'Bitcoin'in gizemini çözecek' milyarlarca dolarlık davada karar çıktı

Kendisinin Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Avustralyalı bilişim uzmanı Craig Wright ile eski ortağının ailesi arasındaki 1.1 milyon adet Bitcoin'lik dava sonuçlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bitcoin'in arkasındaki en büyük gizemlerden birini aydınlatma potansiyeli bulunan dava sonuçlandı. Kendisinin Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Avustralyalı bilişim uzmanı Craig Wright'a, 2013'te ölen eski iş ortağı David Kleiman'ın ailesi tarafından ABD'nin Miami kentinde açılan davada karar çıktı.

1.1 MİLTON ADET BİTCOİNE YILLARDIR HİÇ DOKUNULMADI

Jüri, Wright'ın eski ortağının ailesine fikri mülkiyet hakkı için 100 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetse de, Satoshi Nakamoto takma isminin sahip olduğu düşünülen, 2016 yılından bu yana hiç dokunulmayan ve hafta başı itibarıyla yaklaşık 54 milyar dolar değerinde olan 1.1 milyon adet Bitcoin'in paylaşılması talebini reddetti. Kararı bir zafer olarak gören Wright, kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunun bu davayla kanıtlandığını savundu.

HEM BITCOİNLERİN YARISINI, HEM DE FİKRİ MÜLKİYET HAKKI İSTEDİLER

Söz konusu dava, 2013'te ölen bilgisayar uzmanı David Kleiman'ın kardeşi Ira tarafından Kleiman ailesi adına açılmıştı. Aile, Wright ve Kleinma'ın Bitcoin'i birlikte yarattığını ve ilk yıllarda birlikte madencilik yaptığını savunuyordu. Bunun sonucunda da, Satoshi'nin sahibi olduğu düşünülen 1.1 milyon adet Bitcoin'in yarısını talep ediyorlardı. Aynı zamanda da, ilk blokzinciri teknolojisi konusunda fikri mülkiyet hakkına da ortak olduklarını savunuyorlardı. Wright ise bu iddiaların yalan olduğunu, Kleiman'ın kripto paranın yaratılması konusunda kendisine yardım etmediğini ve ortaklığa dair bir kanıt olmadığını savundu. 

JÜRİ ÜYELERİNİN KAFASI KARIŞTI

Amerikan basını, üç hafta süren dava sırasında jüri üyelerinin ciddi bir kafa karışıklığı yaşadığını, kripto para madenciliği ve Bitcoin hakkında avukatlar ile yargıca sürekli sorular sormak zorunda kaldığını yazdı. Nihayetinde çıkan kararda ise Wright'ın Kleinman ailesine fikri mülkiyet hakkı nedeniyle 100 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedildi. Jüri, ailenin on milyarlarca dolar değerindeki 1.1 milyon adet Bitcoin üzerindeki hak iddiasını ise reddetti. 

WRIGHT: JÜRİ BENİM O OLDUĞUMA HÜKMETTİ

Wright kararın ardından yaptığı açıklamada, "Hayatımda hiç bu kadar rahatlamamıştım" diyerek 100 milyon dolarlık tazminatı da temyize götürmeyeceğini söyledi. Kararın 'kendisinin Bitcoin'in yaratıcısı olduğunu kanıtladığını' savunan bilişim uzmanı, "Jüri açıkça benim o olduğuma hükmetti çünkü tersi olsaydı tazminat kararı verilmezdi" dedi.

KRİPO DÜNYASI İDDİAYA ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYOR

Craig Wright, 2016'da yazdığı bir blog paylaşımında, Bitcoin'i geliştiren kişi veya kişilerin kullandığı takma ismin kendisine ait olduğunu öne sürmüştü. Kripto para dünyası ise bu iddiaya şüpheyle yaklaşıyor. Zira, madenciliğinin Satoshi tarafından yapıldığı varsayılan bu ilk Bitcoinlere yıllardır hiç dokunulmadı.

'KAZANIRSAM YARDIM KURULUŞUNA BAĞIŞLAYACAĞIM' DEMİŞTİ

Wright ise geçtiğimiz haftalarda, davayı kazanırsa söz konusu Bitcoinlerin kendisine ait olduğunu kanıtlayacağını ve servetinin büyük kısmını bir yardım kuruluşuna bağışlayacağını söylemişti. Ancak bazı gözlemciler, asıl testin Wright'ın davayı kaybetmesi halinde gerçekleşeceğini çünkü  1.1 milyon adet Bitcoin'e bu senaryoda gerçekten dokunmuş olması gerekeceğini düşünüyordu. (DIŞ HABERLER)