BM Genel Sekreteri, Mısır-Gazze sınırında: 'Bu, trajik olmaktan daha fazlası'

BM Genel Sekreteri Guterres, Refah sınır kapısı önünde yaptığı açıklamada, derhal insani ateşkes ve Gazze'deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün Mısır ve Gazze arasındaki Refah geçişine gelerek burada bir basın toplantısı düzenledi. İnsanların açlıkla karşı karşıya olduğu Gazze sınırının Mısır tarafında uzun yardım kamyonu kuyruklarının olmasını eleştiren Guterres, İsrail'in insani yardımların tüm Gazze'ye serbest bir biçimde erişmesi için 'kuvvetli bir taahhüt vermesinin' zamanının geldiğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Antonio Guterres, Refah geçişinde yaptığı açıklamada, derhal insani ateşkes ve Gazze'deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptı. BM'nin Gazze'ye yardım akışını düzene sokmak için Mısır'la çalışmaya devam edeceğini belirten BM Genel Sekreteri, Refah sınır kapısı önünde basın mensuplarına hitap ederek, "Buradan, bu geçişten, tüm bu kalp kırıklığını ve kalpsizliği görüyoruz. Kapıların bir tarafında uzun bir bloke edilmiş yardım tırı kuyruğu, diğer tarafta açlığın uzun gölgesi. Bu trajik olmaktan da daha fazlası. Bu ahlaki bir rezalet" dedi. 

'7 BİN TIR, KUZEY SİNA'DAN GAZZE'YE GİRMEYİ BEKLİYOR'

Guterres'in Refah geçişine yaptığı ziyaret, İsrail'in Gazze'ye daha fazla yardım geçişine izin vermesi ve Refah'a düzenlemeyi planladığı kara harekatından vazgeçmesi için uluslararası baskıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi. Gazze Şeridi'nin yaklaşık 2,3 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmı, Refah kenti ve çevresinde bulunuyor. İsrail'in yardım geçişlerini sınırladığı ve kara harekatına başladığı ilk bölgelerden olan Gazze Şeridi'nin kuzeyinde şartlar daha kötü olmakla birlikte tüm bölgede siviller zorlu yaşam koşullarıyla, su, gıda, ilaç ve temizlik ve hijyen malzemelerinin yokluğuyla karşı karşıya. 

Refah geçişinden önce Sina'daki El Arşi Havalimanı'na inen Guterres, burada Bölge Valisi Mohamed Shusha tarafından karşılandı. Shusha, Gazze'ye yardım götürmek için yola çıkan 7 bin kadar tırın Kuzey Sina'da beklediğini anlattı. Vali, İsrail'in talep ettiği denetim prosedürlerinin yardım geçişlerini yavaşlattığının altını çizdi. Guterres, burada ayrıca Gazze'den tahliye edilen Filistinlilerin El Ariş'te tedavi gördüğü bir hastaneyi de ziyaret etti. 

Guterres'in daha sonra Ürdün'e giderek başkent Amman'daki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) tesislerini ziyaret etmesi bekleniyor.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 32 BİN 142'YE YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra da bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 169 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verdi. Kudra, açıklamasında, İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 72 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini, 114 Filistinlinin yaralandığını belirtti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 142'ye, yaralı sayısının da 74 bin 412'ye ulaştığı bildirildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)