BM Genel Sekreteri Guterres: Dünya, 'insan hakları ihlalleri salgınıyla' karşı karşıya

Dünyanın 'insan hakları ihlalleri salgınıyla' karşı karşıya olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, insan haklarına en çok zarar veren unsurun cinsiyet eşitsizliği olduğunu dile getirdi. Guterres, otoriter rejimlerin korona virüsü salgınını ifade özgürlüğünü kısıtlamak için 'bahane olarak kullandığını' kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın 'insan hakları ihlalleri salgınıyla' karşı karşıya olduğunu söyledi. Otoriter rejimlerin Covid-19'u, ifade özgürlüğünü kısıtlamak ve muhalefeti bastırmak için 'bahane olarak kullandığını' aktaran Guterres, salgının insan hakları alanında yıllar süren ilerlemeyi zayıflattığını aktardı.

'CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇABALARINI RİSKE ATIYOR'

Covid-19 salgınının, cinsiyet eşitliği konusunda verilen çabaları da riske attığını söyleyen Guterres, "Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin, online tacizden aile içi şiddete, insan ticaretine, cinsel istismara ve çocuk evliliğine kadar her türü hızla arttı” dedi. Guterres, insan haklarına en çok zarar veren unsurun cinsiyet eşitsizliği olduğunu ifade etti.

'NEFRET ODAKLI HAREKETLERİN TEHLİKESİ ARTIYOR'

Büyüyen ırkçılık tehlikesinin önüne geçmek için 'küresel ve koordineli bir eylem planının' gerekli olduğunu söyleyen BM Genel Sekreteri, "Nefret odaklı hareketlerin tehlikesi gün geçtikçe artıyor" dedi. Geçtiğimiz günlerde, "Covid-19 aşılarının yüzde 75'ini sadece 10 ülke kullanırken 130'dan fazla ülkeye tek bir doz aşı bile gitmedi" açıklamasını yapan Guterres, aşılamada eşitlik sağlanamamasının salgının beraberinde getirdiği 'ahlaki bir rezalet' olduğunu dile getirdi. (DIŞ HABERLER)