Yüzmek neden acıktırır?

Neden yüzerken acıkırız fakat duş alırken aynı şey olmaz hiç düşündünüz mü? Bilimin elbette buna da bir yanıtı var.

Google Haberlere Abone ol

"Deniz acıktırıyor" efsanesi öncelikle doğru. Bunu kabul ederek başlamalıyız. Eğer biraz yüzdükten sonra çok aç hissediyorsanız ve bunun size özgü birşey olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Her insan yüzdükten sonra acıkır ve sudan gözü dönmüş bir şekilde çıkar. Peki ama bu durumun sebebi ne? Yüzmek çok yorulmamıza mı neden oluyor? Ya da belki de tuzlu suyla alakası vardır?

Aslında bu ilginç duruma neden olan şey, vücut sıcaklığımız. İnsan sıcak kanlı bir canlı. Yani nereye gidersek gidelim, vücudumuzun en büyük önceliklerinden biri, kendi ısısını korumak. Hatta vücudumuz, bunu yapabilmek adına pek çok taktik geliştirmiş ve elinden geleni yapıyor.

Yüzdüğümüzde de aynen bu oluyor. Soğuk su, vücudumuzdaki ısıyı emmeye başlıyor ve vücudumuzun sıcaklığı eşitlenene kadar çabalıyor. Ancak buna izin vermeyen vücudumuz, önceden depoladığı tüm besinleri hızlı bir şekilde yakarak ısı üretiyor ve vücudumuzun (en azından iç organlarımızın) mümkün olduğunca aynı ısıda kalmasını sağlıyor.  Bundan ötürü çok çabuk acıkırız ve aynı olay duş aldığımız sırada yaşanmaz. Soğuk suyla uzun uzun duş alıyorsanız ayrı tabi.

Haberin Kaynağı