Fransızların korkutan uyarısına, Kandilli'den yanıt

Fransız bilim insanlarının Marmara Denizi'nin altında yaptığı araştırma, Le Figaro'da yayınlandı. "İstanbul'da en az 7 şiddetinde deprem bekleniyor" haberlerine Kandilli'den yanıt gecikmedi: Sürpriz bilgi değil. Ekstra anormal bir durum yok.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız Le Figaro gazetesi, Marmara Denizi altında kurulan gözlem ekibinde rol alan Fransız bilim insanları ve onların 6 aylık bulgularının yayınlandığı rapora yer verdi. Uzmanlar iki fay hattının burun buruna olduğunu ve hareket etmediğini, ancak ilk hareketlilikte 2 metreye kadar kayma yaşanabileceğini ve bunun da Richter ölçeğine göre 7 ila 8 büyüklüğünde bir depreme yol açacağını söylediler. Kandilli'den ise rapora anında yanıt geldi.

Fransız Le Figaro Gazetesi, ses dalgalarını ölçen balizlerinin, "İstanbul'un tektonik tabakalar altındaki fay hattında basıncın en yüksek seviyede olduğunu" gösterdiğini yazdı. Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, İstanbul'da önemli bir deprem en son 250 yıl önce, 1766'da gerçekleşti. Fransız Paris Yerküre Fizik Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Robin Lacassin, "Eğer o tarihten bu yana fay hattında hareketlilik olmadıysa, bu da demektir ki 2 metreye yakın bir hareketlilik olabilir. Ve bu 7 ila 8 büyüklüğünde bir deprem anlamına gelmektedir" dedi.

'ÇOK BÜYÜK RİSK VAR'

Uluslararası uzman ekip araştırmalarının ilk 6 aylık bölümünün sonuçlarını, Geophysical Research Letters adlı bilim dergisinde  yayınladı. Projeye katılan Batı Bretagne Üniversitesi jeofizikçisi Jean-Yves Royer, "Balizler arasındaki uzaklıkları net bir şekilde ölçtük. Ve bir hareketlilik tespit etmedik. Bir yıllık gözlem rakamları da geldi. O da bu tespiti doğrular nitelikte. Fay hattı bloke olmuş durumda. Bu bizim için sürpriz olmadı ama son derece güzel bir deneysel onay anlamına geliyor. Emin olmak için deneylere devam etmek gerekiyor. Ama bu bulgu aynı zamanda çok büyük bir risk olduğunu doğruluyor ve bu çok endişe verici" diye konuştu.

'GARANTİ DEĞİL'

Lacassin de, " Bu jeolojik ve jeofizik ölçümlerin sonunda yalnızca potansiyel deprem riskini ve boyutunu tahmin edebiliriz. Araştırmanın bu haliyle depremin yarın mı yoksa 30 yıl sonra mı meydana geleceğini bilemeyiz. Belki de bu hiçbir zaman olanaklı olmayacak" dedi.

KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 7 gün 24 saat sismik olarak Marmara Denizi'ni izlediklerini belirterek, "Ekstra anormal bir durum yok" dedi. "Marmara'da bilimsel çalışmalar devam ediyor. 7 büyüklüğünde deprem olacağı bilgisi sürpriz bir bilgi değil. 7 gün 24 saat sismik olarak Marmara Denizi'ni izliyoruz. Ekstra anormal bir durum yok. Halkı normal günlerin dışında paniğe sevk edecek bir durum söz konusu değil. Yazıda 'depremin 7 ila 8 büyüklüğünde olabileceği, ancak bunun bugün mü 30 sene içinde mi olabileceğini bilinmediği' yer alıyor" ifadelerini kullanan Özener, "Biz bunu 20 sene önce söyledik. Aynı gerçeklik devam ediyor, anormal bir durum yok. Depremin yeri ve büyüklüğü ile ilgili yeni haberler değil. Depremin nerede olabileceğini, ne büyüklükte olabileceğini tahmin edebiliriz ama zamanını söyleme şansımız yok. Bundan 6 ay önce de benzer yazılar çıktı, bu tür yazılar sürekli çıkıyor" şeklinde konuştu.