Banksy'nin 1 milyon sterlinlik 'Brexit'i yıkılabilir

Banksy'nin Fransa'da bir binanın duvarına çizdiği Brexit resminin, belediyenin siteyi geliştirme planları kapsamında yıkılabileceği öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Banksy'nin, Fransa'nın Dover bölgesindeki bir binanın duvarına yaptığı Brexit resminin belediyenin siteyi geliştirme planları kapsamında yıkılabileceği ortaya çıktı. 1 milyon sterlin (yaklaşık 22,5 milyon lira) değerindeki resim, Mayıs 2017'de sanatçı tarafından yapılmış, Ağustos 2019'da ise üzeri boyanarak kapatılmıştı. Bina geçen eylül ayında Dover Bölge Meclisi tarafından satın alındı.

Koleksiyoner John Brandler, üzeri boyanan resmin kurtarılıp yeniden sergilenebileceğini belirtti.

Resimde bir inşaat işçisi AB bayrağındaki bir yıldızı elindeki keskiyle parçalarken görülüyordu.

Binanın, bölgede yapılan yenileme projesinin bir parçası olduğu ve yıkılabileceği öğrenildi. 

NTV'nin haberine göre, birkaç Banksy eserine sahip olan koleksiyoner John Brandler, eserin duvar resminin altında hala durduğunu düşünerek onu kurtarıp sergilemek istiyor.

Brandler, Dover’da yaşamamasına veya çalışmamasına rağmen, kasabayı dünyadaki altıncı sokak sanatı müzesi yapmak istediğini söylüyor.

“O duvar resminden kurtulmak Mona Lisa’yı çöpe atmak, Eyfel Kulesi’ni hurda için satmak gibi olur; ahlaki açıdan suç" diyen Brandler, “Dünyada beş sokak sanatı müzesi var ve ben altıncısını yaratmak istiyorum. Şimdi binanın sahibi meclis ve bence onu yeniden geliştirmek istiyorlar. Onu kurtarabilirim. Diğer Banksy’lerin yanına koyarak onu bir topluluk varlığı haline getirebilirim. Burada insanların görmek için akın edeceği bu inanılmaz varlığa sahipsiniz" ifadesini kullandı.

Resmin kaybolması, "kültür vandalizmi" ve "facia" olarak nitelendirilirken, bazıları İngiltere'nin AB'den ayrılmasını savunan siyasileri ima ederek, "resmin yukarıdan gelen emirle" kaldırılmış olabileceğini öne sürmüştü. 

Etiketler Banksy John Brandler