Güneş sistemi dışında ilk kez su bulundu

Dünya'ya yaklaşık 7.2 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gök cisminde, su buharı ve bulutlar bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanları, 7.2 ışık yılı uzaklıkta bulunan WISE 0855 isimli gök cisminde su buharı ve bulutlar olduğunu keşfetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Kaliforniya Üniversitesi'nde araştırmalarını sürdüren insanbilim ları, ilk kez Güneş Sistemi'nin dışında yer alan bir gök cisminde su bulutları olduğunu keşfetti.

Ntv'nin haberine göre, NASA'nın 2014'te WISE isimli kızılötesi kaşifi tarafından tespit edilen ve "Kahverengi cüce" (Brown Dwarf) de denilen WISE 0855'de su buharı ve bulutların izine rastlandı.

"Kahverengi Cüce"ler, yıldızlararası gaz bulutlarının çökmesiyle meydana geliyor ve ne gezegen ne de yıldız olarak tanımladıkları için bu isimle anılıyor. Bu cisimler isimlerinin dışındaki renklerden de meydana gelebiliyor.

İlginç bir şekilde Jüpiter'e benzeyen WISE 0855, Dünya'ya 7.2 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Jüpiter ile boyut ve sıcaklık değerleri açısından büyük benzerlik gösteriyor.

WISE 0855, Dünya, Mars, Jüpiter ve Satürn'ün ardından, su bulunma ihtimali olan ilk gök cismi olarak tanımlanıyor.

ABD'de bulunan Gemini Kuzey Teleskobu ile yapılan gözlemler, 13 gün sürdü ve 14 saatlik bir çalışma yapıldı. Bu sayede araştırmacılar cüce yıldızın net bir kızılötesi fotoğrafını elde etmeyi başardı.

Araştırma çalışmalarına katılan astronomi ve astrofizik profesör yardımcısı Andrew Skemer, elde edilen görüntülerin sağlam bir kanıt olmadığını belirtse de araştırmalara yeni bir bakış açısı getireceğini söylüyor.

WISE 0855'de büyük çapta su buharı ve su bulut varlığının tespit edildiğine dikkat çeken Skemer, yıldızda artık yaşam olup olmadığının araştırılacağını söyledi.