Biden'ın 'Demokrasi Zirvesi' eleştirilerin gölgesinde başlıyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın tartışma yaratan 'Demokrasi Zirvesi' bugün TSİ 16.00'da başlıyor. Rusya ve Çin'in sert tepki gösterdiği zirve Amerikan basınında da eleştiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın uluslararası kamuoyunda tartışma yaratan 'Demokrasi Zirvesi' bugün başlıyor. Biden, TSİ 16.00'da çevrimiçi zirvenin açılış konuşmasını yapacak.

Washington, 111 liderin katılacağı zirvede, sayısı giderek artan otoriter liderlere karşı demokrasinin desteklenmesini umuyor. Ancak zirve, Brezilya, Polonya, Irak ve Filipinler gibi ülkelerin davet edilmesi nedeniyle Amerikan basınında da eleştiriyor. Öte yandan, davetliler arasında yer almayan Rusya veya Çin'den de daha şimdiden sert tepkiler gelmiş durumda.

Rusya ABD'yi 'demokrasi ihracı' yerine uluslararası hukuka davet etti. Pekin yönetimiyse, kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü Tayvan'ın davet edilmesine sert tepki gösterdi. Türkiye'nin de zirveye davet edilmemesi geçtiğimiz haftalarda tartışma yaratmıştı. 

Bununla birlikte, ABD'li yetkililer bu girişimi, iki günlük zirvenin ardından demokrasi konusunda adımlar atılacağını söyleyerek savunuyor. ABD Dışişleri'nin sivillerin güvenliği, demokrasi ve insan haklarından sorumlu yetkilisi Uzra Zeya, 'demokratik bir hesaplaşma' yaşanan bir dönemde, zirvenin demokrasileri biraraya getireceğini ve bu ülkelerin halklarına hizmet vermelerine yardımcı olacağını savundu. Biden'ın 2022'nin sonlarında yüzyüze olacak şekilde ikinci bir Demokrasi Zirvesi planladığı da belirtiliyor.

Washington'ın zirve öncesinde de İran, Suriye ve Uganda'da bazı yetkililere yeni yaptırımlar açıklaması dikkat çekti. ABD, Kosova ve Orta Amerika'dan bazı yetkililere de yolsuzluk ve çeteleri hedef alma amacıyla yeni yaptırım kararı aldı. (DIŞ HABERLER)