Bilgin'den EYT açıklaması: 1000 gün eksiğin varsa borçlanamazsın

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT kapsamındaki borçlanmaların yapılandırma kapsamında olmadığını belirterek "Mevcut kanunda 1000 gün eksiğin varsa çalışacaksın. Böyle bir borçlanma yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin maliyetinin en fazla 150 milyar lira olacağını, bu hafta Meclis'e gelmesini beklediğini söyledi.

Bakan Bilgin, düzenlemenin bu hafta Meclis'e geleceğini tahmin ettiğini söylerken grupta milletvekillerinin görüştüğünü, üzerinde konuşulan kanun teklifinin de komisyonda tartışılacağını kaydetti. Bilgin, bu süreçte içerikte değişiklik olmasının beklenmediğini de aktardı.

DHA'nın haberine göre Bilgin, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada bu hafta Meclis gündemine gelmesi beklenen EYT düzenlemesinin maliyetine değinerek "Bazıları diyor ki '300 milyar lira', bazıları '200 milyar lira'. Nasıl hesap yapıyorlar, bilmiyorum. Rakamlar bizde, hesap bizde. Ben '150 milyar lira' diyorum; ama maksimum olabilecek şeyi diyorum. 120-150 milyar lira arasında değişebilir. Çünkü bilmiyorsunuz, kaç kişi müracaat edecek. Adama 'Emekli olma' ya da 'Hemen emekli yapayım seni' mi diyecek?" diye konuştu.

EYT kapsamındaki borçlanmaların yapılandırma kapsamında olmayacağına değinen Bilgin, "Onun borçlanması tamamen bizim meri, yaşanılan kanunumuza göre yapılan bir şey. '5 bin, 9 bin prim gününü dolduramıyorum ya da bin gün eksiğim var, yapılandırayım' diyemezsin. Mevcut kanunda 1000 gün eksiğin varsa çalışacaksın. Böyle bir borçlanma yok" dedi.

Bakan Bilgin, Bağ-Kur'lular için ihya devreye girip girmeyeceği sorusuna, "EYT için giremez. EYT'de bilfiil çalışmış olmak gerekir" yanıtını verdi. 

Bakan Bilgin, şu anda yazılıp çizilenlerin doğru olamadığını belirterek, "Herkes aklına geleni yazıyor. Nasıl hesaplıyorlar bazen şaşırıyorum. Gazeteciler yazıyor, kamuoyunda konuşuluyor falan. Onu da anlayabilirim, herkesin uzmanlık alanı değil. 'Uzmanım' deyip çıkıp eline kalem alanlar tahtaya geçiyor televizyonda hesap yapıyor. O adamların çoğu yanlış yapıyor. Gerçek ortaya çıktıktan sonra öğrenirler" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)