Plüton'daki okyanusun derinliği şaşırttı

Yapılan araştırmalara göre cüce gezegen Plüton'da 100 kilometre derinliğinde bir okyanus yer alıyor ve Dünya'da bir rakibi yok.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz aylarda Plüton gezegeninin buz tutmuş yüzeyinin altında bir okyanus olduğu ortaya çıkmıştı. Brown Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmalara göre bu hipotez bir adım daha ileriye gidiyor ve sonuçlara göre okyanusun derinliği 100 kilometreden fazla olabilir.

Geophysical Research Letters'da yayınlanan makaleye göre, araştırmacılar cüce gezegen Plüton'un batı lobundaki Sputnik Planum'da gözlemler yaptılar ve bazı sonuçlara ulaştılar. Araştırma hakkında açıklama yapan Brandon Johnson bir darbenin krater kabuğu üzerinde bir boşluk oluşturduğunu dile getirirken, başka bir olasılığa göre krater oluştuktan sonra zemin tekrar toparlandı ve Plüton'un derinliklerinden su çekmeye başladı. Üstelik bu su buzdan daha yoğun bir yapıda.

SUYUN KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR

Peki tam olarak Plüton'un kalbinde tam olarak ne kadar su var? Araştırmacılar bunun hakkında pek çok çarpışma modeli hazırladı ve görünüşe göre ortada 100 kilometre derinliğinde bir yeraltı okyanusu var ve tuz seviyesi de yaklaşık yüzde 30 oranında. Tuzluluk oranı suyun yoğunluğunu ve pozitif kitle anomalisini de artırıyor.

Dünyadaki okyanusların en derin bölümü 10 kilometre derinliğinde ve Plüton bunun tam 10 katı derinliğe sahip olabilir. Plüton'daki yeraltı okyanusunun tuzluluk oranı, Lut Gölü'yle aynı seviyede.

Haberin kaynağı

Etiketler plüton okyanus