Berkin Elvan'ın öldürülmesinin 9'uncu yılı: Mezarı başında anıldı

Gezi Direnişi'nde 15 yaşındayken polisin attığı gaz fişeğiyle yaralandıktan 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 9'uncu yılında Feriköy Mezarlığı'nda anıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi Direnişi sırasında, Okmeydanı'nda kafasından gaz fişeğiyle vurulan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra 11 Mart 2014 tarihinde 15 yaşındayken hayatını kaybeden Berkin Elvan, öldürülmesinin 9'uncu yılında bugün İstanbul’daki Feriköy Mezarlığı'nda saat 15.00’te anıldı.

Elvan ailesi tarafından yapılan çağrıda, şu ifadelere yer verildi: “Berkin’imizi anıyoruz! Evladımız, canımız, Berkin’imiz bizden koparalı 9 yıl oldu. Katledilişinin 9. yılında Berkin’imiz için, tüm çocuklar için, adalet için Feriköy Mezarlığı’nda olacağız.”

“Berkin Elvan ölümsüzdür" sloganın atıldığı anmada yapılan saygı duruşunun ardından Elvan’ın mezarına çiçekler bırakıldı. Anma törenine Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Babası Sami Elvan, Ablası Özge ve Gamze Elvan’ın yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul milletvekilleri Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Emek Partisi GYK üyesi Levent Tüzel ve çok sayıda kişi katıldı.

'TEK DİLEĞİM ADALET'

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “Berkin’im benden kopalı tam 9 yıl oldu. Şimdi yaşatsalardı 24 yaşında olacaktı. Berkin’im hep 14 yaşında kaldı. Ben yıllardan beri mücadele ederken ‘çocuklar ölmesin’ dedim. Biz bu yüzden ‘adalet’ dedik. Çok üzgünüz, öfkeliyiz. Başka analar acı çekmesin. Yeter artık, tek dileğim adalet. Can Atalay, Mücella abla bu anmada da yanımızda değiller, üzgünüz. Umarım en kısa sürede onları alacağız. Çok seviyoruz onları” diye konuştu.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

'HUKUKUN, ADALETİN, KARDEŞLİĞİN, BARIŞIN GELMESİNİ İSTİYORUZ'

Anmada konuşan Baba Sami Elvan da, “Biz adaletin A'sını görmedik. Bizim oğlumuzun katili şu an dışarıda, hala öldürmeye devam ediyordu. Ama ben ve eşim ve sekiz buçuk yılla yargılanıyoruz. Ve bizim avukatımız Can, Mücella abla suçsuz bir şekilde yargılandı ve hâlâ cezaevindeler. Bizim çocuğumuzu öldüren katil hâlâ dışarıda. Adalet Bakanı’na soruyorum: Yargı bağımsız diye konuşuyor yargı bağımsız mı acaba? Benim çocuğum dönmeyecek biliyoruz bu davanın emsal teşkil etmesini istiyoruz. Ülkemizde hukukun, adaletin, kardeşliğin, barışın gelmesini istiyoruz" dedi. 

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Anmada Avukat Can Atalay'ın Silivri Hapishanesi'nden gönderdiği mesaj okundu. Atalay'ın mesajında şu ifadeler yer aldı: "Dokuz yıl oldu. Bir civan delikanlıyı öldürdüler. Bir polis kurşunu bizden aldı Berkin’imizi. Göz göre göre bir çocuk öldürüldü. Katilin adı belliydi ama vermediler. Yıllarca bir çocuk katilini korumak için türlü kepazelikler yaptılar. Ama olmadı, bütün ülkenin evladı oldu Berkin. Ve bulduk o katili. Mücadele ederek, tırnaklarımızla kazıyarak getirdik mahkemenin önüne. Ülkenin en tepesinden sahip çıkılmasına rağmen, emri ben verdim denmesine rağmen çıkardık o mahkemeye ve yargıladık. Bir çocuk katili olduğunu tasdik ettik o mahkemede. Bir gün bile hapis yatmadı, görevine devam etti. Disiplin soruşturması bile açmadılar. Şimdi cezasının onanmasını bekliyoruz. O katil o hapse girecek! Sadece o değil, talimatını veren amirinden müdürüne, valisine ve emri verenine kadar. Biz bu mücadeleden vazgeçmeyiz, vazgeçmeyeceğiz. Bu yıl aranızda olamıyorum. Malum, bu karanlık, bizi bir süreliğine hapsetti. Ama döneceğiz, Berkin'le birlikte, Ali İsmail'in, Abdocan'ın, Ethem'in Medeni'nin, Hasan Ferit'in ve Ahmet'in… Bütün kaybettiklerimizin hesabını soracağız. Az kaldı. Yine buluşacağız."

Berkin Elvan’ın yaşamını yitirmesine neden olduğuna hükmedilen polis memuru Fatih Dalgalı 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. “Kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğuna” hükmedilen polis Fatih Dalgalı henüz tutuklanmadı. (HABER MERKEZİ)