Bekaroğlu: Gençlik ve Spor Bakanı’na ‘aylık kesme’ cezası verilsin

CHP’li Mehmet Bekaroğlu, Sayıştay’ın Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’nı denetlemesi sırasında istenen belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle Bakan Kasapoğlu’na aylık kesme cezası verilmesini istedi.

Mehmet Bekaroğlu
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’nın denetlenmesi sırasında Sayıştay denetçilerinden “belge gizleyen” yönetim kurulu üyeleri ile aynı zamanda Spor-Toto Teşkilatı yönetim kurulu başkanı olan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na “aylık kesme” cezası verilerek, hakkında disiplin ve ceza kovuşturması yapılmasını talep etti.

‘TBMM’NİN DENETİM FALİYETİNİ ETKİN YÜRÜTMESİ İÇİN SAYIŞTAY’IN ROLÜ BÜYÜK’

Sayıştay’ın Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nı denetlemesi sırasında istenen yönetim kurulu kararlarının ibraz edilmemesinin denetleme raporunda yer aldığına belirten Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun başkanlığını yaptığı Spor-Toto teşkilatı Yönetim Kurulu'nun kararlarının Sayıştay denetçilerine ibraz edilmemesinin nedeninin anlaşılamaz ve kabul edilemez olduğunu ifade eden CHP’li Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Mehmet Kasapoğlu’nun yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Spor-Toto Teşkilatı Başkanlığı'ndaki denetim sırasında, denetim usulüne uygun düzenlenmiş yönetim kurulu kararlarının Sayıştay Denetçileri tarafından 10.03.2021 tarih ve 21020818 sayılı resmi yazı ile istenilmesine rağmen Sayıştay denetçilerine ibraz edilmemesinin nedeni nedir?

-Denetim sırasında kimlerin katıldığı belli olmayan ve bir tutanağa bağlı bulunmayan yönetim kurulu kararı olarak sunulan metinlerin denetim ekibine verilmeye çalışılmasının nedeni nedir?

-Söz konusu yönetim kurulunda kimler görev yapmaktadır? Bunların ad ve soyadları ile mevcut görevleri nedir?

-Yönetim kurulu üyelerinin atama onaylarının Sayıştay denetçileri tarafından 10.03.2021 tarih ve 21020818 sayılı resmi yazı ile istenilmesine rağmen Sayıştay denetçilerine ibraz edilmemesinin nedeni nedir? Yoksa Spor-Toto teşkilatı yönetim kurulu üyeliklerine usulüne uygun olarak atama yapılmamış mıdır?

-Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Mehmet Kasapoğlu’nun yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Spor-Toto teşkilatı yönetim kurulunun kararlarının ve yönetim kurulu üyelerinin atama onaylarının Sayıştay denetçilerine ibraz edilmemesinde herhangi bir rolü bulunmakta mıdır?

-Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Mehmet Kasapoğlu’nun yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Spor-Toto teşkilatı Yönetim Kurulu'nun kararlarının Sayıştay denetçilerine ibraz edilmesinden neden imtina etmiştir?

-Spor-Toto Teşkilatı'nın harcamalarına dayanak teşkil eden yönetim kurulu kararlarının Sayıştay denetçilerine sunulmaması yöntemiyle, bazı harcamaların Sayıştay denetiminden kaçırılması mı amaçlanmaktadır?

-Spor-Toto Teşkilatı'nın kaynaklarının bazı usulsüz ve partizan harcamalarda kullanıldığına dair iddialar vardır. Bu iddialar doğru mudur?

-Spor-Toto Teşkilatı'nın kaynaklarının bir bölümü sadece Ak Parti tarafından yönetilen bazı belediyelere aktarıldığına dair iddialar vardır. Bu iddialar doğru mudur?

-Spor-Toto Teşkilatı Yönetim Kurulu'nun kararlarının Sayıştay denetçilerine ibraz edilmemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetim faaliyetinin faaliyetini yürüten Sayıştay’ın görevinin engellenmesi anlamına gelmemekte midir?

-Sayıştay denetimini engelledikleri anlaşılan Spor-Toto Teşkilatı yönetim kurulu başkan ve üyeleri hakkında Sayıştay Kanunu'nun 9. maddesi hükmü gereğince gerekli idari tedbirler alınacak mıdır? Bunlar hakkında aylık kesme işlemleri dahil disiplin ve ceza kovuşturması yapılacak mıdır?

-Sayıştay mensuplarının görev yapmalarını engelledikleri anlaşılan başta Gençlik ve Spor Bakanı ve aynı zamanda Spor-Toto Teşkilatı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kasapoğlu ve diğer yönetim kurulu üyeleri hakkında bu eylemleri ile ilgili olarak gerekli araştırma, inceleme ve soruşturma yapmak üzere Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirmeyi düşünüyor musunuz? (DUVAR)