Balık sezonu açıldı: Nelere dikkat edilmeli?

Türkiye'de 6 ay aradan sonra 1 Eylül'de balık avı sezonu başladı. Bu yıl fiyatlar geçen yıla göre daha düşük olabileceği tahmin ediliyor. Peki balık alırken neye dikkat etmeli?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nisan ayında gırgır ve trol yöntemi ile avcılığa ara verilen balık avlama yasağı 1 Eylül itibarıyla kalktı. İstanbul Karaköy balık pazarında sezonun ilk günleri olması nedeniyle fiyatlar hayli yüksek. Ancak pazardaki balıkçılara göre bir önceki yıla göre fiyatlar daha da düşecek.

BALIK SATICILARI UMUTLU

İnsan beslenmesinde hayvansal protein kaynağı olarak önemli bir yere sahip olan balık, içerdiği Omega 3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından da oldukça zengin bir gıda. Satışlardan memnun olduklarını söyleyen balıkçı Kenan Kayalar, yağmurun yağmasıyla birlikte daha da verimli bir sezon olacağını düşünüyor. Kayalar’a göre sezon şimdilik umut verse de ilerleyen günlerde daha net bir tablo ortaya çıkacak.

Balıkçılar bu sezondan umutlu

Samet Balyemez'e göre ise fiyatlar geçtiğimiz yıla göre daha düşük olacak. Balyemez, “Hamsinin 2020’de fiyatları 35 liranın altına düşmedi ama bu sezon 35 liradan başladı. Bu da fiyatların 35 liranın altına düşeceğine işaret ediyor” diyor.

Birçok kişi sabahın erken saatlerinde Karaköy balık pazarına geldi. Fiyatların yüksek olması nedeniyle bazı müşteriler bir kilo almak yerine yarım kilo almakla yetiniyor. 

‘PAZAR YERLERİ DENETLENMELİ’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, balığın insan beslenmesinde hayvansal protein kaynağı olarak çok önemli bir yeri olsa da yapısal yönden de bozulmalara açık olduğuna dikkat çekiyor. Av yasağının kalktığı ve balık sezonunun başladığı bu günlerde pazar yerlerinde satılan balıklarda büyük risk görüldüğünü belirten Toprak, şunları söyledi: “Ayıklama tezgâhının, kullanılan bıçakların, ayıklayan kişinin, yıkama suyunun yeterince temiz olmaması önemli bir bulaşma kaynağıdır. Su ürünleri satıcıları, genel hijyen kurallarına uygun giyinmeli, satış sonrası ürünün ambalajlandığı malzemeler, bakanlıktan üretim izni almış ambalaj materyallerinden yapılmış olmalıdır. İlgili kurumların pazar yerlerini denetlemeleri güvenli gıda ve insan sağlığı açısından çok önemlidir.”

‘ZEHİRLENMELER GÖRÜLEBİLİYOR’

Hava şartları ve mikrobiyolojik üremeler sonucu özellikle sardalye, hamsi ve istavrit gibi küçük balıklarda oluşan histamin miktarının artması sonucu zehirlenmeler görülebildiğine işaret eden Toprak, “Dondurulmuş balıklar çözündürme prosedürüne uygun çözündürülmemekte, çözünmüş ve pazar sonu tezgâhta kalıp satılamayan balıkların da nasıl değerlendirildiği meçhuldür. Bununla birlikte tüketiciler de alım yaparken bazı hususlara dikkat etmelidir: Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe, pulları ve yüzgeçleri diri olur. Balığın kaslarına basıldığında parmağın bıraktığı iz hemen düzelmeli ve ele alındığında kuyruğu sert durmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı il/ilçe müdürlüğü kontrol görevlileri su ürünleri satış yerlerinde yapacağı denetimlerle 'Su Ürünleri Toptan Ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği'nin uygulanmasını sağlanmalı ve  gerekli hallerde de caydırıcı ceza uygulamaları ile yaptırım gücü kullanarak halkımızın sağlıklı ve güvenilir su ürünlerine ulaşmasını sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.