Batman Belediye Eşbaşkan adayı Gülistan Sönük: DEM Parti bir kişinin değil halkın emeği ile oluşturuldu

Çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyleyen DEM Parti Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, Mehdi Öztüzün'ün partiden ihraç edilmesinin oylarında düşüşe neden olmayacağını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

BATMAN - Gülistan Sönük, 2019'da HDP'den Bekirhan Belediye Eşbaşkanı seçildi. Ancak eşbaşkanlık görevini 8 ay sürdürebildi. Çünkü eşbaşkanı Fırat Karabulut, partisinden istifa ederek AK Parti'ye geçmişti. Karabulut resmi başkan olduğu için Sönük'ün eşbaşkanlığı fiilen bitmiş ve meclis üyesi olarak görevine devam etmişti.

Sönük, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlere DEM Parti'den Batman Belediyesi Eşbaşkan adayı oldu. DEM Parti belediye eşbaşkanlarını ön seçimle belirledi ve Gülistan Sönük, delegelerden en çok oyu alarak eşbaşkan seçildi. Diğer eşbaşkan ise Mehdi Öztüzün oldu.

Buraya kadar her şey yolunda gidiyordu. Ancak resmi başkan kim olacaktı? DEM Parti kadın kotası nedeniyle Gülistan Sönük'ün resmi aday olmasını karara bağladı. İddialara göre Mehdi Öztüzün buna itiraz etti ve resmi başkan olmak konusunda ısrarcı davrandı.

DEM Parti'yi zor duruma sokan, Batman halkını ikilemde bırakan süreç böyle başladı. Mehdi Öztüzün seçim çalışmalarına katılmadı ve partinin içindeki bir oluşumdan söz ederek eleştirilerde bulundu. Öztüzün'ün eleştirileri şaşkınlıkla karşılandı. Çünkü ön seçimde azımsanamayacak bir oy almıştı delegelerden. Aldığı oylar Öztüzün'ün elini güçlendirirken DEM Parti'yi de karar alma konusunda düşündüren bir durumdu. Üstelik Öztüzün'ün sosyal medya hesabından paylaştığı mesajlar hafif tertip tehdit kokuyordu.

Batman Petrolspor maçında HÜDA PAR'ın belediye başkan adayı Serkan Ramanlı ile fotoğrafının paylaşılması okların bir kez daha Öztüzün'e yönelmesine neden oldu. Bir süre sonra paylaştığı video mesaj, bardağı taşıran damla oldu.

DEM Parti için alışılmadık olan bütün bu süreç medyaya da yansıdı. Sonunda ipler koptu ve Öztüzün ihraç edildi. Gülistan Sönük, deyim yerindeyse bir kez daha eşbaşkanı tarafından yalnız bırakılmıştı.

'İHRAÇ BİZİ MUTLU EDEN BİR MESELE DEĞİL'

Seçim çalışmalarına eşbaşkansız devam eden Gülistan Sönük ile bu gergin sürecin ardından görüştük. Kendisine ilk sorum şu oldu: Eşbaşkanlarınızdan biri AK Parti'ye katıldı, biri ihraç edildi. Sizin eşbaşkanlarla alıp veremediğiniz nedir?

Espriyi anladı ve güldü Sönük. "Gerçekten dışarıdan nasıl bir problem olarak gözüküyor bilmiyorum" dedi.

Sonra ciddileşti ve "Bu noktada kendimi şanslı görüyorum. Çünkü şöyle bir şey var, eğer siz netseniz kimse sizin üzerinizden kendini temize çıkaramaz. Bunu 2019'daki dönem için söylüyorum. Ama eğer çizginizde net değilseniz birileri durumunuz üzerinden kendini saklayabilir. Bu açıdan dönüp bakıyorum ardıma, diyorum ki, iyi ki ne ettik, orta yolcu olmadık ve bizim üzerimizden kendilerini var edemediler. Bugünkü meseleleri biraz şanssızlığım olarak görüyorum. Bu ikinci sorun şahsımla ilgili bir şey değildi. Tamamen parti çizgisi, paradigmasıyla ilgili bir durum gerçekleşti. İl örgütümüzün ihraç gerekçelerinde ilk günden ihraç edildiği güne kadar olup bitenler sıralandı" dedi.

'PARTİNİN ÇOK SABIRLI DAVRANDIĞINI BİLİYORUM'

Seçim çalışmalarına aralıksız devam eden Sönük'e, gelişmelerden kişisel olarak nasıl etkilendiğini de sordum. Sonuçta ön seçimden birinci çıkmış bir eşbaşkan adayı var ve seçimlere az bir zaman kalmışken yaşandı ihraç olayı.

Sönük, şunları söyledi: "Eşbaşkanlar birbirine benzemek zorunda değil ama bir uyum olmalı. Birbirlerini tamamlamaları gerekiyor. İki kişiyi bir makamda tutabilecek tek şey partinin ideolojisidir, paradigmasıdır. Burada uyumsuzluk söz konusu olduğunda sorun çıkıyor. Elbette insan üzülüyor. Çünkü emek vermiş bir insan ve halk delegasyonuyla seçildi. Keşke ihraç durumuna kadar getirilmeseydi. Partinin çok sabırlı davrandığını biliyorum. Ama gelinen aşamada, böylesi demek daha iyiydi. Belki yarın daha büyük bir problemle karşılaşacaktık ve bugünden sorunun çözülmesi daha iyi oldu. Ama seçme 20 günü kala bir eşbaşkan adayının partiden ihraç edilmesi bizi mutlu eden bir mesele değil. Hem bizim açımızdan kötü oldu, hem ihraç edilen kişi açısından kötü oldu."

'ÖNCEKİ SEÇİMDEN DAHA ÇOK OY ALACAĞIZ'

İhraç olayı Batman'daki DEM Parti seçmenini nasıl etkiledi? Moral bozukluğuna neden oldu mu? Mesela sandığa gitmemek gibi bir tutum sergileyebilirler mi? Bunlar, ihraç olayından sonra herkesin cevabını merak ettiği sorular.

"Bize oy veren seçmen de bize oy vermeyen seçmen de bizim çizgimizi biliyor. DEM Parti'nin bir insanı kolay kolay gözden çıkarmayacağını herkes biliyor. Seçmen de kişilere oy vermiyor, DEM Parti'ye oy veriyor zaten. Kendilerine oy veriyorlar. Bu nedenle biz çalışmalarımıza bütün gücümüzle, gece gündüz devam ediyoruz. Önceki seçimden daha çok oy alarak kayyımı göndermeyi hedefliyoruz. Çalışmalar sırasında halkımızda bir moral bozukluğu da görmüyoruz açıkçası. Tam tersine, gittiğimiz her yerde heyecanla, coşkuyla karşılanıyoruz.

DEM PARTİ HALKIN EMEĞİ İLE OLUŞTURULDU

İhraç olayı hakkında çok konuşmak istemediğini hissettiriyor Sönük. Aslında haksız da değil, meseleyi kaşıyıp sürekli gündemde tutmak isteyen rakipleri var. Üstlerine vazife olmadığı halde Mehdi Öztüzün'e bu denli sahip çıkmaları, ihraç olayını propaganda aracına dönüştürme gayretleri, bir çeşit rant devşirme hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Sönük, bu izlenimi onaylayarak, "Evet, bir el bilerek dönüp dolaşıp burayı kaşımak istiyor. Buradan nemalanmak istiyorlar. Bizi hiç haber yapmayan bazı haber siteleri, ihraç olayını sanki gerçekten çok büyük bir habermiş gibi manşetlerine taşıdılar. Elbette bunlar yabancısı olduğumuz bir şey değil. Genel anlamda partimize yönelik bir sansür var. Bunu yerelde de yapmaya çalışıyorlar. Ama şöyle bir şey var, seçmen, 'Evet bazı eleştirilerimiz vardı ama biz nihayetinde partinin kararının arkasındayız' diyor. Batman'da istedikleri kadar bizi karalamaya, şirin görünmeye çalışsınlar tek bir oy bile bizim seçmenimizden onlara gitmez. Çünkü DEM Parti halkın partisidir. Çünkü bu parti bu halkın emeği ile oluşturuldu. Yapay gündemler yaratmaya çalışıyorlar ama bizim gündemimizde bunlar yok. Önümüzde bir seçim var ve biz bu seçimi rekor oyla almalıyız. Bütün çalışmalarımız da bu yöndedir.

BATMAN YENİDEN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE ANILIR OLDU

Gülistan Sönük'ün 2019'dan bu yana belediyecilik deneyimi var. Peki, 8 yıldır kayyımla yönetilen Batman'da gözlemlediği sorunlar nedir?

Sönük, "Kadın kimliğimden kaynaklı hayata, kente, siyasette bir kadın bakış açısıyla bakıyorum. Uzun süre kadın çalışması yürüttüm. Bu nedenle kente bakınca ilk etapta kadınların yaşadığı sorunlar gözüme çarpıyor. da ayrıca bir kente bakınca ilk etapta kadın sorunu gözünüze çarpıyor" diyor.

Sönük, Batman'da kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve kadın intiharlarına dikkat çekerek bunların ciddi bir sorun olduğunu vurguluyor.

Batman'ın bir dönem kadın intiharları ve kadına şiddetle anıldığını hatırlatan Sönük, "Ama demokratik yerel yönetimler paradigmamızdan sonra gerçekten Batman'da bir değişim oldu. Elbette şiddet tamamen ortadan kalkmadı ama en aza indi diyebiliriz. Kadın intiharları da öyle. Ama 2016 ile 2024 yılları arasında, yani belediyelerin kayyımla yönetildiği yıllar içinde Batman'da ciddi oranda kadınların intihara sürüklenme durumu yaşandı. Kadına yönelik şiddet yine çok yükseldi. Belediyeler bizdeyken kadın kurumlarımız vardı. Kadın kurumlarımıza bağlı farklı mahallelerde yine kurumlar vardı. Kadınlar bir sorunla karşılaştığında en azından muhatap bulabiliyordu. Kayyımlardan sonra tek çözüm yeri işte karakolla ve yargı kaldı. Karakolda çok sayıda şiddet olayının üstü örtüldü. Boşanmak isteyen kadınlar, yargı uzun sürdüğü için boşanmak istediği erkek tarafından öldürüldü. Belediyeyi aldığımızda kadın kurumlarımızı yeniden ve güçlü bir şekilde kuracağız ve Batman'ın kadına yönelik şiddetle anılan bir kent olmasını engelleyeceğiz" diye konuştu.

Sönük, Batman'ın diğer sorunlarının başında işsizlik, genç nüfusun göçü, dili ve kültür alanındaki boşluk olarak sıralıyor.

GÜLİSTAN SÖNÜK'ÜN HAYAL ETTİĞİ BATMAN

Ben mesela ağacı bol bir Batman hayal ediyorum. Batman Belediyesi Eşbaşkan adayı Gülistan Sönük nasıl bir Batman hayal ediyor? Sönük, "Elbette ağacı bol bir Batman hepimizin hayali diye" diye cevap veriyor. Ardından şunları ekliyor:

"Aslında kimsenin, özellikle de çocukların aç uyumadığı bir Batman hayal ederim. Hiçbir kadının şiddete uğramadığı, sadece fiziksel anlamda söylemiyorum, bütün şiddet türlerini içine katarak söylüyorum, hiçbir kadının kendini güvencesiz ortamda hissetmediği bir Batman hayal ediyorum. Batman'a girdiğinizde, 'Evet burası bir Kürt şehri, burası bütün inançları, bütün kimlikleri içinde barındıran bir kent' denilsin istiyorum. Ve elbette ki yeşil bir Batman, çünkü Batman hava kirliliğinde, yine birinci sırada Türkiye'de. Yani bunun elbette ki birçok nedeni var, Batman'ın coğratik konumundan kaynaklı meseleler de var. Bir diğeri işte petrol çıkarılması ve işte petrolün toplandığı alan var. İşte bütün bunlar hava kirliliğine neden oluyor. Bir diğeri Batman'ın nefes alma yolları, nefes boruları dediğimiz yerler, yine betonlarla kaplandı ve nefessiz bırakıldı. Temiz havalı bir Batman'ı hayal ediyoruz, yapacağız."

EŞBAŞKANI BELEDİYE MECLİSİ SEÇECEK

Söyleşinin sonunda Liberal Caddeye çıktık Gülistan Sönük ile. Cadde üstünde güzel bir heykel vardı. Kayyımların heykel sevmediğini biliyoruz yine de emin olmak için Sönük'e, teyit ettirdim. Evet, bu heykel belediye başkanı zamanında yaptırılmış ve ne hikmetse Yılmaz Güney Sinemasını yaptırmayan kayyımlar, bu heykele dokunmamışlardı. Gülistan Sönük'ün fotoğraflarını bir de bu heykelin önünde çektim.

Merak edenler için son not: Batman'da seçimi DEM Parti kazanırsa ilk meclis toplantısında eşbaşkanlık gündeme gelecek ve meclis, seçim çalışmasını tek başına yürüten Gülistan Sönük'ün eşbaşkanını seçecek.