BM'den Türkiye raporu: Erkeklerin yüzde 18'i 'çocuk yaşta evliliğin cezası olmamalı' diyor

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin raporuna göre Türkiye'de çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin 'cezası olmaması gerektiğini' söyleyenlerin oranı yüzde 18.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin hazırladığı, 'Türkiye'de çocuk yaşta erken ve zorla evliliklere (ÇEZE) ilişkin erkek algısı' başlıklı raporda, erkeklerin yüzde 25’inin kız çocukların en fazla 15 yaşına kadar 'çocuk sayıldığını' düşündüğü kaydedildi. 2 bin 733 erkek katılımcıyla yürütülen çalışmada, katılımcıların yüzde 18.1’i 'çocuk yaşta evliliğin bir cezası olmaması gerektiğini' söyledi.  

Erkeklerin yüzde 10’u 'ergenliğe giren kız çocukların evliliğe hazır olduğunu', yalnızca yüzde 2.5’i bunun erkek çocuklar için geçerli olduğunu belirtti. ÇEZE’ye şahit olduğunda "Doğru bulmuyorum ama bununla ilgilenecek kişi ben değilim” diyenlerin oranı ise yüzde 36.8 olarak tespit edildi. 

'CEZALAR NADİREN UYGULANIYOR'

Görüşülen kişilerin yüzde 80’e yakını yasaların izin verdiği yaştan önce yapılan evliliklerin cezasının olduğunu, katılımcıların yüzde 16’sı ise bunun cezasının olup olmadığını bilmediğini söyledi. Yasaların izin verdiği yaştan önce yapılan evliliklerin cezası olduğunu düşünenlerin yüzde sekizi, bu cezaların hiç uygulanmadığı görüşünde. Katılımcıların dörtte üçüyse cezaların nadiren uygulandığını belirtti.

'KANUNLARLA ÖNLENEBİLİR' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 76

Cezaların büyük ölçüde ve bütünüyle uygulandığını belirtenlerin oranı yüzde 32. Kanunlarla kız çocukların erken yaşta evlendirilmesinin önüne geçilebileceğini düşünenlerin oranıysa yüzde 76. 

'KIZ ÇOCUĞUN KARARLARI ANNE-BABAYA BAĞLIDIR' DİYENLERIN ORANI YÜKSEK

Katılımcılar, 15-18 yaş aralığında kız çocukların tercihlerine önemli ölçüde 'ailesinin karar vermesi gerektiğini' savundu. Katılımcıların yarıya yakını, 'erkek arkadaş seçimi ve kız çocuğun nasıl giyineceği' konularındaki kararların anne babaya ait olduğunu söyledi.

Sadece arkadaş seçimi konusunda katılımcıların çoğunluğu bu kararın kız çocuğun kendisinde olduğunu belirtti (yüzde 70). Kız çocuğun 'eve kaçta geleceği esas olarak anne babanın karardır' diyenlerin oranı ise yüzde 78. 

Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği ile cinsiyet normları gibi kavramların da incelediği çalışmaya katılanlara 'erkek olduklarını hissettiren' olaylar ya da durumlar soruldu. Askerlik en sık (yüzde 16) dile getirilen durum olarak kaydedilirken bunu, baba olmak (yüzde 14), sünnet olmak (yüzde 13), evlenmek (yüzde 12), iş hayatına atılmak (yüzde 12), sevgilinin olması (yüzde 10) ve kendi parasını kazanmak (yüzde 9) takip etti. (HABER MERKEZİ)