Bild: Rusya, Türkiye ve Katar'la yeni bir tahıl anlaşması planlıyor

Rusya'nın tahılını ihraç etmek için Türkiye ve Katar ile 'üçlü işbirliğini' öngören yeni bir anlaşma imzalamak için harekete geçtiği ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın Bild gazetesi, 17 Temmuz itibarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilme kararı alan Rusya'nın Türkiye ve Katar'la 'üçlü bir işbirliği' için harekete geçtiğini iddia etti. 21, 23 ve 28 Temmuz ve 7-8 Ağustos tarihli yazışmalara atıfta bulunulan haberde, söz konusu yazışmalarda, 'Türkiye, Rusya ve Katar'ın ihtiyacı olan ülkelere tahıl sevkiyatı konusunda üçlü bir işbirliğini ele aldığı' iddia edildi.

Bild'in iddiasına göre, işbirliğinin temelini, tek sayfalık 'Üçlü İşbirliği Hakkında Memorandum" metni oluşturuyor. Bu metne göre, Katar tarafından ödenen ve Türkiye tarafından organize edilen işbirliği kapsamında Rusya'da üretilen tahıl öncelikle Afrika'ya ihraç edilecek. Bild, istihbarat çalışanlarının Türkiye, Rusya ve Katar arasında imzalanacağını iddia ettiği anlaşmanın hafta sonu sonuçlanabileceğini de ileri sürdü. 

'DAHA SOFİSTİKE BİR ANLAŞMA ÖNERİSİ GELDİ'

Söz konusu anlaşmada Macaristan'ın da rol oynadığını öne süren Bild gazetesi, Türkiye ve Rusya'nın dışişleri bakanlıkları ile ilgili büyükelçilikler arasında yapıldığını iddia ettiği yazışmalara dayandırdığı haberinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un sözleşmeden çekildikten birkaç gün sonra Rusya'yı Dünya Gıda Programı çerçevesinde insani yardım tedariki için Ukrayna'nın alternatifi olarak öne sürdüğünü aktardı. 

Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilme planlarını defalarca Ankara'ya ilettiği ifade edilen haberde, Rusya'nın Ukrayna'nın da olduğu anlaşma yerine başka bir anlaşma imzalama isteği karşısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın daha sofistike bir anlaşma önerdiği, anlaşma önerisinin Ukrayna ile yapılan anlaşmanın yeniden canlandırılmasını da kapsadığı ve Rusya ile Ukrayna tahıl ihracatını birbirine bağladığı belirtildi. 

Buna göre, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 8 Ağustos'ta Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği'ne yaptığı bildirimde, Rusya tahılının ihracatına yönelik üçlü işbirliğinin 'Karadeniz Girişimi'nin tamamlayıcısı olarak' uygulanacağı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı ayrıca, "Eğer Karadeniz Girişimi hakkında hiçbir adım atılmazsa, üçlü işbirliği ile ilgili adımların çeşitli zorluklar ile karşılaşması riski bulunuyor" ifadelerini kullandı.

'SON BEŞ YILDA İLK KEZ ZİYARET EDECEK'

Söz konusu üçlü işbirliği anlaşmasının bu haftasonu Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılabileceği iddiasına yer veren Bild, Rusya'ya bağlı Tataristan lideri Rüstem Minnihanov'un da orada olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ülkeye pazar günü 'son beş yılda ilk defa' günübirlik ziyarette bulunacağını kaydetti. (DIŞ HABERLER)