Balıkesirspor düştü, AK Partili belediye başkanına ‘o afiş’ hatırlatıldı

Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, şehri “Yücel Yılmaz başkan, Balıkesirspor şampiyon” afişleriyle donatmıştı fakat takım küme düştü. Şimdi Yılmaz’ı eleştirenler arasında İsmail Ok da var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TFF 1. Lig’de mücadele eden Balıkesirspor’un 2. Lig’e düşmesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı şehirde eleştirilerin hedefi haline getirdi. AK Partili başkana seçim vaadi olan "Süper Lig çıkma sözü" hatırlatılıyor. Balıkesirspor 2. Lig’e düşerken, ezeli rakibi Bandırmaspor’un Süper Lig’in eşiğinde olması da tepkinin boyunu artırıyor. Ancak Yılmaz’a tepki gösterenler arasında, taraftarların ve muhalif milletvekillerinin yanı sıra henüz yeni AK Parti'ye katılan İsmail Ok da var. Peki Balıkesir’de neler oluyor ve tartışmanın kaynağı ne?

MHP DÖNEMİNDE SÜPER LİG’E ÇIKTI, AK PARTİ DÖNEMİNDE 2. LİG’E DÜŞTÜ…

Bilindiği üzere Türk futbolunda şirketleşmeden ya da yerel yönetime yaslanmadan ayakta durabilen üst düzey kulüp sayısı yok denecek kadar az. Balıkesirspor’un hikayesi de farklı değil.
1966’da kurulan “Balkes”, 1974-75 sezonunda Süper Lig’de (o zamanki adıyla 1. Lig’de) yarışmasına rağmen, sonraki 39 sezonu alt liglerde geçirdi, hatta 2001’de amatör lige kadar düştü. Beş yıl sonra profesyonel liglere geri dönen kulübün yükselişinde dönemin MHP’li belediye başkanı İsmail Ok’un payını kimse inkar edemiyor. Ok’un 2009’da başkan seçilmesinin ardından aynı sezon 2. Lig’e çıkan kırmızı-beyazlılar, 2012-13 sezonunda 1. Lig’e, 2013-14 sezonunda ise Süper Lig’e yükseldi.
Fakat 2014’te koltuğunu AK Partili rakibi Edip Uğur’a kaptıran Ok, yoluna MHP Balıkesir Milletvekili olarak devam etti. Ve bu tarihten itibaren Balıkesirspor’un da düşüşü başladı. Ertesi yıl Süper Lig’e veda eden Balkes, aradan geçen altı sezonda yalnızca bir kez Play-Off (Süper Lig’e yükselme maçları) gördü. Son üç sezonda ise ligin alt sıralarında yer aldı.
Erdoğan’ın arzusuyla istifa ettirilen AK Partili belediye başkanlarından biri olan Uğur’un döneminde 1. Lig’e düşen kulübün, 2. Lig’e düşüşü de kendisinden sonra seçilen AK Partili Yücel Yılmaz dönemine rastladı. Ne var ki Yılmaz’ın seçim vaatleri arasında Balıkesirspor’u Süper lig’e taşımak da vardı. İşte bu nedenle Yılmaz, hemşerilerinin hedefinde ve sosyal medyada kendisine yönelik çok sayıda tepki var.
Söz konusu paylaşımlar arasında Yılmaz’ın seçim döneminde kullandığı “Yücel Yılmaz başkan, Balıkesirspor şampiyon” afişlerinin yanı sıra, Balıkesirspor’u tutmadığını itiraf ettiği bir video da var. Bu videoda Yılmaz, kendisine mikrofon tutarak hangi takımı tuttuğunu soran birine “Balıkesirspor diyeceğimi sandınız değil mi? Galatasaray” cevabını veriyor.

OKÇULUĞU VE GÜREŞİ FUTBOLA TERCİH Mİ ETTİ?

Balıkesir medyasında futbol yazıları da yazan Mete Kozdağ’a göre, belediye başkanı kulübe yapacağı yatırımı gereksiz görüyor. Kozdağ bu düşüncesini Yılmaz’ın çeşitli beyanlarına dayandırıyor. Ona göre başkan Yılmaz, futboldan ziyade okçulukla ve güreşle ilgileniyor:
“Başkan 'Balıkesirspor’un parasal yükünü çekemem' dedi. 'Borcun böyle büyük olduğunu bilmiyordum' deyip bıraktı işi. Cumhurbaşkanımızın oğluyla arası çok iyi. Okçuluk burada, Balıkesir’de yapılıyor zaten. Belediyenin BAL’da (Bölgesel Amatör Lig) takımı var, o takım da çıkamadı.”
Kozdağ, Yılmaz’ı eleştirirken şu konuya da dikkat çekiyor: “Vatandaşlar arasında Yücel Yılmaz’ın haklı olduğunu düşünenler de var. 'Balıkesirspor bize zarar' diyorlar. Taşın altına elini koyan yok. Çünkü millet de bıktı...”

TARAFTAR GRUBUNU MAKAMINDAN KOVDUĞU İDDİASI…

Balıkesirspor’un hali hazırdaki tek taraftar oluşumu olan “10kolikler” grubunun lideri Nurettin Poyraz ise iğnenin küçüğünü belediye başkanına batırırken, büyüğünü kulüp başkanına batırıyor:
“Yücel Yılmaz’ın yüzde yüzlük bir suçu yok. Biz belediye başkanından çok yönetimi suçluyoruz. Özgür başkan (kulüp başkanı Özgür Yılmaz) iş insanlarını küstürdü, kırdı. Bak belediye başkanı beni makamından kovmuştur. Kendisini sevmememe rağmen sana doğruyu söylüyorum. Seçim zamanında ben bunu eleştiriyordum. Balıkesirspor’a destek istemeye gittiğimizde beni kovdu. 'Sen benim hakkımda olumsuz yazmışsın, sen kimsin, benim sana ihtiyacım mı var' dedi. Bu olay yeni seçildiğinde olmuştu.”
Öte yandan Belediye Başkanı Yılmaz’ın tutumundan Poyraz da pek memnun değil: “Kısacası Yücel Yılmaz Balıkesirspor’u pek sevmiyor. Neden sevmediğine gelince, biz onun CHP’li rakibi Ahmet Akın’ı desteklemiştik. Bundan dolayı büyük ihtimal…”

NEDEN ESKİŞEHİRSPOR’A YARDIM EDİYOR?

Yücel Yılmaz’a yöneltilen eleştirilerden bir diğeri de şirketi YDS’nin Eskişehirspor’a sponsor olması… Ayrıca Bandırmaspor’la, Balıkesirspor’dan daha çok ilgilendiği de iddia ediliyor. Bilindiği gibi Bandırma, Balıkesir’in bir ilçesi ama iki kulüp arasında uzun yıllara dayanan bir rekabet söz konusu… Ancak 10kolikler bu eleştirilere de katılmıyor:
“Bandırmaspor’a daha fazla para harcadığını ispatlasınlar, onu ilk ben hedef alacağım. Sonuçta adam bütün ilin belediye başkanı. Diğerleri de kapısını çalıyor. Mecbur hepsine yapmak zorunda kalıyor. Eskişehir’de YDS’nin şubesi var. Onlara da destek vermek zorunda. Burada da büyük bir şirket varsa Balıkesirspor’a destek veriyor yani, zorunda bırakıyoruz yeri geldiğinde…”
İddiaları ciddiye alan ve 10koliklerden yeni ayrılmış bir grubun hedefinde ise doğrudan belediye başkanı var. Onlar kulüp başkanının sorumluluğunu '2. derece'den görüyorlar.

NEDEN BALIKESİRSPOR BAŞKANINA RANDEVU VERMİYOR?

Kulüp başkanı Özgür Yılmaz’a göre ise belediye başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesirspor’u ihmal etmenin ötesinde kasten yıpratıcı davranıyor:
“Kulüpteki 50 personelin 25’i belediye personeli, 25’ini ben ödüyorum. Elektrik, yol hiçbir şey vermiyor. Bırak onu mazot bile vermiyorlar. Hatta stattaki güvenlik güçlerine kumanya vermiyorlar. Düşünün antrenman yapmaya saha bulamıyoruz. Halı saha kiralıyoruz. Üniversiteye gidiyoruz. Tadilat yapıyorlar. Sözde ocak ayına kadar bitireceklerdi. Bak mayıs oldu… Bandırmaspor’a bak otopark var, benzinlik var, bilmem ne var. Biz dedik ki yer verin, inşaat yapalım, futbolculara verelim satalım, çarkı çeviririz, yönetim inşaatçı ama yok! Hiçbir yerden destek verilmemesine rağmen 55 milyon lira para ödedik. Bugüne kadar hiçbir yönetimin ödemediği parayı ödedik. Kesinlikle Bandırma Belediyesi daha çok sahip çıkıyor takımına. Bizimkisi bir tane maçımıza gelmedi. Hayırlı olsuna bile gelmediler. Ama bugün elektrik çarpmışa döndüler, İsmail Ok çıkınca ortaya… Biz belediyeyle görüşmeye kalktığımızda ise başkan bizi muhatap almadı. Yaveri Yasin Sagay bizimle görüşecekti ama o da müsait değilim dedi…”

İSMAİL OK: 'SÖZÜNÜ TUTMAZSAN, İŞTE BÖYLE GÖZÜNÜN ÖNÜNE KORLAR'

Halen Balıkesir milletvekili olan şehrin eski belediye başkanlarından İsmail Ok’a göre ise Balıkesirspor’un düştüğü durumda Yücel Yılmaz’ın büyük sorumluluğu var. Telefonla konuştuğumuz Ok, "özenli konuşmaya çalıştığını" belirterek partisinin belediye başkanına ciddi eleştiriler yöneltti*:
“Ben 2014’te belediyeyi devrettim, buna rağmen haksız suçlamalara maruz kaldım. Bakın iftira da demiyorum, diplomatik bir dil kullanmaya çalışıyorum. Ve şu anki büyükşehir belediye başkanı, 'Balıkesir Süper Lig’e çıkacak' diye afişler astı. Sözünün arkasında durup Balıkesirspor’a sahip çıkmalıydı. 1’nci ligden 2’nci lige düşürmemeliydi. Bu iş öncelikle para işi değil, gönül işidir. Sen gönlünü ortaya koyacaksın. Bunu gören halk da kulübüne sahip çıkacak. Sen sahip çıkarsan esnafı, sanayicisi elini cebine atıyor, reklam veriyor. Bunlar halloluyor. Beş yıllık süreçte sadece iki deplasmana gidemedim. İç saha maçlarının hiçbirini kaçırmadım. Akşamları futbolcularla birlikte kulüpte yemek yiyordum. STK yöneticilerini davet ediyordum, onlar da kırmıyordu geliyordu. Yani sen bunları yap da ondan sonra sıra para işine gelsin. Sen sahip çıkmazsan bakanlık da sahip çıkmaz. Balıkesirspor başarılı olsa yerel yöneticiler gider spor bakanlığına baskı yapar. Ama sen üzerine düşeni yapmıyorsun. Sanki hiç söz vermemiş gibi davranıyorsun. Ne demek ben borcunu böyle bilmiyordum, şuydu buydu… Çamur deryasının içinde antrenman yapıyorlar. Bu yakışıyor mu? Yazık koskoca büyükşehir, buna da mı para harcamayacak? Oraya park bahçelerden bir adam gönderse, bir iki kamyonluk malzeme yeter de artar bile. Altını çizerek söylüyorum. Bu söylediklerimin hiçbir yerinde siyasi bir değerlendirme yok. Sözünü tutsun, bunun için de ayrıca röportaj yapalım. Bu işin lokomotifi yerel yönetimdir. Yerel yönetici taşın altına elini sokacak, diğerlerini de etrafına toplayacak. O halkayı genişletecek.
Bizim dönemimizde elde edilen başarı, bizden sonra gelen yönetimde bir hazımsızlığa neden oldu. Şimdi Yücel Başkan bunu aşmıştır diye düşünüyorum. Rahmetli olanın (Edip Uğur) aleyhinde asla konuşmak istemiyorum. Güreşe de harcasın ama Balıkesirspor’a da sahip çıksın. Sen Balıkesirspor’a sahip çıkmazsan böyle şeyleri getirir gözünün önüne koyarlar.”

‘BİR BANDIRMASPOR’A BAK, BİR BALIKESİRSPOR’A BAK…’

Muhalefetin hedefinde de kulüp başkanı ya da Spor Bakanlığı’ndan çok belediye başkanı Yücel Yılmaz var. CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, şu an 1. Lig’de 3. sırada bulunan ve Süper Lig’e yükselmesi beklenen Bandırmaspor’u örnek vererek şunları söylüyor:
“Son zamanlarda ildeki temaslarımda yoğun olarak duydum. Belediyenin Balıkesirspor’a pek sıcak bakmadığı anlaşılıyor. Okçuluğa, biniciliğe biraz daha yoğunlaşmış görünüyor. Bandırma ilçemiz Süper Lig’e çıkma mücadelesi veriyor. Umarım başarılı olurlar. Düşünün bir ilçe belediyesi Balıkesir’i futbolda en ileri noktaya taşımış. İl merkezinin maddi ve lojistik imkanları daha fazla olmasına rağmen ilçe Süper Lig mücadelesi verirken, il 1. Lig'den 2 Lige düşüyor. Belediye başkanı rol model olmalıdır. O takıma sahip çıktığı zaman şehrin ileri gelenleri de sahip çıkar. Aksi halde bununla karşılaşmamız normaldir.”

* 2009-2014 tarihleri arasında Balıkesir Belediye Başkanlığı görevini yürüten İsmail Ok, 2015’ten itibaren MHP’den 25., 26. dönem milletvekilliği görevinde bulundu. 2017’de partisinden ihraç edildi. Aynı yıl İYİ Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. 2018’de bu partiden milletvekili seçildi. 2019’da Millet İttifakı’nın belediye başkan adayı oldu. Ancak rakibi Yücel Yılmaz’a yenildi. 2020’de İYİ Parti’den istifa etti. Görüşünü aldığımız esnada bağımsız milletvekiliydi. Bir hafta sonra AK Parti’ye katıldı.