Bayramiç köylüleri: Cengiz Holding’e verecek suyumuz yok

Cengiz Holding’in Bayramiç’te yapmak istediği altın madeni projesine karşı açılan davalar, Çanakkale Adliyesi’nde görüldü. Adliyeye gelen Bayramiç köylüleri, “Havamıza, suyumuza dokunmasınlar” dedi.

Kazdağları Ekoloji Platformu adına açıklamayı Bayramiç’in Osmaniye köyünde yaşayan Ayşe Bor yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Cengiz Holding’in Bayramiç ve Çan köylerinde açmak istediği ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi’ projesine karşı açılan üç ayrı davanın duruşması Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nde bugün görüldü. 

Davayı izlemeye gelen köylüler, Cengiz Holding’e seslenerek “Topraklarımızı atalarımız nasıl bize bıraktıysa, biz de torunlarımıza bırakmak istiyoruz” dedi.

ÜÇ DAVANIN DURUŞMALARI GÖRÜLDÜ

Davayı, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Belediyesi CHP Grubu Başkanvekili Avukat Erdal Gezen, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Avukat Ali Aydın Çalıdağ, Çanakkale Barosu Başkanı Avukat Hande Keskin, Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi yetkilileri, Bayramiç ve Çan’dan köylüler ile çevre örgütleri temsilcileri izledi.

Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nde bugün, projeye karşı açılan üç ayrı davanın duruşmaları görüldü. Davalarla ilgili haziran ve ekim aylarında iki ayrı yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Cengiz Holding bu süreçte, yürütmeyi durdurma kararına neden olan konularla ilgili ÇED raporunda revizyon yaptı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeniden başvurdu. Söz konusu proje için 13 Ekim 2022 tarihinde yeniden İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapıldı.

‘KAZDAĞLARI’NIN KORUNMASI, GELECEK KUŞAKLARA BORCUMUZDUR’

Çanakkale Adliyesi önünde Kazdağları Ekoloji Platformu adına açıklama yapan Bayramiç’in Osmaniye köyünde yaşayan Ayşe Bor, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının, bir şirketin kazancı için feda edilemeyeceğini dile getirdi. Kazdağları’nın yüzde 79’nun maden ruhsatı ile çevrelendiğini hatırlatan Bor, “Kazdağları’nın korunması, gelecek kuşaklara, çocuklarımıza ve bu topraklarda yaşam hakkı olan tüm canlılara borcumuzdur. Şirketin ÇED raporunda, bölgede yer alan metalik madencilik projelerinin sebep olacağı kümülatif etkilere değinilmemiştir” dedi.

‘GÖLETLERE CENGİZ HOLDİNG TARAFINDAN EL KONULMAK İSTENİYOR’

ÇED raporu içinde, maden için su alması planlanan göletlerin projelerine ve çevre etkilerine yer verilmediğini ifade eden Bor, tarım ve hayvancılıkla geçinen yöre halkının son yıllarda yaşadığı su sıkıntısına da dikkat çekti. Bor, “Köylerin içme suyu kaynakları, proje alanında kalmaktadır. Ayrıca, söz konusu göletlerin bölgenin tarım arazileri için kullanılması gerekirken Cengiz Holding tarafından el konulmak istenmektedir. Söz konusu göletler için su temin etmek amacıyla Kocabaş Çayı’ndan derivasyon kanalı ile su alınmasının planlandığı bilinmektedir. Kocabaş Çayı, nesli tehlike altındaki su samurlarının yaşam alanı ve 55 köyün de su kaynağıdır. Halihazırda Odaş Çan 2 Termik Santrali de pompa kurarak Kocabaş Çayı’ndan suyu çekmektedir. Çekilen suyun miktarı çok fazladır ve yöre halkına su kalmamaktadır” dedi.

Gülferit Güven

‘MADENCİYE VERECEK SUYUMUZ YOK’

Hacıbekirler köyünde yaşayan Gülferit Güven ise yöre halkının madenciye verecek suyu olmadığını vurguladı. Güven, “Biz maden istemiyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim köyümüzün taşı, toprağı zaten altın. Altın istemiyoruz.  Bizim yaşama alanımızı yok etmesinler. Biz hayvancılık yapıyoruz. Tertemiz sütlerini döküyoruz. Madencilik istemiyoruz.  Bu topraklar kolay kazanılmadı. Yüz yıldır yaşadığımız toprakları gelip birisi yok etmek istiyor. Yok böyle bir dünya. Bir karış toprak için ne kadar canlar döküldü. Topraklarımızı atalarımız nasıl bize bıraktıysa, biz de torunlarımıza bırakmak istiyoruz. Bizim topraklarımızı ellemesinler. Havamıza, suyumuza dokunmasınlar” dedi.

Davaya destek olmak amacıyla bir grup, Cengiz Holding’in Üsküdar’daki binası önünde açıklama yapmak istedi. Ekoloji Birliği Kadın Meclisi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 7 kişinin gözaltına alındığını söyledi.