Basın meslek örgütlerinden tutuklu gazeteciler için çağrı

TGS, DFG, MKG, DİSK Basın-İş, tutuklu gazeteciler Dicle Müftüoğlu, Abdurrahman Gök ve Sedat Yılmaz için ortak açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DFG, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MGK) ve DİSK Basın İş, tutuklu gazeteciler Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu ile MA editörleri Sedat Yılmaz ve Abdurrahman Gök'ün yargılanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Tutuklu yargılanan MA editörü Abdurrahman Gök'ün 2'nci duruşması 5 Aralık'ta Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Müftüoğlu'nun ilk duruşması 7 Aralık'ta Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Yılmaz’ın ilk duruşması ise 14 Aralık’ta Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

GAZETECİLERİN YAŞADIKLARI...

DİSK Basın-İş’in Şişli ilçesinde bulunan merkezinde düzenlenen toplantıda, hazırlanan ortak metni Mezopotamya Ajansa (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Basın özgürlüğü ve tutuklu gazetecilerin durumu maalesef kangrenleşen bir sorun olarak önümüzde durmaya devam ediyor. İktidarın yandaş olmayan kimseye yaşam şansı tanımama yaklaşımı sorunu daha da katmerleştirmektedir. Gazetecilerin özgür çalışma ortamından yoksunluğundan tutalım bir tweet attı diye derdest edilmesine, sokak gösterilerinde gazetecinin darp edilmesinden yayın organlarının sansürlenmesine kadar neredeyse her alanda gazeteciye yaşam şansı tanınmıyor. Yaptıkları haberler ve gazetecilik faaliyetleri suç sayılan gazeteci arkadaşlarımız, kamuoyu tarafından yakından tanınan, kamuoyunda ses getiren haberlere imza atmış gazetecilerdir. Zaten arkadaşlarımızın bu nedenle cezalandırıldıklarını düşünüyoruz. Yani iyi gazetecilik yaptıkları için. Ayrıca baskılara boyun eğmeyen bir gelenekten gelen Özgür Basın emekçileri olmaları, onları direk hedef haline getirmektedir."

'GAZETECİLER CEZALANDIRILIYOR'

Gazeteci Yurtsever, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyada iyi gazetecilik yapanlar ödüllendirilir, herkes tarafından takdir görürler, el üstünde tutulurlar. Nitekim DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu merkezi Hollanda’da bulunan uluslararası bir kuruluş olan Free Press Unlimited tarafından 'En dirençli gazeteci' ödülüne layık görüldü. Ama maalesef Türkiye’de iyi gazetecilik yaptığınız zaman mekanınız hapishane oluyor. Bu yetmiyor, engelleniyorsunuz, sansürleniyorsunuz, darp ediliyorsunuz, hakkınızda soruşturmalar/davalar açılıyor, cezalandırılıyorsunuz. Tutuklu üç arkadaşımız haricinde sadece Aralık ayı içerisinde 40 gazetecinin hakim karşısına çıkıyor olması anlatmak istediğimiz bu gerçekliği doğrular niteliktedir. Basına yönelik bu baskıların son bulmasını istiyoruz.

Halkın haber alma hakkını savunan gazeteciler olarak, bu kötü gidişatı kabul etmiyoruz. Gazetecilerin tutuklanmasını, basın ve medya organlarının baskı altına alınmasını, sansürlenmesini, susturulmasını reddediyoruz. Gazetecilerin sefalet koşullarına mahkûm edilip, bu yetmezmiş gibi işsiz bırakılmasını derin bir sömürü olarak değerlendiriyoruz. Gazetecilere özgürlük talep ediyoruz. Belirttiğimiz tarihlerde duruşmaları görülecek olan Dicle, Sedat ve Abdurrahman’ın bir an önce tahliye edilmesini istiyoruz. Bunun gerçekleşebilmesi için de başta gazeteci meslektaşlarımız olmak üzere, ulusal ve ulaslararası basın meslek örgütleri ile tüm demokratik kurum, kuruluş ve kamuoyuna gazetecilerle dayanışma çağrısında bulunuyor, herkesi her üç arkadaşımızın duruşmalarının görüleceği Diyarbakır Adliyesi’ne bekliyoruz." 

Ortak açıklamanın ardından konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, tutuklu gazeteciler için destek çağrısı yaptı. Altan, "Arkadaşlarımızın  bir an önce serbest bırakılması gerekiyor” dedi.

'ENGELLENMEK İSTENEN GAZETECİLİK'

Soldan sağa: Banu Tuna, Diren Yurtsever, Serdar Altan.

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “İddianameleri hukuki değildir. Kemal Kurkut’un görüntülerini yansıttığı için şu an Abdurrahman Gök cezaevinde. Engellenmek istenen gazetecilik budur” ifadelerini kullandı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Banu Tuna, Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasını hatırlattı. Tuna, "Özgür Ülke’nin bertaraf edilmesi emrini verenler, bugün gazetecilere yönelik baskılarla devam ediyor. Gerçeği görmek isteyen herkesi dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.