Bakanlık: Hindistan'dan buğday ithal etmiyoruz

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin Hindistan'dan 50 bin ton buğday sipariş ettiğine dair haberlerin yanlış olduğunu iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal edeceğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türkiye'nin 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri dış satımıyla net ihracatçı ülke olduğunun kaydedilirken, Hindistan'ın, yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı buğday ihracatını yasaklaması üzerine kamuoyunda Türkiye'de buğday krizi yaşanacağı, Ukrayna ve Rusya'dan da buğday alınamadığı için ekmek fiyatlarının yükseleceğine ilişkin haberlerin de doğru olmadığı iddia edildi. Geçen yıl 2,44 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 3,23 milyar dolarlık buğday mamulleri ihracatının yapıldığının kaydedildiği açıklamada, buğdayda 795 milyon dolar dış ticaret fazlası elde edildiği belirtildi.

'HİNDİSTAN'DAN BUĞDAY TALEBİ OLMADI'

Açıklamada, Hindistan'ın, dünyanın önemli buğday üreticisi ülkeleri içerisinde yer aldığı ve üretiminin büyük çoğunluğunu iç tüketimde kullandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin bu süreçte Hindistan'dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif de almamıştır. Nitekim Hindistan'ın buğday arzını durdurmasının, kendi iç piyasasında yükselen enflasyon ile mücadele için alınmış bir tedbir olduğu bilinmektedir. TÜİK verilerine göre 2020-2021 piyasa yılında yeterlilik oranlarının, ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 olup buğdayda yeterlilik oranımız yüzde 102,3'dür. Buğday ithalatı, büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır."

Geçen nisan ayında Türkiye, Çin, Bosna Hersek, İran, Nijerya ve Sudan’ın Hindistan’dan buğday ithalatı için görüşmeye başladığı, bu ay içinde de Türkiye’nin tarihinde ilk kez 50 bin ton buğday sipariş ettiği iddia edilmişti. (HABER MERKEZİ)