Belediyenin satışa çıkardığı Ulus Pazarı'nda esnaf ikiye bölündü

Edirne’de yerli halkın ve turistlerin ilgi gösterdiği Ulus Pazarı'nın alanı, satışa çıkarıldı. Bazı pazar esnafı satışı olumlu karşılarken bazısı da bulunduğu alanı terk etmek istemiyor.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Edirne’de Ulus Pazarı olarak bilinen alanda yaklaşık 60 yıldır pazartesi günleri meyve ve sebze satışı yapılıyor. Cuma günleri de ‘Ulus Pazarı’ olarak bilinen ve gıda dışında daha çok tekstil ürünlerinin satıldığı bir pazara dönüşüyor. Kaleiçi semti Dilaverbey Mahallesi’nde bulunan pazar alanı, CHP'li Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından ihaleye çıkarıldı.

Ancak satışa AK Parti, İYİ Parti, TİP temsilcileri karşı çıkıyor. Ulus Pazarı'nda tezgah açan çoğu esnaf da pazarın bulunduğu yerde kalmasından yana. Esnafın bir kısmı ise yer gösterildiği takdirde başka bir yere gidebileceğini söylüyor.

İHALE ERTELENDİ

22 Ağustos Salı günü ortalama 16 bin metrekare olan pazar yerinin 400 milyon ihale bedeli ile açık artırma usulü satışına talip çıkmadı. İhaleye hiçbir firmanın katılmaması nedeniyle pazar yeri ihalesi ileri bir tarihe ertelendi.

Belediye Başkanı Gürkan, iller bankasından kredi verilmediğinden kentteki altyapı çalışmaları için pazar alanını satarak gelir etmeye çalıştığını söyledi. Kredi çıkmamasını CHP'li belediye olmalarına bağlayan Gürkan, AK Parti kanadının yerel seçim öncesi yapılacak olan çalışmalara ket vurmak istediğini ileri sürdü. Gürkan alanın, otel ya da alışveriş merkezi gibi yapılarla değerlendirilmesi halinde Kaleiçi semtinin hareketleneceğini düşünüyor.

Ancak pazarda tezgah açan esnafın hepsi aynı fikirde değil.

Abdulbaki Koçoğlu, her hafta İstanbul'dan Edirne'ye tezgah açmaya geldiğini belirtti. 

‘BUNU BİZE YAPMASINLAR’

Esnaf Abdulbaki Koçoğlu, 230 kilometre yol kat ederek Edirne'de tezgah kurduklarını belirterek, "İnsanların ekmeği ile oynamasınlar, burayı satışa koymasınlar, buradan ortalama bin esnaf ekmek yiyor. Bu esnafın kim vebalini ödeyecek? Bize sahip çıksınlar. Burada herkes vergisini veriyor” dedi.

İrfan Doğan, alanın satılmasına karşı olmadığını söyledi. 

Esnaf İrfan Doğan ise, "Ulus Pazarcılar Esnaf Kooperatifi (UPEK) yönetimindeyim. Ulus Pazarı 20 yıldır halktan talep görüyor. Belediye başkanımız da Ulus Pazarı'nı yok saymıyor, bu pazara bir çare bulunur. Burası satılsa da bir şekilde bir yer gösterilir. Satış olayı başkanımızın bileceği bir iş, biz bir şey diyemeyiz. Kendisiyle de görüştük, bizim için bir çare bulacak. Burası satılsa bile ‘Ben sizi düzgün bir yere taşıyacağım’ diyor. Kendisine de teşekkür ederiz” diye konuştu.

Emre Cem de pazar yerinin satılmasıyla ilgili bir sorun görmediğini belirterek, "Satılırsa başka bir yer gösterirler bize” ifadelerini kullandı.

Ulus Pazarcılar Esnaf Kooperatifi (UPEK) Başkanı Bülent Reisoğlu, belediyenin kendilerine yer göstereceğini dile getirdi. 

‘BU KONUDA MAĞDUR OLMAYACAĞIZ’

UPEK Başkanı Bülent Reisoğlu da satışın kendilerine herhangi bir engel teşkil etmediğini belirterek, daha iyi hizmet verebilecekleri bir alanın da sağlanabileceğini ifade etti.

Reisoğlu, şunları söyledi: "Pazarın açıldığı alan, ticari bir alan. Belediyemizin aldığı karar neticesinde burası satışa çıkarılacak.  Eğer buranın satışı olursa biz belediyenin izni ile Edirne'nin başka bir noktasında pazarı kurmak istiyoruz. İstediğimiz, daha modern, halka en iyi şekilde hizmet verilecek alanda pazarı faaliyete geçirmek. Yani pazar başka bir alanda kurulacak. Halk bu konuda mağdur olmayacak. Edirne'nin menfaatine bir rakama satılırsa mutlu oluruz. Belediye bize yer gösterecek. Ulus Pazarı devam edecek."