Biden imzaladı: ABD'de linç federal nefret suçu haline getirildi

ABD Başkanı Joe Biden'ın imzaladığı Emmett Till Linç Karşıtı Yasa ile linç, federal bir nefret suçu haline getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -ABD Başkanı Joe Biden, linci federal bir nefret suçu haline getiren yasayı imzaladı. İmza töreninde siyah Amerikalıların tarih boyunca maruz kaldıkları şiddet ve ırkçılığa değinen Biden, “Linç, insanlara herkesin Amerika’ya ait olmadığı, herkesin eşit doğmadığı yalanına zorla inandırmak için dayatılan tam anlamıyla bir terördü” dedi.

Biden’ın imzaladığı yasanın adı 2022 Emmett Till Linç Karşıtı Yasa olarak biliniyor. Yasa adını, 1955’te Mississippi’de bir grup beyaz erkek tarafından beyaz bir kadına ıslık çaldığı iddiası üzerine öldürülen 14 yaşındaki Chicagolu Emmet Till’den alıyor. Cinayet ülke çapında tepki yaratmış, ABD’de sivil haklar hareketinin ortaya çıkmasını tetiklemişti. Senato 2018’de Linç Mağdurlarına Adalet Yasa’sını kabul etmiş, ancak kanun Temsilciler Meclisi’nden geçmemişti. Linç karşıtı yasa ABD Kongresine 200’den fazla kez getirilmiş fakat yıllarca kabul edilmemişti.

Söz konusu yasanın 'yalnızca geçmişte yaşananlarla ilgili olmadığını' vurgulayan Biden, 2020’de Georgia eyaletinde evinin yakınlarındaki bir parkta koşu yaparken üç beyaz tarafından öldürülen Ahmaud Arbery’yi hatırlattı.

Tuskegee Üniversitesi’ne göre 1882 ve 1968 yılları arasında 3 bin 446’sı siyah olmak üzere toplam 4 bin 743 kişi linç edildi. (DIŞ HABERLER)