Bilinen en eski alet uçları bulundu

ABD'nin Idaho eyaletinde, daha önce Amerika kıtalarında bulunanlardan binlerce yıl daha eski olduğu belirtilen alet uçları keşfedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arkeologlar, ABD'nin Idaho eyaletinde daha önce Amerika kıtalarında bulunanlardan binlerce yıl daha eski olduğu tespit edilen alet uçları keşfetti.

Karbon-14 tarihlemesine göre, jilet gibi keskin ve yaklaşık 1 cm ila 5 cm uzunluğunda değişen 13 tam ve kırık uçlar yaklaşık 15 bin 700 yıl öncesine ait.

Son keşfin, Kuzey Amerika’da bulunan Clovis yivli uçlarından yaklaşık 3 bin yıl ve günümüz Idaho’sunda Salmon Nehri boyunca aynı Cooper’s Ferry sahasında daha önce bulunan uçlardan 2 bin 300 yıl daha eski olduğu belirtildi. 

Arkeofili'nin Science Advances dergisinden aktardığına göre, antropoloji profesörü ve taş uçları bulan grubun başkanı Loren Davis, “Bilimsel bir bakış açısından, bu keşifler, Amerika’nın en eski halklarının arkeolojik kayıtlarının neye benzediği hakkında çok önemli ayrıntılar veriyor. İnsanların 16.000 yıl önce Amerika’da burada olduğunu düşünüyoruz’ demek bir şey; geride bıraktıkları iyi yapılmış eserleri bularak ölçmek başka bir şey” dedi.

Davis ve Cooper’s Ferry sahasında çalışan diğer araştırmacılar, yaklaşık 16 bin yıl önce insan varlığını gösteren basit yongalar ve kemik parçaları bulmuşlardı. Davis bu yeni uçlarının keşfinin, ilk Amerikalıların karmaşık düşüncelerini o dönemde teknoloji aracılığıyla ifade etme biçimlerine dair yeni içgörüler ortaya çıkardığını söyledi.

Söz konusu uçlar, sadece yaşları açısından değil, Japonya’nın Hokkaido kentinde bulunan ve 16 bin-20 bin yıl öncesine tarihlenen uçlara benzerlikleri açısından da ilgi çekti. Aletlerin Idaho’daki varlıklarının, Kuzeydoğu Asya ve Kuzey Amerika’nın buzul çağı halkları arasında erken dönem genetik ve kültürel bağlantılar olduğu hipotezine daha fazla ayrıntı kattığı ifade edildi.

“Kuzey Amerika’nın en eski halkları, zaman içinde hayatta kalmak ve gelişmek için kullandıkları kültürel bilgiye sahipti. Bu bilginin bir kısmı, Cooper’s Ferry sahasında bulunan uçlar gibi, insanların taş aletler yapma biçiminde görülebilir” diyen Davis, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu uçları aynı yaştaki ve daha eski diğer sitelerle karşılaştırarak, bu teknolojik bilginin insanlar arasında paylaşıldığı sosyal ağların mekansal boyutlarını çıkarabiliriz.”

Davis, bu küçük uçların, ok veya mızrak yerine dartlara (daha kısa boyutlu ok sapı) bağlı olduklarını ve küçük boyutlarına rağmen ölümcül silahlar olduklarını belirterek şöyle konuştu:

“Büyük avı öldürmek için erken dönemlerde uçların büyük olması gerektiğine dair bir varsayım var; ancak, dartlara monte edilen daha küçük uçlar derine nüfuz ederek çok büyük iç hasara neden olabilir. Bunun gibi silahlarla bildiğimiz herhangi bir hayvanı avlayabilirsiniz.”

Davis, Kuzeybatı Pasifik’teki erken insan yaşamına dair de bilgiler veren keşif için “Yaklaşık 16 bin yıl önce insanların çukurlar yaptığı ve tam ve kırık uçları depoladığı bir yer bulmak, bize bölgemizin en eski sakinlerinin yaşamları hakkında değerli ayrıntılar veriyor” dedi.