Bakanlıktan 2023'te sinema sektörüne 145 milyon liralık destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Sinema Destekleme Kurulu, yılın son toplantısını yaptı. Son toplantı ile birlikte 2023'te sinema sektörüne verilen destek 145 milyon liraya ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yılın son Sinema Destekleme Kurulu toplantısında, sinema sektörünün 11 projesine 46 milyon 500 bin lira destek verildi.

Sinema sektörü temsilcilerinden oluşan Kurul, 2 "ilk uzun metrajlı kurgu film yapım projesi"ne 7 milyon lira, 7 "uzun metrajlı sinema film yapım projesi"ne 34 milyon 500 bin lira, "dağıtım ve tanıtım projesi"ne 2 milyon lira ve "ortak yapım projesi"ne 3 milyon lira destek verilmesini kararlaştırdı. Bunlarla birlikte 2023'te sinema projelerine sağlanan toplam destek miktarı 145 milyon liraya ulaştı.

Bakanlıktan destek alan projeler arasında, Necip Fazıl Kısakürek'in aynı adlı eserinden uyarlanacak, "Bir Adam Yaratmak" filmi ile Batı Trakya'daki Türk azınlığın hakları için mücadele veren Dr. Sadık Ahmet'in yaşamını konu edinen "Sadık Ahmet" filmi yer aldı. 

Ortak yapım desteği türünde ise Nasreddin Hoca'nın anlatılacağı ve yönetmenliğini Hollywood yapımlarında da yönetmenlik yapmış olan Timur Bekmambetov'un üstlendiği "Hodja Nasreddin" adlı animasyon filme destek verilecek. 

'ANİMASYON FİLMLERİNİN İZLEYİCİ PAYI YÜZDE 32 OLDU'

Animasyon filmlerin toplam izleyici sayısı içindeki payı 2017'de yüzde 8 iken, 2023'te yüzde 32'ye yükseldi. Bu yılın en çok izlenen filmi ise 2,8 milyonu aşan seyirciyle Bakanlık destekli "Rafadan Tayfa" oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2005-2023 yıllarında 27 uzun metrajlı animasyon film projesine toplam 33 milyon lira destek verdi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)