Beyaz Saray: Putin'in 9 Mayıs konuşması revizyonist tarihin bir versiyonu

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Putin'in 9 Mayıs töreninde yaptığı konuşmayla ilgili "Putin'in yaptığı şey, çok yaygın olarak gördüğümüz dezenformasyon biçimi olan revizyonist tarihin bir versiyonu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı zaferini temsil eden 9 Mayıs Zafer Günü ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Mayıs açıklamasına ilişkin tartışmalara ABD de dahil oldu. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Putin'in Moskova'da Kızıl Meydan'da dün düzenlenen 9 Mayıs Zafer Günü töreninde yaptığı konuşmayla ilgili dezenformasyon suçlaması yöneltti. 

'REVİZYONİST TARİHİN BİR VERSİYONU'

Beyaz Saray'ın sitesinde Psaki'nin basın toplantısında yaptığı açıklamalara yer verildi. Buna göre, konuşmasında Putin'in 9 Mayıs açıklamalarına değinen Psaki, "Söyleyeceğim şu ki, Başkan Putin'in yaptığı şey, çok yaygın olarak gördüğümüz dezenformasyon biçimi olan revizyonist tarihin bir versiyonunu vermek. Putin'in ve Kremlin'in dezenformasyonlarının hepimiz farkındayız, dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler, Avrupalılar, Amerikalılar" diye konuştu.

'SAVAŞINI HAKLI ÇIKARMAK İÇİN TARİHİ SAPTIRIYOR'

Avrupa'da Zafer Günü'nün "faşizme karşı özgürlük ve demokrasi" olarak kutlandığını ancak Putin'in bu günü kutlarken Ukrayna'da savaş suçları işlediğini savunan Psaki, "Bu günün Nazilerin yenilgisini kutlamakla ilgili olması gerekiyordu. Rusya'da da her yıl kutlanan budur. Putin bunun yerine tarihi saptırıyor, haksız savaşını haklı çıkarmak için tarihi değiştiriyor veya değiştirmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamalarında, Rusya'nın Batı ülkelerini saldırganlıkla suçlamasının "saçmalık" olduğunu savunan Beyaz Saray sözcüsü, "Putin'in yönlendirdiği bu savaşın Batı'nın saldırganlığı ve planları üzerine başlatıldığı iddiası saçma ve yanlış" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)