TBB: Baroların girişimleri ile değişikliğe gidildi

Resmî Gazete’de yayımlanan Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'ne göre artık kollukta avukat beyanları da ifade tutanağına alınacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

‘AVUKAT BEYANLARI İFADE TUTANAĞINDA YER ALACAK’

Yönetmelik değişikliğine göre, kollukta ifade alma sırasında müdafi olan avukatların beyanları da ifade alma tutanağında yer alacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği"nin ekinde yer alan "ifade alma tutanağının" örneği de değiştirilerek örnek tutanağa "müdafiden soruldu" kısmı eklendi.

'TEREDDÜTLERİ GİDERMEK AMAÇLANDI'

Adalet Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliğini, Kamu Denetçiliği Kurumunun, "Savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla kolluk birimlerinde ifade alınması sırasında ifade tutanağında avukat beyanlarına da yer verilmesi" tavsiye kararı doğrultusunda, savunma hakkının güçlendirilmesi konusunda tereddütleri gidermek amacıyla yaptığı bildirildi.

TBB’DEN AÇIKLAMA: BAROLARIN GİRİŞİMLERİ İLE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Yönetmelik değişikliğine ilişkin yazılı açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB), düzenlemenin TBB ve baroların girişimleri ile yapıldığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verdi:

İÇİŞLERİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KARARINI YOK SAYDI: TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu, 09.07.2021 tarihli 2021/10258-S.21.16521 sayılı kararı ile savunma hakkının etkin bir şekilde kullanabilmesini sağlamak amacıyla kolluk birimlerinde alınan ifadelerde, avukat beyanlarına da ifade tutanağında yer verilmesine ilişkin başvurunun kabulüne ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda İçişleri Bakanlığı’na tavsiyede bulunulmasına karar vermiştir. Tavsiye kararına ilişkin olarak T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, 13.06.2022 tarihli 31311769.1014320 (63210) sayılı 81 İl Emniyet Müdürlüğü’ne göndermiş olduğu yazı ile kararın tam aksine, işlem tesis edilerek ifade alınması sırasında avukat beyanlarına ifade tutanağında yer verilmemesi, uygulamanın bu doğrultuda yapılarak yeknesaklığın sağlanması talimatını vermiştir.
T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kamu Denetçiliği Kurumu kararını yok sayan, yetkisinde olmayan hususlarda, temel hak ve özgürlükler ve savunma hakkını kısıtlayıcı genelgesine ilişkin Birliğimiz, barolarımız ve meslektaşlarımız tarafından yapılan girişimler neticesinde Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır.

DEĞİŞİKLİK YAPILDI: 22.07.2022 tarih 31900 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği’nin 23. maddesinin d bendinde değişiklik yapılmış olup yönetmeliğin d bendi “Müdafi sadece hukukî yardımda bulunabilir, şüphelinin ifadesi alınırken şüpheliye sorulan soruya doğrudan cevap veremez, onun yerini aldığı izlenimi veren herhangi bir müdahalede bulunamaz. Hukukî yardım maddî olayı karartabilecek müdahalelerin yapılması anlamına gelmez. Müdafi şüpheliye bütün kanunî haklarını hatırlatabilir. Müdafinin beyanı ve her türlü müdahalesi tutanağa geçirilir” şeklinde olmuştur. (DUVAR)

 

Etiketler baro avukat ifade