Belediyeden kiralık 'beton kent meydanı': Referandum bugün

Marmaris Belediyesi, İçmeler Cumhuriyet Meydanı'nı 29 yıllığına kiraya vererek yapılaşmaya açacağını duyurdu. "Çok Amaçlı Salon-Yer Altı Otoparkı-Pazar Yeri” projesi için referandum yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan ve yeşil alan olarak tanımlanan İçmeler Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Meydanı'nın, Marmaris Belediyesi tarafından yap-işlet-devret yöntemi ile 29 yıllığına kiralanacağı duyuruldu. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın “Prestijli projelerle Marmaris’i geleceğe taşıyoruz” sloganıyla tanıttığı “İçmeler Çok Amaçlı Salon-Yer Altı Otoparkı-Pazar Yeri” projesinin belediye meclisinden geçmesi üzerine ise Marmarisliler de harekete geçti.

Aynı zamanda afet toplanma alanı olarak belirlenen meydanda yapılmak istenen yapılaşmaya karşı 2 bine yakın imza toplandı. Belediyeye yapılan itirazlar sonucu ise 16-17 Ağustos günü referanduma gidileceği duyuruldu. Belediyeden yapılan açıklamada, “Projenin lansmanından sonra bazı İçmeler yaşayanlarının itirazları söz konusu olunca referanduma gidilme kararı alınmıştır. Son genel seçimlerde İçmeler Mahallesi’ne kayıtlı seçmenlerin oy kullanabileceği referandum için İçmeler Belediye Ana Hizmet Binası önünde 16-17 Ağustos’ta 08.30-17.30 saatleri arasında sandık kurulacaktır. Referandumdan çıkacak sonuç ne ise o uygulanacaktır” denildi.

'BETONİK MEYDAN İSTEMİYORUZ'

Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği, mevcut yeşil alanın çok büyük bir bölümünü betonlaştıracak şekilde hazırlanan projenin, İçmeler Mahallesi'nin merkezdeki tek meydan olan bu alanı ranta açtığını vurguladı. Meydanın “betonik” bahçeye dönüştürülmek istendiğini belirten dernek, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “29 yıllığına kiralama usulü ile ticari dükkanlar, otopark, çok amaçlı salon ve pazar yeri adı altında betonlaşma ve çıkar amaçlı rant projeleri yerine, alanın tamamının daha da yeşil alan haline getirilerek ve bakımının da yapılarak halkın kullanımına açılmasını talep ediyoruz. Marmaris Belediyesi'ni mahalle halkının taleplerine de kulak vermeye davet ediyoruz. Bir karış ortak yaşam alanımız kalacak mı, nefes alabilecek miyiz? Karar acilen geri alınmalı, iptal edilmeli, kamunun malı kamuya kalmalıdır. Prestij projesi adı altında betonlaştırmak İçmeler yararına bir hizmet değildir. İçmeler Yaşayanları olarak bu projenin mevcutta uygun olan başka bir alana yapılmasını istiyoruz. Cumhuriyet meydanımızın Geleceğe bırakabileceğimiz bir meydan olarak korunmasını talep ediyoruz. Marmaris Belediyesi’nin bu yanlıştan bir an önce döneceğini ve bir açıklama yapacağını umuyoruz. Beton Meydan istemiyoruz”

'3 BİN 600 SEÇMENLİ MARMARİS, 2 BİN ISLAK İMZA İLE TAVRINI ORTAYA KOYDU'

Gazete Duvar'a konuşan Marmaris Kent Konseyi üyesi Halime Şaman, proje için İçmeler’de kalan son meydan ve afet toplanma alanının seçildiğini söyledi. Belediyenin “yeşil alanın korunacağı” yönündeki açıklamalarının aksine 3 bin 64 metrekare betona boğulacak meydanda yalnızca 515 metrekarenin yeşil alan olarak belirlendiğine dikkat çeken Şaman, yapılacak referanduma ilişkin ise şunları söyledi: “İçmeler seçmen nüfusu yaklaşık 3 bin 600 civarındayken yerel halk 2 bin civarında ıslak imza toplayarak zaten proje yerinin uygun olmadığını ortaya koydu. İçmeler’in otopark sorunu bulunmadığını ve atıl başka alanların mevcudiyetini vurgulamasına rağmen hangi koşullarda yapılacağı, seçim güvenliğinin nasıl sağlanacağı belli olmayan bir referandum macerasına ve masrafına niçin ihtiyaç duyuluyor? İçmeler halkı topladığı 2 bin ıslak imza ile talebini net olarak ortaya koydu.”

DOLGU ALANDA YAPILAŞMA KUMARI...

Marmaris'in demokrat, katılımcı, şeffaf ve kamu yararını önceleyen belediyecilik kavramlarında Türkiye’nin kanayan yarası haline dönüştüğünü ifade eden Şaman, gelecekteki 6 yerel seçim dönemini de ipotek altına alan 29 yıl gibi çok uzun bir sürenin hedeflendiğine de dikkat çekti. Diğer yandan 26 Temmuz'da yapılan proje tanıtım toplantısından Marmaris'te yaşayan bir çok kişinin haberi olmadığını da belirten Şaman, “Altyapısı sorunlu, kanalizasyonunun körfezi kirlettiği, İçmeler’e gidişin dayanılmaz koku eşliğinde gerçekleştiği bir kentte düğün salonu, misafirhane, katlı otopark ve dükkan derdine düşen yönetim şeklini anlamak mümkün görünmüyor. Kent merkezinde yapılacak katlı otopark için seçilen yerin deniz dolgu alanı olması muhtemeldir ki mühendislik tarihinde az rastlanılır bir olay olacaktır. Hangi teknik verilerle bu projenin önerildiği Marmaris yaşayanlarının merak ve alay konusudur” ifadelerini kullandı.

'AFET TOPLANMA ALANINDA YAPILAŞMA ANAYASAL SUÇTUR'

“Halkın bilgisinin olmadığı bir konuda soruya maruz kalması bir yana, afet toplanma alanındaki yapılaşmayı referanduma götürmek anayasal bir suçtur” diyen Şaman, yapılacak referandum öncesi tüm duyarlı kamuoyunu projenin karşısında durmaya çağırdı. Şaman, “Umarız bu medeni, örgütlü tepki bütün Marmaris mahallelerine örnek teşkil eder. Çünkü bugün Sinpaş, yarın Albatros, diğer gün bir başkası derken belediyenin bütün alanlarını ve mülklerini peşkeş çekmesi sonunda Marmaris'i denizi kirli, ormanı yok olmuş, trafiği keşmekeş içinde, altyapı sorunları ile boğuşan, halkından uzak, betona boğulmuş bir kent haline getirecektir. Marmaris’i yeniden dünyanın incisi' yapmanın yolu onlar istemese de halkın yerel yönetimlere demokratik katılımı olacaktır” diye konuştu.