Binali Yıldırım: Bugün Erzincan'da tarihi bir toplantı yapıyoruz

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı'nda konuşan Binali Yıldırım, ""Herkes aklını başına alsın. 21. yüzyıl Türkiye'nin yılı olacaktır. Bunun ayak seslerini duyuyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılışı ve Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu programında konuştu. 

"Türkiye'nin deniz hak ve menfaatlerinden vazgeçmeyeceğini" söyleyen Yıldırım, tarihi bir toplantı yaptıklarını söyledi. Yıldırım, "Herkes aklını başına alsın. 21. yüzyıl Türkiye'nin yılı olacaktır, Türklüğün yüzyılı olacaktır. Bunun ayak seslerini duyuyorum. Bugün memleketim Erzincan'da gerçekleştiğimiz bu uluslararası sempozyum yeni yüzyılın bir habercisidir. Yıllar sonra bu toplantı anılacaktır" dedi.

'DÜNYAYI BU HALE GETİRENLER ARASINDA BİZ DE VARIZ'

Üniversitenin akademik yıl açılışında konuşan öğrencinin, iklim değişikliğine dikkati çekmesinin kendisini çok heyecanlandırdığını anlatan Yıldırım, "Bu dünyayı bu hale getirenlerin arasında biz de varız. Ama bizim katkımız, kapitalist, gelişmiş olarak kabul edilen ülkeler kadar değil. Dünyamızı daha çok onlar kirlettiler aymaz bir şekilde. Sanayileşmede çevre hassasiyetini göz ardı ederek denizlerimizi, doğamızı ne yazık ki hor kullandılar ve küresel ısınmanın asıl sorumluluğunu onlar taşıyor" dedi.

AA'nın aktardığına göre Yıldırım, konuşmasında karbon ayak izine ilişkin de değerlendirmede bulundu:

"Karbon izinin ve karbon emisyonunun azaltılması konusunda da dünyayı kirletenlerin, yükü ve faturayı gelişmemiş, az gelişen taksiratı olmayan ülkelere yıkma gayretini de ibretle izliyoruz. Bir zamanlar 90'lı yılların başında Polonya bağımsızlığına kavuşunca Avrupa Birliği o yıllarda ben de Baltık ülkelerinde ihtisas eğimindeydim bir tartışma vardı. Avrupa Birliği ülkeleri Polonya'ya diyor ki 'Tamam sen bağımsız oldun Avrupa ülkesisin ama lütfen şu Baltık'ı kirletmeyin. Kanalizasyonlarınızı atıklarınızı Baltık Denizi'ne vermeyin.' Polonya'nın da cevabı çok ilginçtir. Onlara şunu söyledi. 'Yıllardır siz her türlü içine ediyorsunuz, Baltık'ı bu hale getirdiniz, şimdi bana bunu yapmayın diyorsunuz. Benim bunu yapacak gücüm yok buyurun siz yapın. Değilse siz ne kadar Baltık'ı kirlettiyseniz bende o kadar kirleteceğim ondan sonra oturup beraber temizleyelim.' Bu aslında şu anlama geliyor. Verilen tahribatın, zararın bedelini külfetini herkes hak ettiği kadar paylaşmalıdır. Çevre hassasiyetine gelince Türkiye gelişmiş ülke kategorisine konuyor. Başka konular gelince gelişmekte olan ülke kategorisinde yer alıyor. Böyle bir çifte standartla karşı karşıyayız. Şartlar ne olursa olsun ama biz genç Damla kızımızın dediği yolda, iklim değişikliğini gelecek nesillere gençlerimize emanet edecek olduğumuz bu toprakları dünyayı daha fazla tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz." (HABER MERKEZİ)