Baskı ve mobbing ile gündeme gelen Bayrampaşa çevik kuvvette ‘devrecilik’ iddiası

Bayrampaşa çevik kuvvette polislere üst devreleri tarafından baskı uygulandığı iddia edildi. Konuyla ilgili ulaştığımız Emniyet Sen de kendilerine de benzer şikayetlerin geldiğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Emniyet teşkilatı içerisindeki mobbing ve amir baskısı iddialarının son adresi Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü oldu. Geçen aylarda Bayrampaşa’da çalışan polislerin günde 19-20 saati bulan çalışma saatleri içinde amir baskısı, mobbing ve daha birçok durumla karşı karşıya kaldıkları gündeme geldi.

Son olarak 28’inci dönem polis memuru olduğunu iddia eden ve baskılar nedeniyle istifa ettiğini dile getiren bir kişi, şubedeki "alt-üst devre" ilişkilerine ve sorununa ilişkin Gazete Duvar’a açıklamalarda bulundu. Polislere üst devreleri tarafından atıldığı iddia edilen “Bayrampaşa’da kurallar” başlıklı mesajı maille tarafımıza ulaştıran kişi, listedeki bazı kurallara dikkat çekti. Emniyet Sen de çok sayıda benzer şikayetin kendilerine aktarıldığını dile getirdi.

‘ÜST DEVREYE 'ABİ' DİYE HİTAP EDİLECEK, HİÇBİRŞEY SORGULANMAYACAK’

Kuralların maddeler halinde yer aldığı listede "Üst devre abilerinizin size söylediği ve yapmanızı istediği hiçbir şey sorgulanmayacak" ifadesi yer alıyor. Orta devre şefi dışında bir üst devreyle o soru sormadığı sürece konuşmanın yasak olduğu belirtilen kurallarda, “Cümlelerin sonunda abi kelimesi eksik olmayacak” denildi. Üst devrenin yanında bacak bacak üstüne atmanın ve üst devre ile laubali konuşmanın yasak olduğu vurgulanan kurallarda, "Üst devreyle konuşurken kesinlikle ‘ABİ’ diye hitap edilecek. Üst devrelerinize saygısızlık söz konusu dahi değil. Üst devreniz veya komiser size bir şey sormadıkça mülaki olunmayacak. Görev yerinde dışarıda üst devrenin yanında izinsiz oturulmayacak abilerinizin muhabbetine dahil olunmayacak” ifadelerine de yer verildi.

‘ABİLERİNİZDEN BİRİ SİZİ ARADIĞINDA ANINDA AÇIP CEVAP VERECEKSİNİZ’

6 ay geçene kadar ölüm ve benzeri bir durum olmadığı sürece mazeret izni talep edilemeyeceği belirtilen kurallarda, herhangi bir sorun yaşandığında ise “orta devre abilere” gidileceği, konuyla ilgili kesinlikle direkt üst devreye veya komisere gidilmeyeceği vurgulandı. Üst devrelerle yapılacak telefon görüşmeleri de kurallarda yer alırken, şöyle denildi:

“Üst devre abilerinizden birini aradığınızda en fazla 3 kere çaldıracaksınız sonrasında kapatacaksınız. Abilerinizden biri sizi aradığında anında açıp cevap vereceksiniz. Göreve çıkıştan 30 dakika önce aramacılar üst devresini arayacak. Uyanıp uyanmadığını soracak. ‘Abi ben alt devreniz .... uyandınız mı abi’ şeklinde konuşulacak. Araç içerisinde yüksek sesle konuşulmayacak ayrıca telefonun kulaklığı iki kulağınızda takılı olmayacak üst devreniz seslendiğinde abi duymadım muhabbeti olmayacak."

Emniyet Sen Başkanı Faruk Sezer

‘BU DÖNGÜNÜN KIRILMASI LAZIM’

Söz konusu iddialara ilişkin ulaştığımız Emniyet Sen Başkanı Faruk Sezer de kendilerine de benzer sorunların iletildiği dile getirdi. Sezer, "Maddelerin tamamının doğru olduğunu düşünüyoruz. Örneğin ‘Abi’ diyeceksiniz diyor. Siz 22 yaşında polis oldunuz ben sizden 6 ay sonra 27 yaşındayken polis oldum. Siz ‘abi’ diye hitap etmek zorunda kalıyorum. Askeriyede bile bu yok. Onbaşım, çavuşum dersin ama ‘Abi’ demezsin” dedi. “Daha önce de söyledik. Bayrampaşa Çevik'ten gelen şikayetlerin birçoğu üst devre ile ilgili. Üst devreyi şikayet ediyorlar” diyen Sezer, “En altta ezilenler bir üste çıktığı zaman bu kez kendi altındakini eziyor. Bu döngünün kırılması lazım. Kendilerinin şikayetlerinde ifade ettiği bu zulüm sisteminin ortadan kalkması için önemli olan bu döngünün kırılmasıdır" ifadelerini kullandı.

‘HAKSIZLIK YAPILDIĞINDA HEPİMİZE YAPILDIĞI BİLİNCİYLE HAREKET ETMELİYİZ’

Yoğun çalışma ve benzeri sorunlara da değinen Sezer, “6 aylık polis altındaki polise talimat veriyor. Hepiniz aynı yere gidiyorsunuz. Birlikte nöbet tutuyorsunuz. O sana ‘abi’ dese ne olur, izin isteyerek konuşsa konuşmasa ne olur? Nöbet tutarken bir bomba gelse herkes ölüyor ama... Döngünün kırılması için de 6 aylık 22 yaşındaki polisin, yeni başlayan 27 yaşındaki polise ‘Bana abi diyeceksin’ dememesi lazım. Hepimizin memur olduğu ve haksızlık yapıldığında hepimize yapıldığı bilinciyle hareket edersek buradaki yazılanların boşa çıkmasını sağlar ve gerçek soruna odaklanırız. İstanbul Çevik gerçekten artık patlamak üzere diyebilirim. Gece 02.00’de eve gidiyor, sabah 07.15’te içtimada olmak için 05.00’de evden çıkıyor. Tükendik ve bitmek üzereyiz, diyorlar. Yoğun çalışma durumu söz konusu. Bu tarz sorunlarla gerçek sorunları da unutuyorlar" diye konuştu.