Biden'dan Netanyahu'ya uyarı: Refah'a operasyon hata olur

Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Biden'ın, 'Refah'ı işgal girişiminin hata olacağını' söylediği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, "Refah'ı işgal girişiminin hata olacağını" belirttiğini söyledi. İki isim, ABD'nin endişe ve önerilerinin görüşülmesi için İsrailli bir heyetin Washington'a gönderilmesi konusunda anlaştı. Sullivan, Beyaz Saray'da düzenlediği basın brifinginde Gazze'deki son durumu ve Biden ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesini değerlendirdi.

AA'nın aktardığına göre Sullivan, Biden ile Netanyahu'nun yaklaşık 1 aylık aranın ardından bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve görüşmede Gazze'deki krizin tüm boyutlarıyla ele alındığını kaydetti. ABD'nin İsrail'in güvenliğine sıkı sıkıya bağlı olduğunun altını çizen Sullivan, bununla beraber Gazze'de aralarında binlerce çocuğun da olduğu çok fazla sayıda sivilin öldürüldüğünü vurguladı.

Sullivan, Biden'ın İsrail Başbakanı'na, 1 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı Refah kentine herhangi bir kara operasyonu ve işgal hareketi düzenlememesi gerektiğini söylediğini iletti.

'DAHA FAZLA SİVİLİN ÖLÜMÜNE SEBEP OLUR'

"Hamas'ın Refah'ta veya başka bir yerde kendine güvenli liman bulmasını istemiyoruz ancak Refah'a yönelik kapsamlı bir kara operasyonu hata olur. Bu durum daha fazla masum sivilin ölümüne, insani krizin kötüleşmesine, Gazze'deki anarşinin derinleşmesine ve akabinde İsrail'in uluslararası anlamda izole olmasına yol açar" diyen Sullivan, bu sebeplerle Refah'a yönelik bir işgale karşı olduklarının altını çizdi.

Sullivan, böyle bir işgal yerine farklı planlamaların yapılabileceğini Biden'ın Netanyahu'ya anlattığını ve Netanyahu'nun bir İsrail heyetini Washington'a göndermeye razı olduğunu belirtti.

"Başkan Biden, Başbakan Netanyahu'dan içinde askeri, istihbari ve insani kurum temsilcilerinin olacağı bir heyeti, Refah'la ilgili endişelerimizi dinlemesi ve alternatif bir yaklaşımın ele alınması amacıyla Washington'a göndermesini istedi" diyen Sullivan, alternatif planlamalarla hem Refah'ta daha büyük bir insani krizin yaşanmamasının hem Hamas'ın asli unsurlarının hedef alınmasının hem de Mısır'la bir sınır krizi çıkmamasının mümkün olduğunu savundu. Sullivan, "Bu alternatif yaklaşımla Gazze-Mısır sınırı kapsamlı bir kara işgali olmadan da güvence altına alınabilir" şeklinde konuştu.

"Refah'ı ezmeden Hamas'ı ezemezsiniz" şeklindeki argümana katılmadığını vurgulayan Sullivan, Refah'taki insani krizi daha da büyütmeden bölgede Hamas'ın hedef alınabileceğini ve bunu Biden'ın Netanyahu'ya söylediğini aktardı. Sullivan ayrıca Biden ile Netanyahu arasındaki görüşmenin normal geçtiğini ve normal şekilde bittiğini ifade ederek, ikili arasında telefon görüşmesinde tansiyonun yükseldiği iddialarını yalanladı.

'DERİN ENDİŞELERİNİN ALTINI ÇİZDİ'

Beyaz Saray da, Biden ile Netanyahu arasında yaklaşık 1 aylık aranın ardından dün gerçekleştirilen telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Biden, Netanyahu'ya, Gazze'ye acil insani yardımların kayda değer şekilde artırılması gerektiğini belirtti.

İsrail'in Hamas'a karşı kendini savunma hakkına vurgu yapan Biden, bununla beraber İsrail'in de sivilleri koruma sorumluluğu olduğunun altını çizdi. Katar'da İsrail ile Hamas arasında devam eden rehine takası anlaşma sürecinin de görüşüldüğü belirtilen açıklamada, "Başkan, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir kara operasyonu olasılığından duyduğu derin endişelerinin altını çizdi" ifadelerine yer verildi.

Refah'ta "kapsamlı bir kara operasyonu" olmaksızın nasıl bir operasyon yapılabileceğine ilişkin Amerikalı ve İsrailli yetkililerin en kısa zamanda Washington'da bir araya gelmesi konusunda mutabık kalan Biden ile Netanyahu, Gazze ile Mısır arasındaki sınırın güvenceye alınması konusunu da ele aldı.

Konuyla ilgili dün düzenlediği basın brifinginde konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD olarak İsrail'in 1 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı Refah'ta "kapsamlı bir kara operasyonu" yapmasına karşı olduklarını dile getirmişti.

FRIEDMAN: NETANYAHU, YAHUDİLERİN TARİHİNE EN KÖTÜ LİDER OLARAK GEÇECEK

New York Times yazarı Thomas Friedman ise, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Yahudi tarihine en kötü lider" olarak geçeceğini söyledi. ABD'li yazar Friedman, İsrail’in Haaretz gazetesine yaptığı açıklamalarda, Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı yönetememekle eleştirdi.

İsrail'deki hükümetin beceriksiz olduğu için torununun reşit olma partisinde garson dahi olmasına izin vermeyeceğini savunan Friedman, "Dürüst olacağım, kanaatimce bu İsrail'in mutlak anlamda gördüğü en kötü hükümettir. Netanyahu'nun da sadece İsrail tarihine değil, Yahudi tarihine en kötü lider olarak geçeceğine inanıyorum" dedi.

Tel Aviv yönetimini Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın sonrası için hiçbir plan yapmamakla eleştiren Friedman, İsrail'in Filistin yönetimiyle ortaklık kurarak hem Gazze'yle ilgili seçeneklerini değiştirebileceği hem de Arap müttefikleriyle bölgesel ittifaklarını güçlendirebileceğini ifade etti. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü saldırıları "ikinci dünya savaşı" olarak tanımlayan Friedman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ukrayna savaşı başladığında, bu birinci dünya savaşıdır dedim. Birinci Dünya Savaşı olarak bildiğimiz hadise ise küresel değildi. Dolayısıyla birinci dünya savaşı Ukrayna savaşı oldu. Çünkü insanlar bu savaşı akıllı telefonlardan takip etme ve görüşlerini belirtme imkanı buldular. Bu savaşın tarımsal etkisi de hemen görüldü, gıda fiyatlarına etki yaptı. Gerçek bir dünya savaşı oldu."

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının da gerçekte "ikinci dünya savaşı" olduğunu öne süren Friedman, nitekim dünyadaki her insanın bu savaşla ilgili görüşünü beyan ettiğine ve bu savaştan etkilendiğine işaret etti.

ABD'li yazar Friedman, Amerikalılara eski Başkan Donald Trump'ı yeniden seçmemeleri ve İsraillilere de Başbakan Binyamin Netanyahu'yu düşürmeleri çağrısında bulunarak, "Netanyahu bu savaştan kurtulursa ve Trump da yeniden seçilecek olursa, torunlarıma bırakmak istediğim dünya olmayacak artık" dedi.

ÖLÜ SAYISI 32 BİNE DAYANDI

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 500’ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 726 Filistinli yaşamını yitirdi, 73 bin 792 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)