Berlin'den Altın Ayı ile dönenler: Mati Diop, bir ilke imza attı

Berlinale'de ödüller sahiplerini buldu. Altın Ayı, Dahomey filmiyle ilk kez siyah bir kadın yönetmenin oldu. Mati Diop, ödül konuşmasında Filistin'le dayanışma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 74. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) ödüller sahiplerini buldu. Altın Ayı'yı Fransız- Senegalli yönetmen Mati Diop'un Dahomey filminin kazandı. Diop, Berlinale tarihi boyunca bu ödülü kazanan ilk siyah kadın yönetmen olarak festival tarihine geçti.

HONG SANG SOO'YA BEŞİNCİ GÜMÜŞ AYI

Artı Gerçek'in haberine göre, Ana Yarışma kategorisinin ikinci önemli ödülü olan Gümüş Ayı Jüri Özel Ödülü, başrolünde Avrupa Bağımsız Sineması'nın önde gelen oyuncularından Isabella Huppert'ın yer aldığı, Güney Koreli yönetmen Hong Sang Soo’nun "Yeohaengjaui pilyo" (Bir Gezginin İhtiyaçları) adlı filmine verildi. Film, Fransız bir kadının Güney Kore’de benlik arayışını konu alıyor. Hong, bu filmiyle Berlinale'de beşinci kez 'Gümüş Ayı' kazandı.

GÜMÜŞ AYI JÜRİ ÖDÜLÜ BİLİM KURGU PARODİSİNE GİTTİ

Venedik ve Cannes'la birlikte Avrupa'nın en prestijli üç büyük festivalinden biri olan Berlinale'de bu yıl Ana Yarışma kategorisinde toplam 20 film yarıştı. Festivalde bir diğer Gümüş Ayı ödülü olan Gümüş Ayı Jüri Ödülü'nü de bilim kurgu parodisi L'empire ile yönetmen Bruno Dumont'a verildi.

En iyi yönetmen ödülü “Pepe” filmi ile Dominikli film yapımcısı Nelson Carlos De Los Santos Arias’a verildi. Pepe uyuşturucu kralı Pablo Escobar’ın Kolombiya’ya getirdiği bir su aygırını konu alan belgesel ve kurgunun sınıflandırılamayan bir karışımı.

ALTIN AYI'YI KAZANAN YÖNETMENDEN FİLİSTİN MESAJI

Diop, ödül konuşmasında “Filistin’in yanındayım!” diye seslendi.

EN İYİ YARDIMCI OYUNCU ÖDÜLÜ İKİ OSCAR SAHİBİ EMİLY WATSON'A

İki kez Oscar adayı olan Amerikalı aktör Emily Watson da "Small Things Like These" adlı filmi ile Gümüş Ayı En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü'nü kazandı. En İyi Erkek Oyuncu Gümüş Ayı Ödülü ise A Different Man filmiyle Sebastian Stan'e verildi.

TÜRK- ALMAN YÖNETMEN ASLI ÖZGE'YE FIPRESCI ÖDÜLÜ

Bu yıl, aynı zamanda 43. İstanbul Film Festivali'nin de jüri başkanı seçilen Türk- Alman yönetmen Aslı Özge'nin, Berlin'de Panaroma bölümünde gösterilen son filmi Faruk, FIPRESCI ödülüne değer görüldü. Dünya prömiyerini Berlin'de yapan film, kendisiyle birlikte festivalin aynı bölümünde yarışan filmler arasından sıyrılarak ödüle hak kazandı.

İŞTE ANA YARIŞMANIN KAZANANLARI:

Altın Ayı

Dahomey, Mati Diop

Gümüş Ayı Jüri Özel Ödülü

A Traveler's Needs, Hong Sangsoo

Gümüş Ayı Jüri Ödülü

L'İmparatorluk Yön. Bruno Dumont

Gümüş Ayı En İyi Yönetmen Ödülü

Pepe, Nelson Carlos De Los Santos Arias

Gümüş Ayı En İyi Oyuncu Ödülü

Sebastian Stan (A Different Man)

Gümüş Ayı En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü

Emily Watson (Small Things Like This)

Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü

Matthias Glasner (Sterben)

Gümüş Ayı Sanatsal Katkı Ödülü

Martin Gschlacht (Des Teufels Bad)

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)