'Beyaz Oda'da işkence TBMM gündeminde

Antalya Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan 52 mültecinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddialarını Meclis'e taşıyan EMEP'li İskender Bayhan, "GGM en son ne zaman denetlenmiştir?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Gazete Duvar'ın gündeme getirdiği Antalya Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan 52 mültecinin kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığı iddialarını TBMM'ye taşıdı.

GGM’lerde tutulan göçmenlerin insani şartlara uygun olmayan ve özellikle sağlıklı barınma ve hijyen koşullarının elverişli olmadığı ve bulaşıcı hastalıkların yayıldığı koşullarda, kolluk kuvvetleri tarafından işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığına dair iddiaları gündeme taşıyan Bayhan, “Antalya’da bulunan Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi en son ne zaman denetlenmiştir? Denetim ve incelemenin bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?” diye sordu.

Hasta, yaşlı, kadın, erkek, çocuk 400’e yakın mülteci arasında özellikle ağır sağlık sorunları yaşayanların hastaneye sevk edilmemesi ve ilaçlarının temin edilmemesi nedeniyle mültecilerin açlık grevine başladığına değinen Bayhan, “Gardiyan benzeri özel güvenlikler tarafından mülteciler aylardır toplu halde sistematik şiddete maruz kalıyor” dedi.

Bayhan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

- Antalya’da bulunan Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi en son ne zaman denetlenmiştir? Denetim ve incelemenin bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

- Döşemealtı’nda bulunan Antalya Geri Gönderme Merkezlerinde “insan onuruna aykırı muamele” iddialarına yönelik Bakanlığınız bir inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır?

- GGM içindeki mültecilerin kameraların olmadığı “beyaz oda” adında bir bölgeye götürülerek işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığına dair iddialar araştırılacak mıdır?

- İnsan haklarına aykırı uygulamalara karşı açlık grevine başlayan mülteci sayısı kaçtır?

- Bakanlığınız ölümün eşiğinde hastaların olduğu, çocuk ya da yetişkin kimsenin hastaneye sevk edilmediğini belirten mültecilerin sağlık durumları hakkında güncel bir bilgiye sahip midir?

- Mültecilerin darp edilmesi, ayrımcılığa ve işkenceye uğraması hakkında etkin soruşturma yapmayan, bu konuda görevini kötüye kullanan kolluk güçleri ve kamu görevlileri için bir yaptırım uygulamayı planlıyor musunuz?

- Mültecilerin Geri Gönderme Merkezlerinde sağlık, beslenme ve barınma koşulları nedir? Bu kurumlar uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenmekte midir? Denetlenme sıklığı nedir?

 

 

(SPOR SERVİSİ)