Bakanlıktan Kısacak Altın Madeni'ne iptal

2007 yılından bu yana Ayvacık’ın Kısacak köyü yakınlarında yapılmaya çalışılan ancak yöre halkının karşı çıktığı Kısacık Altın Madeni için 2013 yılında alınan ruhsat iptal edildi. 

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Ayvacık’ın Kısacık köyü yakınlarında Pumice Madencilik tarafından yapılmak istenen 'Kısacık Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi' projesinin ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi.

8 KÖY, BİR BELDE VE BİR İLÇEYİ ETKİLİYORDU

2007 yılından bu yana bölgede altın madeni projesi çalışmaları devam ederken, söz konusu projeye başta Kısacık köylüleri olmak üzere pek çok kişi tarafından karşı çıkılıyordu. 2008 yılında bir şahıs tarafından ruhsatı alınan, 2012 yılında Kalsedon Madencilik’e, 2013 yılında ise Pumice Madencilik’e devredilen ruhsat alanında, yasal süre olan 10 yıl içinde herhangi bir işlem yapılamadığı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı söz konusu projeyi iptal etti.

Kısacık Altın Madeni projesi 2007 yılında sondaj çalışmaları ile yöre halkının göndemine girdi. O dönem ismi Kazdağı Koruması Girişimi Grubu olan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından maden karşıtı çalışmalar başlatıldı. 16 yıl içinde iki kez ÇED Halkın Katılımı Toplantısı ve İDK toplantıları yapılan söz konusu proje, çok sayıda yaşam alanını etkiliyordu. Projenin bulunduğu Kısacık köyü başta olmak üzere; Güzelköy, Koşuburnu, Akçin, Misvak, Dağahmetçe, Karagömlek ve Bahçeli köyü ile Küçükkuyu beldesini ve Ayvacık ilçesini tehdit ediyordu. Bölgede altın madenciliğinin zararlarını anlatan sunumlar, bilgilendirme toplantıları, imza kampanyaları yapılırken, Halkın katılımı toplantısında projeden etkilenen yerleşim yerlerinden çok sayıda yöre halkı tepkilerini dile getirmişti.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, ÇED sürecinin 2023 yılında yeniden başlaması üzerine tüm köylerde, Küçükkuyu Beldesi ve Ayvacık ilçesinde çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Doğan, “14 Kasım 2023 tarihinde ikinci kez yapılan halkın katılımı toplantısında da itirazlarımızı ve tepkilerimizi dile getirmiş ve projenin iptalini istemiştik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yaptığımız bilgi edinme başvurusu sonucunda, şirketin ruhsatının iptal edildiği bilgisini aldık. Bu habere hem dernek hem de yöre halkı çok sevindik” dedi.

ALTIN MADENİ AÇILIRSA NE OLACAKTI?

Projenin faaliyete geçmemesinin ve ruhsatın iptal edilmesinin bölgedeki doğal yaşamı koruduğuna dikkat çeken Doğan, “Altın madeni açılırsa, ağaçlar kesilecek, orman yok edilecek, çölleşme, kuraklaşma olacak, ormanda yaşayan hayvanlar yok olacak, doğal peyzaj bozulacak, devasa çukurlar ve tepeler oluşacak, pasa (atık toprak, taş kaya) yığınları oluşacak, delme, kazma, kırma, eleme sırasında toz meydana gelecek, patlatma, kırma, taşıma sırasında ses, gürültü meydana gelecek, ekosistem bozulacak, doğanın dengesi yok olacak” diye konuştu. 

Doğan ayrıca, civardaki Kocadere, Akşin Göleti'nin ve Ayvacık Barajı'nın kirleneceğini, göletlerin suladığı tarım alanlarının zehirleneceğini, yeraltı suları ve içme suyu kaynaklarının kirleneceğini bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın yapılamaz hale geleceğini sözlerine ekledi.