Biden'dan Kim Jong-un'a: Merhaba, periyot

Güney Kore'ye giden ABD Başkanı Joe Biden, Tokyo ziyareti öncesi basın toplantısı yaptı. Biden, gazetecilerin sorusu üzerine Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a iki kelimelik mesaj verdi: "Hello. Period."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asya ziyareti kapsamında Güney Kore'de bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Japonya'ya gitmeden önce yaptığı basın toplantısında gazetecilerin Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a mesajı olup olmadığı sorusuna "Hello. Period" (Merhaba. Periyot) yanıtı verdi. Period, İngilizce günlük dilinde konuşmanın sonunda keskinlik belirtmek için "nokta" anlamına gelecek şekilde kullanılıyor.

AFP'nin haberine göre, göreve gelmesinden bu yana ilk kez Asya turuna çıkan Biden, Japonya ziyareti öncesi Kuzey Kore'nin yeni füze denemesi yapabileceği iddialarıyla ilgili konuştu. Biden, Kuzey Kore'nin olası bir yeni füze denemesiyle ilgili endişesi olmadığını belirtti. "Kuzey Kore'nin yapacağı her şeye hazırız" diyen Biden, Pyongyang yönetimine "diyaloğa açığız" mesajı verdi. Kuzey Kore liderinin "samimi" olması halinde görüşmeye açık olduğunu belirten Biden, Kim Jong-un'a mesajı olup olmadığıyla ilgili soruya ise "Hello. Period" (Merhaba. Nokta) yanıtı verdi ve teşekkür etti.

Güney Kore'nin yeni lideri Yoon Suk-yeo ile görüşen Biden, ortak askeri tatbikatların kapsamı ve ölçeğini genişleteceklerini belirtti. Kuzey Kore'de görülen Covid-19 vakalarıyla ilgili de konuşan Biden, bu ülkeye aşı desteği vermeye hazır olduklarını da söyledi. Biden, "Yalnızca Kuzey Kore'ye değil, Çin'e de aşı teklif ettik, hemen yapmaya hazırız ancak yanıt alamadık" dedi.

Asya'nın "demokrasiler ve otokrasiler rekabetinde önemli bir savaş alanı" olduğunu da savunan Biden, durumun ABD, Japonya ve Güney Kore açısından değil tüm Pasifik, Hint-Pasifik hattında hem zor hem de fırsat olduğunu savundu. 

Biden yarın Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve İmparator Naruhito'yla bir araya gelecek. Biden'ın salı günü Tokyo'da yapılacak QUAD (ABD, Avustralya, Hindistan, Japonya dörtlü ittifakı) zirvesinde Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'ni (IPEF) açıklaması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)