriyat denize döküldü. Kent Konseyi, fokların uğrak yerleri arasında bulunan bölgeye dökülen hafriyat hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Bodrum’da Gündoğan Çetibeli mevkiinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tahsis edilen arsada bir inşaat firması tarafından inşa edilen konut projesinde çıkan hafriyat denize döküldü.

Görüntülere göre, inşaat alanından çıkan moloz ve hafriyatlar kamyonlarla taşınarak kıyıya döküldü. Kamyonların yanı sıra kepçeler de kazı işlemi sırasında çıkan hafriyatı denize döküyor. Bu nedenle deniz kıyısında hafriyat yığını oluştu. İhbar üzerine Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri bölgeye sevk edildi.

‘ANAYASA İHLALİ VAR’

Denizin hafriyat ile doldurulmasını değerlendiren Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, kıyı kanununa dikkat çekti. Firmanın suç işlediğini belirten Demir, "Hafriyat dökülen alan deniz çayırının olduğu bir alan. Burası ekolojik olarak çok önemli bir alan olduğu gibi aynı zamanda denizin oksijen kaynağı. Fokların da uğrak yerleri arasında. Aynı zamanda fok üreme mağaraları da var. Burada Deniz Kıyı Kanunun 3621 maddesi ihlal edilmiş durumda. Denize 100 metre mesafe bırakılması zorunluğu lazım. Burada bu kural hesaba katılmadan var olan dağ tamamen denize dökülerek topoğrafyası değiştirilmek isteniyor. Burada anayasa ihlali vardır. Yapılan uygulama suç teşkil etmektedir" dedi.

'YASALARA UYULMUYOR'

Denize yapılan dolguya şahitlik eden Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Güney Şirin ise "Gündoğan Küçükbük mevkiinde Özbekhan İnşaat tarafından yapılan inşaat faaliyetlerinde çıkan hafriyat ve moloz kamyonlar ile denize dökülmektedir. Deniz dolgusunun programlı olduğu kamyonla dökülen molozun iş makinası ile de desteklendiği tarafımızdan tespit edilmiştir. Çektiğimiz video ve fotoğraflar da bu kanun dışı uygulamanın kanıtıdır. Kıyı kanuna göre, kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralara hiçbir yapı yapılamaz duvar, çit, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılara, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz, kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi bulunan artıklar dökülemez" dedi.

FİRMA DAHA ÖNCE DE DOLGU YAPTI

Skandal uygulamaya ilişkin bir tepki de Bodrum Kent Konseyi Atık Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Çalışma Grubu Eş Sözcüsü Nihat Koyuncu'dan geldi. Benzer durumlardaki cezasızlığa dikkat çeken Koyuncu, "Kıyı kanuna göre açıkça suç işlenmektedir. Bu suç cezasız kalmamalı, dökülen moloz temizlenmelidir. Hemen yan tarafta yapılan dolgu mahkeme kararı ile tespit edilip, kaldırılması kararı verilmesine rağmen kaldırılmamış olması bu firmaya da cesaret vermektedir. Tüm bu yapılan hukuksuzluklar yapanın yanına kâr kalmaması için tüm yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

‘GEÇİCİ YOL YAPTIK' SAVUNMASI

Bodrum Kent Konseyi, konuya dair suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Öte yandan Özbekhan İnşaat ve Turizm Ticaret Anonim Şirketi'nden de konuya ilişkin açıklama yapıldı. Yol yapımı kapsamında durumun meydana geldiği ifade edilen açıklamada "İnşaatımıza güvenli bir şekilde girişi çıkışı sağlamak için geçici yol oluşturulmuştur daha sonra ivedilikle kaldırılacaktır" denildi.

 

 

Etiketler Bodrum moloz