Bakan Varank: Çanakkale bölgesinde 80-100 milyar dolarlık altın var

Maden tartışmalarının çoğunluğunun 'siyasi saiklerle' olduğunu öne süren bakan Varank "Çanakkale bölgesinde tahminlere göre 80 ila 100 milyar dolarlık değere sahip altın var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üretim yapan bir madeni ziyaret etti. Türkiye'nin altın ve gümüş üreten en önemli madenlerinden birini ziyaret ettiklerini söyleyen Varank "TÜMAD Madencilik, Lapseki'de Türkiye'deki altın üretiminin yüzde 8'ini gerçekleştiriyor. Bu sene hedef, 3,5 ton altın, 2,5 ton gümüş üretmek. 2000 yılında Türkiye'de cevherler olmasına rağmen hiç altın üretimi yoktu. Türkiye'nin bütün altını yurt dışından ithal ediliyordu. 2000 yılından sonra madenlerimizin millileştirilmesi politikası çerçevesinde yıllık 42 ton altın üretimi gerçekleştiriyoruz" dedi.

DHA'da yer alan habere göre, madenler konusunda Türkiye'de zaman zaman farklı tartışmalar olabildiğini belirten Varank, şu açıklamayı yaptı: "Ben açık konuşacağım. Bunların çoğunluğunun siyasi saiklerle olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çanakkale bölgesinde 80 ila 100 milyar dolarlık altın ve gümüş şu anda toprak altında yatıyor. Bunların gün yüzüne çıkarılması durumunda Çanakkale ekonomisinin geleceği durumu tahayyül etmemiz ve ona göre hareket etmemiz lazım. Kurallara uyulduğu müddetçe madenciliği asla kötü bir uygulama olarak görmememiz lazım. ABD, Kanada ve Avrupa'da bu işler yapılıyorsa bizde de bunların önünün açılması gerekiyor." (HABER MERKEZİ)