Bir ilk: Ukrayna, bu yıl Noel'i resmi olarak 25 Aralık'ta kutluyor

Ukrayna, Devlet Başkanı Zelenskiy'nin temmuz ayında imzaladığı bir yasal düzenleme uyarınca bu yıl ilk defa Noel kutlamasını Rusya ile birlikte ocak ayında değil, 25 Aralık'ta yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın Herson'a yönelik saldırılarında beş sivilin öldürüldüğünü, aralarında 15 yaşında bir çocuğun da olduğu dokuz kişinin yaralandığını ileri sürdü. Herson'daki saldırıda hayatını kaybedenler arasında 87 yaşında bir erkek ve 81 yaşındaki eşinin de olduğu ifade edilirken, Ukrayna, temmuz ayında alınan bir karar uyarınca bu yıl ilk defa Noel'i 7 Ocak'ta değil, 25 Aralık'ta kutluyor.

HERSON'A SALDIRILAR: BEŞ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

The Guardian'ın aktardığına göre, Herson Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, bölgeye yönelik saldırı sebebiyle özel bir tıp tesisinde ve bazı evlerde yangın çıktığını ve saldırı sebebiyle yerel bir gaz hattının alev aldığını bildirdi. 

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Rusya'ya işaret ederek, "Düşman için tatil yok. Düşman, halkımızı öldürdükçe ve topraklarımızda kaldıkça bizim için de (tatil) olmayacak" ifadelerini kullandı.

Herson'daki Ukraynalı bölgesel yetkililerin açıklamasına göre, bir apartman ile başka bir konuta yönelik saldırıda aralarında yaşlı bir çiftin de olduğu üç kişi, Herson'un güneyindeki küçük bir kasabaya yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırısında bir kadın ve bölgenin kuzeyine yönelik başka bir saldırıda da bir kadın hayatını kaybetti. 

RUSYA: UKRAYNA'NIN DONETSK'E SALDIRISINDA BİR KİŞİ ÖLDÜ

Rusya'nın atadığı Donetsk yetkilileri ise Ukrayna'nın Rusya kontrolü altındaki bölgeye yönelik saldırısında bir kadının hayatını kaybettiğini, altı sivilin yaralandığını ileri sürdü. Rusya'nın atadığı Horlivka Belediye Başkanı Ivan Prikhodko, Ukrayna'nın bombardımanında bir alışveriş merkezi ile pek çok binanın da zarar gördüğünü savundu.

UKRAYNA, NOEL'İ BUGÜN KUTLUYOR

Bu saldırılar, Ukrayna bu yıl Noel'i resmi olarak ilk defa 25 Aralık'ta kutlamaya hazırlanırken gerçekleşti. Geçen yıl, bazı Ortodoks Ukraynalılar Rusya'ya tepki ve Rusya Ortodoks Kilisesi'nden ayrılışın sembolik bir işareti olarak Noel'i ilk defa 7 Ocak yerine 25 Aralık'ta kutlamıştı. Başkent Kiev'de bulunan ve Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Mağaralar Manastırı'ndaki katedralde Noel bu yılın 7 Ocak tarihinde kutlanmış ancak ayin ilk defa Ukraynaca yapılmış, bu durum ülkenin 31 yıllık tarihinde bir ilk olmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de bu yılın temmuz ayında yasal bir düzenlemeye imza atarak Noel Günü'nü resmi olarak 25 Aralık tarihine çekmişti. Noel Arefesinde halka seslenen Zelenskiy, Kiev'deki St Sophia Katedrali önünden bir video mesaj paylaşarak 'Ukrayna'nın Rus işgaline karşı mücadelesinde karanlığın adım adım, günbegün kaybettiğini' söyledi. Zelenskiy, "Bugün, bu, bizim ortak amacımız, ortak hayalimiz. Ve bu aynı zamanda bugün için ortak duamız. Zaferimiz için, Ukrayna'mız için" dedi. (DIŞ HABERLER)