Beştaş yardımları sordu, bakan ‘yanıtlamadı’

Yeşil Sol Partili Beştaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'a, Erzurum'da yapılan sosyal yardımlara ilişkin 10 soru yöneltti. Beştaş’a verilen yanıtta bilgi verilmedi, mevzuat anlatıldı.

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş
Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM - Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması istemiyle, Erzurum'da yapılan sosyal yardımlara ilişkin soru önergesi verdi.

10 sorunun yer aldığı önergeye dün verilen yanıtta, sosyal yardımlarla ilgili bilgi vermek yerine mevzuat hatırlatıldı.

Bakanın tavrına tepki gösteren Beştaş, "'Cevap nasıl verilmez'e örnek bir belge" dedi.

‘İSTATİSTİKİ SORULARA BİLE YANIT VERMEMİŞ’

Cevapların ‘vermek’ için verildiğini vurgulayan Beştaş, “Hakikaten kabul edilemez. Bu ne bakan olmanın ciddiyetiyle ne halk iradesine duyulması gereken saygıyla alakalı. Milletvekilinin bir önergesine böyle cevap verilmez. Sorduğum hiçbir sorunun yanıtı yok. Bana mevzuatı anlatmış. Kanunu biliyoruz biz. Sorun kanunu bilmek değil. Ben bakandan daha iyi kanunu bildiğimi iddia etmiyorum, bunu söylüyorum. Gelsin kanunları bizden öğrensinler. Tam da kanun nezdinde sordum zaten."

Erzurum’da binlerce kişiye oy verdiği partiye göre yardım yapıldığını ve bunu tespit ettiklerini ifade eden Beştaş, şöyle devam etti: "Bu öyle basit, sıradan bir soru önergesi değil. Biz işimizi ciddiye alıyoruz. Onlar gibi gayri ciddi davranmıyoruz. Şu çok net bir soru: ‘14 Mayıs'tan önce ne kadar kişi Erzurum'da yardım alıyordu, sonra ne kadar kişi alıyor?’ İstatistik istedik aynı zamanda. 'Yardımlar hangi ölçüde yapılıyor' diye sorduk. İstatistiki sorulara bile yanıt vermemişler. Erzurum'da kişi yardım alıyor? Hangi ilçelerde oturuyor? Hangi köylerdedir? Bunları yanıtlamamış."

'İDDİALARIMIZIN DOĞRU OLDUĞUNU KABUL ETMİŞ OLUYORLAR'

Beştaş, bakanın sorunun cevabını bilmediği gibi bir durum olmayacağını ama ayrımcılık yaptıkları ortaya çıkacağı için sorulara yanıt vermediğini söyledi. Beştaş, "Bu veriler niye saklanır? Bence kendi yaptıklarını gizlemek için... Sonuçta matematik yoruma mahal vermez. Daha nettir, kesindir. İstatistiki sorularımıza da yanıt vermemişler. Bu yanıtı kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz sorularımıza tekrar yanıt verilmesi için üzerinde tekrar çalışacağız ve yanıt almayı zorlayacağız. Ama aslında bu yanıtta, verecek cevaplarının olmadığını, iddialarımızın doğru olduğunu kabul etmiş oluyorlar" şeklinde konuştu.

BEŞTAŞ’TAN YARDIM SORULARI

Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın, Bakan Göktaş'a yönelttiği sorular şu şekilde:   

-          14 Mayıs 2023 tarihine kadar Erzurum ilinde toplam kaç kişiye sosyal yardım desteği sağlanmaktaydı? Sağlanan yardımların ilçelere göre sayısal dağılımı ne şekildeydi? Sağlanan destek paketlerin tür ve kişilere dağılımı ne şekildeydi?

-          14.05.2023 tarihinden sonra Erzurum merkez ve ilçelerinde kaç kişinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından sağlanan destek paketleri ve yardımlar iptal edilmiştir? Bu iptallerin gerekçesi nedir?

-          Yardımların kesilmesi noktasında Bakanlığınızın bir dahli var mıdır?

-          Erzurum Valiliği ile ilçe kaymakamlıklarının yardımların kesilmesine dair talimatları olmuş mudur? Bu talimatların verilmesinde ve belirli kişilerin yardımlarının kesilmesinde seçimlerin etkisi olmuş mudur? İlçeler bazında iktidar partisine az oy çıkan yerlerde bu uygulamanın yapıldığı doğru mudur? Bu iddialar araştırılmış mıdır? Araştırma sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

-          Kimlerin aldıkları yardımların kesileceğine dair bir liste söz konusu mudur? Bakanlığınız bu listeden haberdar mıdır? Bu listenin hangi kriterlere göre hazırlandığı bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

-          Hukuka ve Anayasal güvence altında olan hakların korunmasına aykırı bir şekilde gerçekleştirilen yardımların kesilmesi konusunda sorumlular tespit edilmiş midir?

-          Yardımların kesilmesinde sorumluluğu bulunanlar hakkında adli ve idari süreç başlatılmış mıdır? Başlatılacak mıdır?

-          Ekonomik durumlarında bir iyileşme olmadığı halde kişilerin aldıkları yardımların kesilme gerekçesi nedir?

-          Sosyal yardım ve destek paketleri herkes için eşit karşılanmıyor mu? Bu konuda eşitliğin sağlanması ile hak kayıplarının önlenmesi adına hangi çalışmaların yürütülmesi gündeminizde olacaktır?

-          Ekonomik durumlarında iyileşme olmadığı halde yardımları kesilenlerin aldıkları desteklerin yeniden ödenmesi ve geçmişe dönük zararların tazmini sağlanacak mıdır?

BAKANIN SORULARA VERDİĞİ CEVAP

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise Beştaş’a şu cevabı gönderdi:

"Bakanlığımız sosyal yardım programlarını 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda belirtilen objektif yardım bağlama kriterleri çerçevesinde hiçbir ayrım gözetmeksizin muhtaçlık temelinde oluşturmuştur.

Bu kapsamda 3294 sayılı Kanun kapsamında sunulan sosyal yardım programlarından yararlanabilmek için vatandaşlarımızın zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunma, kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmama ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almama kriterlerini veya kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmakla veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olmakla birlikte, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulunca belirlenen ölçütlere göre; hane içindeki kişi başına düşen geliri, on altı yaşından büyükler için belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3'ünden az olan kişilerden fakir ve muhtaç durumda bulunma kriterlerinden en az birini sağlaması gerekmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları aracılığıyla yürütülen sosyal yardım programlarına başvurular, SYD Vakıf Mütevelli Heyetince yukarıda ifade edilen kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Bakanlığımızca mevcut sosyal yardımlarla desteklenen dezavantajlı vatandaşlarımızın yanında sosyal yardım programı özelinde belirlenen şartları taşımadığı için bu yardımlardan faydalanamayan belirli bir gelir seviyesinin altındaki vatandaşlarımızın da desteklenmeleri amacıyla Aile Destek Programı hayata geçirilmiştir.

Hayata geçirilen program özelinde 3294 sayılı Kanun kapsamında olup hane içindeki kişi başına düşen aylık geliri, net asgari ücretin 1/3'ünden az olan hanelerden kriterleri sağlayanların ve belirtilen gelir koşulunu sağlaması şartı ile emeklilerin Programa başvuru imkânı mevcuttur.

Aile Destek Programının 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla 1 yıl daha uzatılmasına karar verilmiş olup yeniden belirlenen kriterler çerçevesinde Program kapsamında hane içinde kişi başına düşen aylık geliri; 450 TL ve altı olan hanelerimize aylık 1.250 TL, 450 TL üzeri - 911,15 TL ve altında olan hanelerimize aylık 1.100 TL, 911,15 TL üzeri- 1.372,30 TL ve altında olan hanelerimize aylık 950 TL,  1.372,30 TL üzeri - 3.800,78 arasında olan hanelerimize ise aylık 850 TL ödeme yapılmaktadır."