Banu Zeytinoğlu ve Murat Lostar'dan siber güvenlik programı: Teknolojinin Şapkaları

Banu Zeytinoğlu ve Murat Lostar’ın, bilgi ve iletişim teknolojileriyle güvenli ilişki kurmanın yolları üzerine konuştukları radyo programı “Teknolojinin Şapkaları”, Açık Radyo'da yayınlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Banu Zeytinoğlu ve Murat Lostar, 2005-2012 yılları arasında hazırlayıp sundukları 'Teknolojinin Karanlık Yüzü' adlı programın ardından, tam 10 yıl sonra 'Teknolojinin Şapkaları'yla yeniden dinleyicilerle buluşuyor. “Teknolojinin Şapkaları”, bilgi ve iletişim teknolojilerinin farklı kullanım şekillerini, bu teknolojinin nasıl güvenli bir şekilde kullanabileceğini ve kullanırken bilgilerin nasıl korunabileceğine odaklanıyor.

'HACKER KÖTÜ NİYETLİ OLMAK ZORUNDA DEĞİL'

Programın adını “hacker” teriminden yola çıkarak “Teknolojinin Şapkaları” koyduklarını söyleyen Murat Lostar bunun sebebini şöyle anlattı: “80’lerde bilgisayar dünyasına girdiğimde bana ‘hacker’ denmesinden gurur duyuyordum çünkü bu terim, bir şeyin içini, dışını, sistemini çok iyi bilen, gözü kapalı söküp takabilen anlamına geliyordu. Fakat aynı dönem bilişim suçları da başladıktan sonra özellikle ABD basını ‘hacker’ kelimesini kötü niyetli, suçlu anlamında kullanmaya başladı. Oysa hacker kötü niyetli olmak zorunda değil, iyi niyetli de olabilir. Bu nedenle bilgi güvenliği dünyası kovboy filmlerinden esinlenerek iyi niyetlileri beyaz şapkalı, kötü amaçla hacker’lık yapanları ise siyah şapkalı olarak adlandırdı. Ancak bilişim dünyasında sadece bu iki renk yok: Kırmızı bereliler ve mavi bereliler de bir ülkenin kendi içinde yaptığı tatbikatlarda kullanılan terimlerden esinle ortaya çıktı. Aynı zamanda beyaz şapkalı olan mavi bereliler kurumların siber güvenlik seviyesini yükseltmek için çalışırken, yine beyaz şapkalı olan kırmızı bereliler ise güvenlik açıklarını tespit edebilmek adına kurumlara saldırarak sorunların tespit edilmesi için çalışıyorlar. Böylece iki taraf birbirini test ediyor. Bir de gri şapkalar var: Hayatının bir döneminde başında siyah şapka olup sonra beyaz şapkalı olanlara da gri şapka denir çünkü o hiçbir zaman pirüpak beyaz olmuyor.”

Her pazartesi sabahı 10.30’da Açık Radyo’da (95.0) yayımlanan “Teknolojinin Şapkaları”nın tüm bölümleri, podcast serisi olarak acikradyo.com’da ve Spotify’da. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)