VİDEO

Berkay Ateş 'Karanlık Gece'yi anlattı: Sahne sahne çalıştık, didik didik ettik

Oyuncu Berkay Ateş'le Özcan Alper imzalı "Karanlık Gece" filmini konuştuk. Ateş, "Senaryoyu, sahne sahne çok didik didik ettik Murat Uyurkulak ve Özcan Alper'le. Kelime kelime çalıştık" dedi.

DUVAR - Özcan Alper'in senaryosunu Murat Uyurkulak'la yazdığı “Karanlık Gece” filminde İshak karakterini canlandıran oyuncu Berkay Ateş'le filmi konuştuk.

“Karanlık Gece”nin hazırlık sürecinden bahseden Berkay Ateş, “Filme hazırlanmak zordu tabii ki, böyle bir yükün altına girmek, böyle bir suçluluk psikolojisiyle hayata devam eden bir karakteri anlatmak, onu yaşamak... Set döneminde de ön hazırlakta da hep söyledik. Bir an olsun inandırıcılığı kaybedersek seyircinin hikâyenin gerçekliğinden çıkmasına sebep olabilirdik. Bu yüzden bütün senaryoyu, sahne sahne çok didik didik ettik Murat Uyurkulak ve Özcan Alper'le. Kelime kelime çalıştık. Murat abi sette de yanımızdaydı, bazı yerleri o anın gerçekliğine göre değiştirdiğimiz de oldu” dedi.

'ÖZCAN ALPER'LE ÇALIŞMAK BENİM İÇİN ÇOK BESLEYİCİYDİ'

Özcan Alper'le film çekmenin nasıl olduğuna da değinen Ateş, “Sahne sahne tartıştığımız şeyler oldu, o anın gerçekliğiyle ilgili fikir alışverişi yaptığımız... Beni bazı sahnelerde söylediğim cümleler ya da eylemlerde özgür bıraktığı ya da 'kesinlikle bunu yapmamız gerekiyor' dediği yerler de oldu. Bu tarz sinemada çalıştığınız zaman yönetmenlerden öğrendiğiniz en büyük şeylerden biri; bir hikâyeye bu kadar hakim olmak. Yıllardır üzerine çalıştığı bir senaryoyu, mekanlar bulunmuş, üzerine çalışılmış... Bunlar birçok filmde böyle oluyordur ama bu tarz sinemada daha derin oluyor. Bu anlamda benim için çok besleyiciydi. Murat Uyurkulak gibi Türkiye'nin en iyi romancılarından biriyle de tanışmak. Tabii onun dışında bağlama çalmayı öğrenmek, motor kullanmayı öğrenmek, dağcılık gibi şeyler de eklendi. Coğrafya bize çok yardım etti, çok da zor bir coğrafya” ifadelerini kullandı.

'ÖN HAZIRLIK SÜRECİNDE BİR PSİKİYATRİ PROFESÖRÜYLE SUÇLULUK ÜZERİNE KONUŞTUK'

Ateş, filmdeki vicdan ve ahlak meselesine ilişkin şöyle konuştu:

“Ön hazırlık sürecinde bir psikiyatri profesörüyle çalıştık ve suçluluk üzerine konuştuk. Benim de çok kafayı yorduğum bir şeydir. İshak özelinde suçlu psikolojisinin insanı esir alabileceğini, hayatın geri kalanında, baktığınız, gördüğünüz her yerden kendinizi vurabileceğiniz bir yer var. Mutlu olmaktan suçluluk duymak, keyif alamamak, bir sürü şey o karakteri etkiliyor. Filmin başında bir sebepten dolayı İshak kasabaya geri dönüyor, o sebep olmasaydı da dönecekti. Bunun ağırlığıyla yaşayıp unutmayacaktı bu meseleyi. Beni en etkileyen biri bu, hakikati arayışı.”

'HİKÂYE ANLATMAK İSTİYORUM'

Ateş sözlerine şöyle devam etti:

“Süreç, 2015'te Emin Alper'in 'Abluka'sıyla başladı. Benim de ilk filmim. Sonra 'Görülmüştür', '9,75' ve 'Karanlık Gece'. Ben hikâye seviyorum, hikâye anlatmak istiyorum. Bu yüzden de tiyatrocu olmak istedim. Bu yüzden belki hayatın bazı alanlarında fedakarlık yapmanız gerekiyor.”

“Sanat filmi ya da festival filmi dendiğinde insanların sanki sıkılacağı, sanki başka bir şey yaşayacakmış gibi geliyor. Böyle değil. 'Karanlık Gece', temponun çok yüksek olduğu, merak unsurunun olduğu, hikâyenin iyi olduğu, iyi çekildiği, iyi oynandığı bir film. Diğer sinemalarda gösterilen bir film gibi.”