Batman’da iki işçinin öldüğü cami inşaatı için mahkeme kararı varmış

Batman’da cami inşaatı sırasında çöken iskele sonucu iki kişinin ölmesinin ardından inşaatın mahkeme kararına rağmen devam ettiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Batman'ın Gültepe Mahallesi Esentepe mevkisinde yapımı süren Necat Nasıroğlu Külliyesi'nin içindeki cami inşaatının iskelesi 25 Kasım’da çöktü.

İki işçinin hayatını kaybettiği iş kazası sonrası cami inşaatı hakkında Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'nin ‘işlemin iptali’ kararını verdiği öğrenildi.

‘MAHKEME KARARI YERİNE GETİRİLSEYDİ BU FELAKET YAŞANMAMIŞ OLACAKTI’

Dört yıl önce yapımına başlanan cami inşaatı hakkında Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, 30 Aralık 2019 tarihinde,  İkinci İdari Dava Dairesi’nin, ‘imar planının iptali’ ve ‘işlemin iptali’ şeklinde karar verdi. 10 Mart 2020 tarihinde karar taraflara tebliğ edildi.

Kentin önemli yeşil alanlarından biri olduğu gerekçesiyle cami inşaatı pek çok kez eleştirildi. Kentteki birçok sivil toplum örgütü bir araya gelerek cami inşaatına karşı olmadıklarını, devasa bir yeşil alanın amacı dışında ticari bir alana çevrilmesinin önünün açıldığı gerekçesiyle karşı olduklarını ifade etti.

Batman'da davayı takip eden şehir plancısı Melek Atalay, yaşananlara ilişkin parsellerde usulsüz tahsislerin gerçekleştiğini söyledi. Davalı kayyım belediyesinin konuyu temyize taşımasına rağmen, mahkeme kararının gerekliliğini yerine getirmediğini belirten Atalay, “İnşa faaliyetleri durdurulmadı ve bugüne kadar gelindi. Alınan kararlar, nesnel ve teknik gerekçelere dayandırılmadan, toplumun ihtiyaçları gözetilmeden, mevzuata aykırı bir şekilde alındı. Ağaçlar yok edildi, izinsiz metrelerce kazı yapıldı, kaçak şekilde yapının temelleri atıldı” dedi.

İnşaat devam ettiği için iki işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Atalay, “25 Kasım 2022 tarihinde iki işçi hayatını kaybetti, 20 işçi de yaralandı. Bu olaya dair inceleme ve soruşturma süreçleri devam ediyor. Bu felaketin sebebini soruşturma sonunda öğreneceğiz. Ancak yeşil alan fakiri bu kentte Esentepe, doğal ve ağaçlık hali ile korunsa ya da istinaf kararı yerine getirilmiş ve inşaat çalışmaları durdurulmuş olsaydı, bu felaket yaşanmamış olacaktı” diye konuştu.