Basın meslek örgütlerinden RTÜK’e tepki: Cezalar yasaya aykırı

RTÜK’ün muhalif televizyonlara dönük cezalarını protesto eden gazeteciler, “Bizi bu ablukalarla propaganda yapmaya zorlayamayacaksınız. Bundan da bir adım geri atmayacağız” dedi.

Açıklamayı, TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak okudu.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Gazeteci meslek örgütleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) televizyon kanallarına yönelik cezalarını RTÜK’ün önünde protesto etti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen, DİSK Basın-İş, Gazeteciler Cemiyeti’nin, “Sansüre Hayır RTÜK Cezalara Son Ver” pankartıyla yaptığı açıklamaya, RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ile Okan Konuralp ve CHP Milletvekili Atila Sertel de destek verdi.

‘BU CEZALAR YA GERİ ALINACAK YA DA GERİ ALINACAK’

RTÜK’ün muhalif televizyon kanallarına 2021 yılında toplamda 71 ceza keserken “iktidar yanlısı” kanallara ise hiç ceza vermediğini belirten meslek örgütleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden ABD'ye para aktarıldığını iddia eden videosunu eş zamanlı yayınlayan Halk TV, Tele 1, KRT TV, ve Flash TV’ye verilen cezaya da tepki gösterdi.

RTÜK’ün tarafsızlığını yitirdiğini, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirten açıklamayı, TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak okudu. RTÜK’ün Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını yayınlayan kanallara ceza kesmesini “Basın tarihine geçecek sansüre imza attı” ifadeleriyle niteleyen Koçak, “Buradan uyarıyoruz. Verdiğiniz kararlar yasalara aykırıdır. Bu cezalar ya geri alınacak ya da geri alınacak. Almazsanız, bunun bedelini yasalar ve tarih önünde vereceksiniz” dedi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sürtük” söyleminin nefret söylemi ve hedef gösterme olduğuna dair şikâyet ve başvuru olmasına rağmen bunun RTÜK gündemine taşınmadığı belirtildi. Açıklamada,  “Gözlerini, kulaklarını kapattılar. Yasalarını uygulamadılar. Ana muhalefet partisi konuştu diye olmayan yaptırımları uygulayanlar, iktidar partisi konuştu diye var olan yasayı uygulamadılar” denildi. TELE 1’in 1 milyon 800 bin TL’lik ceza borcunun vergi dairesine aktarıldığını, bu tutar ödenmezse kanalın lisansının iptal edileceğini hatırlatan açıklamada, “Bu bir ablukadır ve biz buna boyun eğmeyeceğiz. Cezalarınıza da, kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz. İstediğiniz tek sesliliği yaratamayacaksınız. Bizi bu ablukalarla propaganda yapmaya zorlayamayacaksınız. Bundan da bir adım geri atmayacağız. Basın hürdür, sansürlenemez” ifadelerine yer verildi. (DUVAR)

 

Etiketler sansür TGS RTÜK