Florence asteroidinin iki uydusu olduğu keşfedildi

Dünyaya yakın bir yörüngeden geçen Florence asteroidinin kendi aylarına sahip olacak ölçüde büyük bir göktaşı olduğu belirlendi. Bu, bilim dünyası için her açıdan şaşırtıcı bir bulgu.

Google Haberlere Abone ol

Michelle Starr *

Florence, geçen hafta Dünya’ya 7 milyon kilometre mesafeden geçiş yaparak yoluna devam etti. Yüzyılı aşkın bir süredir bu büyüklükte bir asteroid Dünya’ya bu kadar yaklaşmamıştı.

Aslında asteroid o denli büyük ki, 31 Ağustos ve 1 Eylül’de bize en yakın olduğu konumda NASA tarafından elde edilen radar görüntülerine göre, Florence’in kendine ait iki küçük uydusu olduğu keşfedildi.

NASA’ya (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) bağlı çalışan Dünya’ya Yakın Nesneleri Araştırma Merkezi'nin yöneticisi Paul-Chodas “Bilinen birçok asteroit, Florence’a kıyasla Dünya’ya daha yakın geçiş yapıyor; öte yandan, bunların hepsinin Florence’tan daha küçük olduğu tahmin ediliyor,” diyor.

“Florence, Dünya’ya yakın gezegen asteroitleri arama ve takip etmeye odaklanan NASA programı başladığından bu yana gezegenimiz yakınından geçen en büyük asteroid.”

NE KADAR BÜYÜK?

Peki kendine ait uylara sahip olması için ne kadar büyük olması gerekir? Florence yalnızca 4.4 kilometre uzunluğunda. Uydularıysa gerçekten küçük, yaklaşık 100-300 metre çapında, iç ayının yaklaşık sekiz saatlik, dış ayınınsa yaklaşık 22-27 saatlik yörüngeleri var. Diğer yandan, asteroitlerin uydulara sahip olması alışılmadık bir şey değil. Yaklaşık 16.400 Dünya’ya yakın asteroitin en az 60 tanesi kendi uydularına sahip olduğunu biliyoruz.

İki ayı olan “üçlü asteroitlere” ise daha ender rastlanıyor. Florence, bugüne kadar bulunan üçüncü Dünya’ya yakın “üçlü asteroit” türüdür. Diğer ikisinden Asteroid 1994 CC’nin 2009 yılında ve Asteroid 2001 SN263’nin de 2008 yılında ayları olduğu keşfedilmişti. Yanı sıra, bu ikisi de güneşin etrafındaki yolculuğuna devam etmeden önce, uydularını daha ayrıntılı olarak gözlemlememiz için az bulunan bir fırsat sunan Florence kadar yakın bir geçiş yapmışlardı.

YÜZEY ŞEKİLLERİ SAPTANDI

Yeni NASA radar görüntüleri, Florence’ın aylarını açığa çıkarmasının dışında, Florence’ın kendisi hakkında da bizlere biraz daha bilgi sağlamış oldu. Asteroit kabaca yuvarlak bir biçime sahip; ancak ekvatoru boyunca bir sırt ve en az bir adet büyük kratere sahip.

Florence keyifli yolculuğuna devam etmiş olsa da NASA, asteroitin nadir rastlanan yakınlığından yararlanarak detaylı bilgilere ulaşabilmek için bir iki gün daha radar gözlemlerine devam edecek.

Florence’ın Dünya’ya bu denli yakın geçişi en son 1890’da gerçekleşmişti ve 2500 yılına kadar bir daha bu kadar yakınlaşmayacak.

* Makalenin aslı Science Alert sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)