Blinken, Sisi'yle görüştü: 'Filistin devletine giden yol İran'ı izole edebilir'

Orta Doğu turu kapsamında Mısır'a giden ABD Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya geldi. Yapılan açıklamada, iki tarafın da Gazzelilerin zorla yerinden edilmesine karşı olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'ya dördüncü ziyaretini yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, temaslarda bulunmak üzere Mısır'a giderek başkent Kahire'de Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi ile görüştü. 

Reuters'ın haberine göre, Orta Doğu turunun son durağında açıklamalarda bulunan Blinken, 'Filistin devletine giden bir yol sunmanın daha geniş anlamada bölgede istikrarı sağlamanın ve İran ile vekillerini izole etmenin en iyi yolu' olacağını savundu. Sisi ile görüşmesinin ardından basına konuşan Blinken, bölgenin önünde iki yol olduğunu söyledi. 

'EĞER BU İLK YOLU İZLERSENİZ...'

Blinken'a göre, bu yollardan ilki, 'İsrail'in güvenliğine ilişkin verilecek güvenceler ve bölgedeki ülkeler ile ABD'den gelecek taahhütler ile entegre olmuş bir İsrail ve bir Filistin devleti ya da en azından o devlete giden bir yoldan' geçiyor. Blinken, açıklamasında, ikinci yolu ise şu sözlerle tarif etti: "Diğer yol ise hepsi İran tarafından desteklenen Hamas, Husiler ve Hizbullah'ın terörizmini, nihilizmini ve yıkımını görmeyi sürdürmek."

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Eğer bu ilk yolu izlerseniz, bu, İran'ı ve bu kadar çok belaya yol açan vekillerini izole etmenin, marjinalize etmenin yegane iyi yoludur. Bu, hem bizim için hem de bölgedeki hemen herkes için böyle" değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI: İKİ TARAF DA ZORLA YERİNDEN EDİLMEYE KARŞI

Katar ile birlikte Hamas'ın Gazze'de rehin tuttuğu İsraillilerin serbest bırakılması ve yeni bir geçici ateşkes sağlanması için arabuluculuk faaliyeti sürdüren Mısır, ABD Dışişleri Bakanı'nı ziyareti sırasında bu çabalar hakkında da bilgilendirdi. Sisi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamel'in Blinken'e söz konusu çabalar hakkında bilgi verdiği ifade edildi. Açıklamaya göre, hem Blinken hem Sisi Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine itirazını da dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında ilk olarak Türkiye'ye gelerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'daki Vahdettin Köșkü'nde görüşmüş, ardından Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve İsrail'i ziyaret etmişti. (DIŞ HABERLER)