Kayıp uzay aracı bulundu!

Amatör bir gökbilimci tarafından alınan bir sinyal, uzun zamandır kayıp olan bir uydudan geliyordu. NASA, yaptığı açıklamayla haberi doğruladı.

Google Haberlere Abone ol

Calla Coldfield

Haber ajansları, 30 Ocak Salı günü geçtikleri bir haberde, amatör bir gökbilimcinin uzun süredir kayıp olan bir NASA uydusuyla temasa geçtiğini aktarıyordu.

Mart 2000’de başlatılan Manyetopoz-Aurora Küresel Arama (IMAGE) uydusu, araştırma görevini 2005 boyunca görüntüleme yaparak sürdürdü. Ancak, NASA yetkilileri Aralık 2005’te uyduyla olan bağlantıyı yitirdi ve görev ani biçimde sona erdi.

Şimdiyse, NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki mühendisler, ismi belirtilmeyen amatör bir gökbilimcinin saptadığı bir sinyalin IMAGE uydusundan geldiğini teyit ettiler. Mühendisler, sinyalin geldiği yeri belirlemek için NASA’nın Derin Uzay Ağı’nı (yerdeki radyo-teleskoplardan oluşan bir ağ) kullandı.

NASA yetkilileri, “30 Ocak öğleden sonra, Maryland-Laurel’da bulunan Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuarı’nın uydudan gelen telemetre verilerini başarıyla tespit ettikleri” açıklamasında bulundu. Açıklamanın devamında, “Alınan sinyal, IMAGE için verilen 166 numaralı uzay aracı kimliğini doğuluyor: NASA ekibi, ana kontrol sisteminin en azından işlemeye devam ettiğini gösteren birtakım temel sağlık verilerini saptamayı başardılar” deniyor.

.

BENZERSİZ BİR GÖREV YÜRÜTÜYOR

NASA’nın aktardığı kadarıyla IMAGE uydusu, “dünyanın manyetik alanını, yani, yeryüzündeki manyetik alan tarafından kontrol edilen uzay bölgesini görüntülemeyi amaçlayan ilk uydu göreviydi.” Dünyanın manyetik alan hatları, gezegene, coğrafi kuzey ve güney kutuplarına çok yakın olan iki bölgede bağlanıyor. Manyetik alan hatları, bu temas noktalarından yükselip gezegen yörüngesinde eğiliyor ve bir çeşit manyetik balon oluşturuyor. Alan hatları plazmanın hareketini de etkiliyor; plazma oluşumu yüklü parçacıklardan (elektronlar) ve yüklü atomlardan (iyonlar) oluşan bir gaz ve bulunduğu yerde konumlanan aletlerle ölçülebiliyor. NASA’ya göre, manyetosfer üzerindeki daha önceki araştırmalar, çeşitli bölgelerden alınan “yerinde ölçümler” aracılığıyla, bu alanın küresel bir resmini birleştirmeyi hedefliyor.

IMAGE, bu türden yerinde ölçümler yerine “görünmez kısmı görebilmek” amacıyla ve plazma dağılımlarının iç manyetosferdeki ilk kapsamlı küresel görüntülerine ulaşmak için çeşitli görüntüleme teknikleri kullandı. Bu görüntüler aracılığıyla, astronomlar manyetosferin geniş ölçekli dinamikleri ve oluşan plazma yapıları arasındaki etkileşimleri benzersiz biçimde gözlemleyebildi.

NASA, IMAGE uydusuyla işlerinin henüz bitmediğini belirtiyor.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, “NASA’nın Maryland-Greenbelt’te bulunan Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki bilim insanları ve mühendisleri, uzay aracının durumuna ilişkin daha fazla bilgi edinmek amacıyla, uzay aracındaki verileri incelemeye devam edecek.” Sonrasındaysa, “eski yazılımları ve veri tabanlarını daha güncel sistemlere uyarlamak gerektiği için, bu işlemin tamamlanması bir veya iki hafta alacak.” (Çeviren: Tarkan Tufan)

HABERİN ORJİNALİ

Etiketler nasa uydu IMAGE