Barış Akademisyeni Ulutürk: Son akademisyen iade edilene kadar mücadele sürecek

Barış Akademisyeni Doç. Dr. Süleyman Ulutürk, Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevine iade edildi. Ulutürk, “Bildiriye imza atan son akademisyen görevine iade edilene kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attığı gerekçesiyle Akdeniz Üniversitesi’nden 2016 yılında ihraç edilen sekiz akademisyenden biri olan Doç. Dr. Süleyman Ulutürk mahkeme kararıyla görevine iade edildi. Mahkeme kararında bildiriye imza atmanın, tek başına kişinin terör örgütü ile irtibat ve iltisaklı olduğunu göstermeyeceği ifadesi yer aldı.

BAZI ÜNİVERSİTELERDE UYGULANDI

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’ndeki görevine iade kararı sonrası açıklama yapan Doç. Dr. Süleyman Ulutürk, ODTÜ, Boğaziçi ve Hacettepe gibi üniversitelerde görev yaparken "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenlerin görevlerine devam ettiğini hatırlatarak taşra üniversitelerinde ise Anayasa’da güvence altındaki ‘ifade özgürlüğü’ ilkesi göz ardı edildiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi’nde görevden uzaklaştırılan barış akademisyeni sekiz kişiden dördünün görev iade davasının devam ettiğini hatırlatan Süleyman Ulutürk, “Daha fazla hak kaybı ve kamu zararı oluşmadan tüm arkadaşlarımızın ivedilikle görevlerine dönmesi gerekiyor. Hakkımızda açılan ceza davaları, Anayasa Mahkemesinin ‘Hak İhlali’ kararı, OHAL komisyonu incelemesi ve ret kararı, sonrasında idare mahkemesi dava süreci, yaklaşık yedi yılımızı aldı” dedi.

Süleyman Ulutürk

DAVA SÜRECİNİN KİTABINI YAZACAK

Bildiriye imza atıp görevden uzaklaştırılan tüm akademisyenler görevlerine iade edilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Ulutürk, “Henüz davası sonuçlanmayan ya da idare mahkemesinde olumsuz karar verilen arkadaşlarımızın istinaf mahkemesinde davaları devam ediyor. Dolayısıyla bizim için mücadele henüz bitmedi, devam ediyor. En son arkadaşımız işine iade edilene kadar da bu mücadele devam edecek. Bu süreçte örgütlü olmanın nasıl bir güven duygusuna yol açtığını yaşayarak gördüm. Başta üyesi olduğum Eğitim Sen Genel Merkezi ve Antalya Şubesi olmak üzere KESK’e bağlı sendika şubeleri ve Antalya’daki tüm demokratik kitle örgütleri bize sahip çıktı. Her zaman yanımızda oldu, dayanışmanın önemini gösterdi” diye konuştu.

Ulutürk, haklarındaki dava sürecini ve sonuçları ile bu süreçteki mesleki tutumlara ilişkin anılarını bir kitapta toplayarak Türkiye’deki akademi tarihine katkı yapmak istediğini de açıkladı.

OHAL KARARNAMESİ İLE İHRAÇ EDİLMİŞLERDİ

Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerden 1128 akademisyen, Güneydoğu illerinde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi talebiyle 11 Ocak 2016 tarihinde "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bir bildiri yayınlamıştı. Bu bildiriye Akdeniz Üniversitesi’nde görev yapan sekiz akademisyen de imza atmıştı. Üniversite yönetimi imzacı akademisyenler hakkında talimatla disiplin soruşturması açmış, savunma talep etmeden haklarında meslekten ihraç kararı vererek dosyaları YÖK’e göndermişti. YÖK, yasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle kararı üniversiteye iade etmişti. Ancak 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal döneminde çıkarılan 677 sayılı Olağanüstü Hal Kararnamesi ile sekiz akademisyen Akdeniz Üniversitesi’nden ihraç edilmişti.

SEKİZ KİŞİDEN DÖRDÜ İADE EDİLDİ

Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevlerine iade edilmeyi talep eden akademisyenler, OHAL kararlarının incelenmesi için kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na başvurmuş ancak ret yanıtı almıştı. Bu gelişme üzerine, İdare Mahkemesi’ne başvuran akademisyenler, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için ihraç edilenlerle ilgili, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği “ifade özgürlüğünü ihlal” kararını emsal göstererek görevlerine iade edilmelerini talep etti. Akademisyenlerden Prof. Dr. Taha Karaman, Dr. Öğr. Üyesi Suzan Yazıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Hafize Öztürk Türkmen geçtiğimiz ay mahkeme tarafından görevlerine iade edilmiş, Suzan Yazıcı üniversitedeki görevine başlamıştı. Taha Karaman ve Hafize Öztürk Türkmen için de atama sürecinin devam ettiği öğrenildi. Doç. Dr. Süleyman Ulutürk’ün Ankara 26’ncı İdare Mahkemesi’nde görülen davası için ise 31 Mayıs’ta göreve iade kararı verildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ GÖZ ARDI EDİLDİ

Süleyman Ulutürk hakkında "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce açılan kamu davasında yapılan yargılamada beraat kararı verildiğini hatırlatan mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin ihraç edilen akademisyenlerle ilgili kararlarına atıfta bulundu. Mahkeme kararında, bildiriye imza atanların “PKK talimatıyla hareket ettiğine ilişkin hukuken kabul edilebilir bir tespitin bulunmadığını” vurguladı.

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun göreve iade talebini ret kararının dayanaksız bulunduğu duruşmada ayrıca, Doç. Dr. Süleyman Ulutürk’ün Akdeniz Üniversitesi’ndeki kamu görevinden uzaklaştırılması nedeniyle yoksun kaldığı, maddi ve özlük haklarının yasal faiziyle ödenmesini karara bağlandı. Olağanüstü hal kapsamında KHK ile kamu görevinden çıkarılan 400 civarında akademisyenden 100’e yakını mahkeme kararıyla görev iade edildi. Yaklaşık 300’ünün göreve iade talepli dava süreci ise devam ediyor.