Barolardan ‘CMK eylemi’ kararı: Müzakere bitene kadar eylem sonlandırıldı

CMK ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle iş yavaşlatma ve durdurma kararı alan barolar, Bakanlık ile süren görüşmelere zarar vermemek adına eylemlerini sonlandırdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile 81 baro başkanlığı, CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara verilen ücretlerin artırılması için başlattığı iş yavaşlatma ve durdurma eylemini sonlandırdı.

Yaşanan son ekonomik koşullarda, avukatlar için mevcut CMK Tarifesinin yetersiz olduğunu savunan, geçtiğimiz günlerde aldıkları eylem kararı ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın hedefi haline gelen barolar, TBB ile Adalet Bakanlığı arasında devam eden müzakere sürecine zarar vermemek adına eylem takvimini yeniden değerlendirdiklerini duyurdu.

‘CMK ÜCRETİ SORUNUNA DAİR OLUMLU BİR İRADE GÖRÜYORUZ’

Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı arasında 15 Eylül’de yapılan görüşmeye dikkat çekilen açıklamada, “Bu görüşmeyi CMK ücretlerinde hakkaniyete uygun bir artışın sağlanabileceğini gösteren, sorunun çözümüne yönelik adım atılacağına dair olumlu bir irade olarak görüyoruz” denildi.

‘TBB’NİN BİLGİLENDİRMESİ DOĞRULTUSUNDA HİZMET DURDURMA KARARIMIZI UYGULAYACAĞIZ’

TBB’nin yürütmekte olduğu sürece ve olumlu seyre zarar vermemek adına eylemlerin sonlandırıldığına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Meslektaşlarımızın emek ve mesailerinin karşılığının hakkaniyetli bir şekilde sağlanması konusundaki kararlılığımızı sürdürdüğümüzü; görüşmelerdeki seyre ilişkin Türkiye Barolar Birliği tarafından yapılacak bilgilendirmeler doğrultusunda yeniden takvimlendireceğimiz hizmet durdurma kararımızı tereddütsüz şekilde uygulayacağımızı; 78 Baro Başkanı olarak meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunarız.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye Barolar Birliği ve 81 baro başkanlığı, 5 Eylül’de yapılan ortak açıklama ile CMK kapsamındaki zorunlu müdafilik ücretlerinin iyileştirilmesi talebi ile CMK görevlendirmelerinin kademeli olarak durdurulacağı ve buna ilişkin eylem takvimi açıklamıştı. Baroları siyaset yapmakla itham eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, Barolar Birliği'nin bildirisine tepki göstermiş, "Değil 81 baro, herkes imza atsa benden kanuna aykırı bir davranış konusunda adım atmamı kimse bekleyemez. Bu memlekette eylemle hukuk yürümez” demişti. Yaşanan gerginliğin üzerine Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Adalet Bakanlığı ile 15 Eylül’de görüşme bir görüşme yapmış, toplantı sonunda TBB tarafından yapılan açıklamada ise CMK ücretlerinde hakkaniyete uygun bir artışın sağlanabileceğine dönük görüşmelerin yapıldığını ifade edilmişti.