Barınamayanlar Ankara’da buluşacak: Sorumlular orada

Öğrencilerin barınma sorununa kalıcı çözüm üretilmemesi üzerine Barınamıyoruz Hareketi, 12 Aralık'ta Ankara'da buluşma kararı aldı. Öğrenciler, sorunun çözümü için bütçe isteyecek.

Barınamadıklarını söyleyen öğrenciler bir dönem parklarda sabahladı.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Artan kiraları ve yurt sorununu protesto eden öğrenciler, seslerini 12 Aralık'ta Ankara Ulus Meydanı'nda duyurma kararı aldı. Barınamıyoruz Hareketi'nin çağrısıyla Ankara'da buluşacak öğrenciler, TBMM'de bütçe görüşmelerinin devam ederken konunun çözümü için bütçe ayrılmasını talep edecek.

Barınamıyoruz Hareketi üyesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ezgi Ertürk ile 12 Aralık Ankara buluşması öncesinde öğrencilerin giderek derinleşen barınma sorununa ve taleplerine ilişkin konuştuk.

Ezgi Ertürk

‘AMACIMIZ YETKİLİLERİN SORUNU GÖRMESİ VE ÇÖZÜM ÜRETMESİYDİ’

Korona virüsüne karşı aşılama çalışmalarının başlaması ve tekrar yüz yüze eğitime geçilmesi kararını beraberinde getirdi. Üniversite yolunu tutan milyonlarca öğrenci, eğitim için gittiği kentlerde barınma sorunu ile yüzleşti. KYK ve özel yurtların kapasitesi, mevcut öğrencilerin ihtiyacını karşılayamaz noktaya geldi. Barınma sorununa KYK yurtlarındaki kötü koşullar da eklenince öğrencilerin sorunları büyüdü. Gerek artan kira karşısında maddi imkansızlık yaşayan, gerek ev arayıp bulamayan öğrenciler; duruma tepki göstermek için parklarda buluşmaya başladı. Öğrencilerin ortak çığlığına dönüşen tepkilere rağmen soruna hâlâ kalıcı bir çözüm üretilmiş değil. Barınamıyoruz Hareketi üyesi Ezgi Ertürk, Ulus Meydanı'ndaki buluşma öncesinde, öğrencilerin içinde bulundukları durumdan dolayı öfkeli olduklarını aktardı: "Yüz yüze eğitime dönüşle birlikte barınma sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu hissettik. Barınamıyoruz Hareketi, aslında meseleyi emlakçıların ya da bir takım yetkililerin dönemsel ifadelerinden çıkararak öğrencilerin sesini duyurmak istedi. Park nöbetleri de bu şekilde başladı. Sekiz gün süren nöbetler ilk hedefine de ulaştı. Öğrencilerin sesi tüm Türkiye'de duyuldu. Amacımız yetkililerin sorunu görmesi ve çözüm üretmesiydi."

'ÖĞRENCİYKEN İŞÇİLEŞİYORUZ'

İlk olarak 20 kişiyle İstanbul'da başlayan Barınamıyoruz Hareketi, bir haftada sekiz şehre ulaştı. Akabinde pek çok üniversite ve yurtta barınma sorununa karşı tepkiler yükselmeye başladı. Pek çok öğrenci, Barınamıyoruz Hareketi'nin sosyal medya hesaplarına mesaj atarak ya da telefonla arayarak barınamadığını iletti. Ertürk, "öğrenciler kendileri harekete dahil olmak istedi" diyerek, bugüne kadar telefonlarının susmadığını söyledi. Barınma sorununu, mevcut krizin öğrencilere bir yansıması olarak değerlendiren Ertürk, Ankara’da buluşma gerekçelerini şöyle açıkladı: "Biz sesimizi çıkarmazsak bundan sonra da elimizde ne varsa alacaklarını düşünüyoruz. Bu yüzden, KYK yurtlarında, barınamama, geçinememe ve eğitim alamamaya neden olan sorumluların bulunduğu şehre gitme kararı aldık. Temel niyetimiz, bir karşılaşma ve hesaplaşma yaratmak. Bu ülkenin gençleri çok uzun yıllardır, geleceksizleştiriliyor. Öğrenciler, daha okurken işçileşmeye başlıyor. Bundan sonra ne karar alınacaksa alınsın, öğrenciden yana alınmasını isteyeceğiz" diye açıkladı.

'ANTALYA'DA TARİKAT YURDUNDA KATLEDİLEN ARKADAŞIMIZIN DA HESABINI SORMAYA GİDİYORUZ'

Öğrenci sorunlarına ilişkin somut örnekler sunan Ezgi Ertürk, KYK yurtlarında 700 bin öğrencinin kaldığını söyleyerek, yedek listelerde de binlerce öğrencinin sırada olduğunu vurguladı. "Öğrenciler KYK yurdu umuduyla geçici yerlerde kalıyorlar. İstanbul'da 650 lira burs ya da krediyle insanca yaşamak imkansız. Bu aslında Türkiye'nin her yeri için geçerli." Son olarak Antalya'da bir tarikat yurdunda yaşanan cinayeti hatırlatan Ertürk, "Bu yurtları binlerce öğrencinin mecburen tercih ettiğini biliyoruz. Çünkü insanlar buna mecbur bırakılıyor. Bu yurtların denetlenip denetlenmediğini, finans kaynağını bilmiyoruz. Antalya'da katledilen arkadaşımızın da hesabını sormaya gidiyoruz. Onu da bu anlamda sahipleniyoruz. Bu sisteme karşı öfkeliyiz."